Film

“Ne gledaj mi u pijat” Hane Jušić na ‘Danima autora’ venecijanske Mostre

ne gledaj mi u pijat
Foto: havc.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Debitantski dugometražni igrani film Ne gledaj mi u pijat redateljice Hane Jušić uvršten je u  ‘Dane autora’ (‘Giornate degli autori’), paralelni program 73. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, koji se održava od 31. kolovoza do 10. rujna. Pokrenut 2004. godine po uzoru na kanski ’15 dana autora’ (‘Quinzaine des réalisateurs’), program prikazuje 11 pomno odabranih naslova koji se odlikuju inovativnošću i originalnošću.

Ne gledaj mi u pijat film je o odrastanju i obiteljskim odnosima. Junakinja filma je Marijana Petković (Mia Petričević), čija se svakodnevica vrti isključivo oko njene obitelji. Petkovići žive doslovno jedan na drugome u minijaturnom stanu, međusobno se dovodeći do ludila. Nakon što dominantni otac obitelji (Zlatko Burić) doživi moždani udar i ostane prikovan uz krevet, Marijana preuzima ulogu vođe čopora. Dok njena neodgovorna majka (Arijana Čulina) i usporeni brat (Nikša Butijer) situaciju čine sve težom, Marijana radi dva posla kako bi održala obitelj.

Scenarij i režiju potpisuje Hana Jušić, autorica nekoliko zapaženih kratkometražnih igranih filmova prikazanih na brojnim filmskim festivalima (Zimica, Terarij, Da je kuća dobra i vuk bi je imao…). Ne gledaj mi u pijat snimljen je u jesen 2015. godine u Šibeniku. U fazi projekta razvijan je na radionicama Torino Film Laba, Script & Pitch i Framework, a potom je u fazi postprodukcije predstavljen i u programu Work in progress cijenjenog koprodukcijskog foruma Les Arcs Coproduction Village.

Glavnu ulogu nosi Mia Petričević, diplomirana arhitektica koja je ulogu prihvatila iz znatiželje, dok je poznatoj kazališnoj glumici i spisateljici Arijani Čuliniovo debitantska uloga na filmu.

Ovaj film planirala sam snimiti otkad sam se odlučila baviti režijom, i u njega su utrpane sve ideje koje su godinama nastajale. Uvijek sam htjela napraviti film o junakinji koja bi bila pomalo androgina i koja na prvi pogled djeluje slabo, ali zapravo u sebi nosi neku snagu, i tako je nastala Marijana, glavni lik. Njezina obitelj je pak nastala iz mog imaginarija pomaknutih, pomalo karikaturalno-grotesknih likova, a kao pozadina tu je Šibenik sa svojim specifičnim mentalitetom. Film je iskren i drago mi je da ga je netko prepoznao kao takvog“, kaže o filmu redateljica Hana Jušić.

Producentica Ankica Jurić Tilić ističe zadovoljstvo što će film svjetsku premijeru imati u Veneciji: „Smatram da je osim Hanine izuzetne autorske vještine i svježeg pristupa razlog pozivu u Veneciju i nevjerojatno snažan glumački postav. Naši glumci su ostvarili zaista izvrsne uloge i jedva čekam da hrvatska publika dobije priliku vidjeti koliko su fantastično utjelovili likove koje je Hana napisala. Sada imamo pozive na nekoliko zanimljivih festivala, ali mi je izuzetno drago što će svjetska premijera biti na Veneciji, čemu je sigurno pripomoglo i to što su nas u protekle dvije godine tamo sjajno predstaviliDubravka Turić i Ognjen Sviličić“.

Novi uspjeh domaćeg filma komentirao je i Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra. „Blještav, opasan film o patrijarhatu kojeg, zbog općeg klonuća muškog roda, provode žene. A i koncept produkcije je tu negdje, pogledajte tko je režirao, snimao, producirao. Znali smo da je Venecija mjesto za ovaj šibenski  film, koji miriši na luku i nevolju i mladost u stupici. I ostvarilo se, Hrvati  na Lidu, treću godinu za redom“, kaže Hribar.

Filmsku ekipu čine i direktorica fotografije Jana Plećaš, montažu potpisuje Jan Klemsche, a producentica je Ankica Jurić Tilić iz produkcijske kuća Kinorama. Koproducenti su Peter Hyldahl, Morten Kjems Hytten Juhl i Maria Møller Christoffersen iz danske kuće Beofilm te Hrvatska radiotelevizija, razvoj i proizvodnju podržao je Hrvatski audiovizualni centar, a proizvodnju Danski filmski institut i nadnacionalni europski fond Eurimages. Međunarodni prodajni agent je poljska kuća New Europe Film Sales.

13. izdanje programa ‘Dani autora’ (‘Giornate degli autori/Venice Days’) prikazuje 11 dugometražnih naslova, a režiju sedam od njih potpisuju žene. U programu su ranijih godina prikazani filmovi Fatiha Akina, Denisa Villeneuvea, Adriana Sitarua, Laurenta Canteta, Kima Ki-duka, Gorana Paskaljevića, Danisa Tanovića, Jafara Panahija itd… ‘Dani autora’ dodjeljuju više nagrada (Venice Days Award – nagrada žirija, BNL People’s Choice Award – nagrada publike, Label Europa Cinemas), dok svi debitantski filmovi koji se prikazuju u bilo kojem programu Mostre konkuriraju za nagradu Luigi De Laurentiis Award Lion of the Future.

Be social

Komentari