Film

“Ne gledaj mi u pijat” Hane Jušić i novi film Cristija Puiua na 14. ZFF-u

zagreb film festival
Foto: www.zagrebfilmfestival.com
Vrijeme čitanja: 2 minute

Zagreb Film Festival će se četrnaestu godinu zaredom održati od 12. do 20. studenog na nekoliko gradskih lokacija, a većinu filmskog programa ugostit će, kao i dosad, kina Europa i Tuškanac. U studenom će još jednom Zagreb na devet dana postati filmskom mekom, donoseći domaćoj publici selekciju igranih filmova dugog i kratkog metra iz čitavoga svijeta. Debitantski autori u fokusu su ZFF-a od samoga početka pa je glavni (natjecateljski) program posvećen isključivo redateljima koji predstavljaju svoj prvi ili drugi igrani film, dok nacionalni natjecateljski program Kockice iz godine u godinu okuplja i publici predstavlja niz novih imena na domaćoj filmskoj sceni.

Domaći autori i koprodukcije s drugim europskim zemljama

Hana Jušić, jedna od autorica čija su kratkometražna ostvarenja nekoliko puta prikazivana u ovom programu, a koja je 2012. s filmom Terarij osvojila i Zlatna kolica, ove će godine svoj debitantski dugometražni film, Ne gledaj mi u pijat, predstaviti u glavnom međunarodnom natjecateljskom programu. Spomenuti film na ZFF stiže s osvojenom nagradom FEDEORA-e za najbolji europski film na netom održanom 73. Venecijanskom filmskom festivalu.

Osim na domaće autore, posljednjih godina poseban naglasak stavljen je i na domaće filmske koprodukcije s drugim europskim i svjetskim državama. Njihovo sudjelovanje u programima ZFF-a bit će na 14. izdanju posebno naglašeno zasebnim predstavljanjem uoči početka Festivala, a zasad vrijedi spomenuti da u natjecateljskom dijelu programa sudjeluje i zajednički filmski pothvat Gruzije, Rusije, Španjolske i Hrvatske, Kuća drugih (House of Others) gruzijske redateljice Russudan Glurjidze. Ova kvazi-autobiografska drama koja tematizira psihološke posljedice rata na Filmskom festivalu u Karlovim Varima osvojila je Grand Prix, a ujedno je i odabrana za aktualnog gruzijskog kandidata za Oscara.

[Sieranevada] Foto: ww.zagrebfilmfestival.com
[Sieranevada]
Foto: ww.zagrebfilmfestival.com

Izdvaja se i popratni program Ponovno s nama koji od ove godine postaje natjecateljskog karaktera. U njemu će se filmovi autora čija su prethodna ostvarenja prikazivana na ranijim izdanjima ZFF-a natjecati za nagradu Zlatni bicikl. I u ovom programu naći će se jedna uspješna hrvatska koprodukcija. Riječ je najnovijem filmu redatelja Cristija Puiua, jednog od najistaknutijih rumunjskih novovalovaca, smrtno-ozbiljnoj komediji Sieranevada premijerno prikazanoj na Filmskom festivalu u Cannesu. ZFF prati Puiua od samih početaka – njegov kratki film Kava i cigarete nagrađen je Zlatnim kolicima na 2. izdanju ZFF-a, a pretprošle je godine u programu Moj prvi film: Rumunjska prikazano njegovo sjajno debitantsko ostvarenje Roba i lova.

Brojne komedije na ovogodišnjem festivalu

Osim Puiua, na velika platna ZFF-a po četvrti put vraća se Taika Waititi. Najnoviji Waititijev film Hunt for the Wilderpeople nastavlja niz uvrnutih komedija (Orao i morski pas, Boy, Kad padne mrak) specifičnog novozelandskog humora. Glavni junaci ove urnebesne i istovremeno tople komedije pretili su maloljetni delinkvent i njegov rastrojeni ujak koji spletom slučajnih i uglavnom komičnih okolnosti postaju vruća lica s policijskih tjeralica i meta službe socijalne skrbi. U ulozi dječakova ujaka pojavljuje se Sam Neill, poznati novozelandski glumac kojeg pamtimo po ulogama u Pianu i Jurassic Parku.

Komedije i smijeha neće nedostajati niti u ostalim popratnim programima. U programu istočnoeuropskih komedija bit će prikazani najbolji predstavnici ovog žanra po izboru povjesničara filma Daniela Rafaelića, dok će dokumentarci i ove godine biti prisutni na festivalu, i to u programu tzv. mockumentaraca koji nastaje u suradnji s filmskom kritičarkom Dianom Nenadić.

Be social

Komentari