Izvedbene umjetnosti

Noć mračnog cirkusa: Umjetnički underground performans u magli

Foto: Joža (subsite.hr)
Vrijeme čitanja: 3 minute

U subotu, 27. listopada čakovečki klub Prostor, hodočasničko mjesto svih lokalnih alternativaca, podrhtavao je od dubokih, mrkih zvukova dronea te black, doom i sludge metala. Publika je bila iznenađena i zaintrigirana ovim netipičnim događajem. Sa scene grme rifovi gitare, zrak je zasićen od gustog dima, u staklenim bočicama prigušenima prijetećim svjetlom gore svjećice, a po klubu performanse izvode tamno odjeveni i našminkani performeri.

Foto: Joža (subsite.hr)
Cirkus + ples + fizički teatar + glazba + vizualne umjetnosti 

Teško je dočarati potpunu atmosferu Noći mračnog cirkusa koja se održala u našem mračnom, hladnom sjeveru Međimurja. Riječ je o projektu koji putuje u maglu kroz platformu Clubture i potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zagreba (Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport), Zaklade Kultura nova i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva (projekt Centri znanja). Započeo ga  je zagrebački izvedbeni kolektiv Tricycle Trauma okupljen oko ljubavi prema cirkusu i svemu onom što amalgam suvremenog cirkusa obuhvaća. Zanimljivo je da taj kolektiv već nekoliko godina predstavlja Hrvatsku na najvećem afričkom karnevalu u Nigeriji.

Projekt je počeo suradnjom s udrugom URK i zagrebačkim klubom Močvara, a sada uz potporu Clubture platforme karavana Noći mračnog cirkusa krenula je na turneju po Hrvatskoj. Posjetili su već Split i Zadar, a kao krajnju destinaciju za ovu godinu odabrali su Čakovec. Partner u Čakovcu bio je Klub Prostor – “CeZaM” ČakovecOkupili su čakovečke performere, a kao pojačanje stigli su i neki izvedbeni umjetnici i glazbenici iz Zagreba.

Foto: Joža (subsite.hr)
Umjetnici koji dočaravaju ljepotu tame

Čakovečku Noć mračnog cirkusa obilježili su performeri čije su točke uzburkale i opčinile publiku.  Devet cirkuskih točaka izveli su Ema Jambrović, Ela Horvat, Smogart Shtacore, Monika Šipuš, Domagoj Oreški, Sandra Dunaj, Dario Zvronik i Tricycle Trauma. Svoju su poeziju predstavili Tina Čatlaić, autorica pjesničke zbirke Gušenje polikromije, i Mrtvi pjesnik. Nastupili su i bendovi Among The FirsLeft To Starve i Bednja. Onaj kojeg nema bio je zadužen za mračnu drone glazbu.

Foto: Joža (subsite.hr)

Publika je posebno burno reagirala na uvodni performans koji se održao vani ispred kluba i nalikovao okultnom obredu. U bačvama je gorjela vatra i odjekivao je dinamični ritam bubnjeva, plesačice su se graciozno izvijale plešući sa zapaljenim lancima i užadima, spaljena je skulptura ženskog tijela, a dvoje umjetnika u performansu iznenadili su gledatelje kada su skinuli svu odjeću sa sebe.

Foto: Joža (subsite.hr)
Poziv u mrak 

Ovaj projekt na originalan način okuplja razne umjetnike s nezavisne izvedbene scene i stvara sintezu raznih umjetničkih izražaja, a poseban izričaj daje mračnoj i mističnoj tematici. Ako cirkus doleti kroz paučinastu maglu i do vašeg grada, ne bojte se zakoračiti u mrak jer ćete naići na najljepšu umjetnost. U atmosferičnom interijeru čekaju vas neobični perfomeri čijim se vještinama možemo samo diviti, a sve to treba pripisati kolektivu Tricycle Trauma čija karizma, originalnost, energija, ambicija i neumoran rad oživljavaju cirkusnu i alternativnu scenu Hrvatske.

Foto: Joža (subsite.hr)
Be social

Komentari