Film

SHAZAM!: Svijetla strana mračnog univerzuma za puknuti od smijeha

shazam!
Foto: press Kino Gaj
Vrijeme čitanja: 4 minute

Za sve fanove stripova, superheroja i sličnih tvorevina proljeće nije moglo bolje početi. Posebno travanj. T.S. Eliot je na početku svoje Puste zemlje napisao kako je april najokrutniji mjesec što ove godine svakako to nije. Ovog travnja imat ćemo sve same poslastice – jednu za drugom. Početkom mjeseca pisao sam o seriji Doom Patrol koja se još uvijek emitira, a uskoro ćemo imati i dvije finalne epizode Gothama.

Osim toga, na DVD i BluRay stiže i treći dio Shymalanove superherojske trilogije Glass. U kinima ćemo imati dominaciju superheroja jer se Marvelov Captain Marvel u nekim kinima još uvijek prikazuje, a svi znamo što nas očekuje u nastavku mjeseca: epska završnica – Avengers: Endgame. Tu će se, između ostalih, provući i reboot Hellboya s Davidom Harbourom u naslovnoj ulozi. Ipak, početak travnja pripada samo jednom filmu, a to je Shazam!.

Foto: facebook.com/ShazamCaptainMarvel/

Moram priznati da mi je ovo od svih naslova koji su najavljeni za prvi dio godine, uz Avengerse, bio jedan od najiščekivanijih. Heroj s osjećajem za humor nije ništa novo u žanru, Marvel u taj bubanj udara već desetljeće, a Deadpool ga je razbio svojim dugim jezikom. Ali kada je riječ o superheroju koji je po svojoj prirodi takav, a dolazi iz svijeta mračnih heroja, onda je to zaista pothvat za koji treba truda. Nakon mračnih Snyderovih filmova, DC je tamu ublažio s izuzetno karizmatičnim Aquamanom i taj se postupak pokazao kao naročito uspješnim. Shazam se, s druge strane, značajno razlikuje od svih ostalih heroja. Shazam je po prirodi dijete i njegovo okruženje je iz sfere tinejdžera na prelazu iz osnovne u srednju školu. To u određenoj mjeri zahtijeva potpuno drugačiji pristup u odnosu na Batmana ili Supermana.

Humor kao glavni začin

Što se tiče osnovne priče Shazam! je poprilično pravolinijski orijentiran film sa standardnim zapletima i motivima. Dječaka je napustila majka, otac je u zatvoru, a to kod njega prouzrokuje delinkvenciju pa on stalno bježi iz domova. Nakon što dobije novu udomiteljsku obitelj, tamo upozna dječaka s kojim će na kraju postati najbolji prijatelj iako će prije toga doživjeti sukob i avanturu koja će ih povezati – poprilično standardna šablona. No, to je slučaj sa skoro svim superherojskim filmovima i zbog toga im ne treba gledati u zube, jer tu smo najviše zbog zabave. Ipak neki se principi pripovijedanja moraju pratiti i to Shazam! radi sasvim solidno.

shazam
Foto: facebook.com/ShazamMovie

Najveća mana prošlogodišnjeg Venoma je bila u tome što smo do naslovnog heroja morali čekati dobar dio vremena. U Shazam! autori sve što je dovelo do njegove pojave čine jako brzo i jasno. Pokazuju nam ključne scene i motivacije, bez okolišanja, a sve ostalo puštaju da se razvija kasnije kroz sukob. Film zbog toga ima poprilično dinamičan ritam, a sam humor većinom dolazi od dvojca Zacharyje Levija i Jacka Dylana Grazera koji nose radnju na svojim leđima. I to je ono što je primarno ovdje. Iako film posjeduje sve elemente jednog superherojskog filma – njegov postanak, prihvaćanje, sukob s neprijateljem i slično – glavni je fokus stavljen na spomenuti dvojac te to funkcionira odlično.

Što se samog humora tiče on je raznovrstan te ide od karikiranja i parodiranja drugih DC heroja do buddy komedije. Stvar koja me je osvojila jest činjenica da autori nisu tražili jeftine fraze i viceve kojima bi nas zadivili. Nisu poput Deadpoola koristili trolanje pokupljeno iz komentara korisnika reddita. Da ne bi bilo zabune, već sam pisao o Deadpoolu i smatram ga veoma dobrim filmom, samo ono što on radi brzo postane umarajuće. Levi je iskusan komičar sa zavidnim stažom u žanru zbog čega i sama komedija dobro funkcionira.

Zanimljiva kombinacija

Ovaj film posebno iznenađuje činjenicom da njegov režiser dolazi iz totalno drugačijeg žanra. David F. Sandberg je do sada, osim niza kratkih filmova, režirao dva horora: Lights Out i Annabelle: Creation. To znači da su posljednja dva DC filma radili režiseri koji potiču iz The Conjuring univerzuma, što je zanimljiva kombinacije, pogotovo u slučaju Sandberga. Od strave i užasa do filma u najvećoj mjeri namijenjenog mlađoj publici (što je postalo kao nekim pravilom u industriji, dok je Jordan Peele je učinio obrnuto).

Foto: facebook.com/ShazamCaptainMarvel/

Međutim, kada je riječ o superherojskim filmovima i DC i Marvel pokazali su da znaju naići na problem – specijalne efekte. I dok oni u najvećoj mjeri funkcioniraju i rade fenomenalno, posebno uz zanimljivu kinematografiju i koreografiju, ipak se nađu scene i dijelovi kada oni zakažu. Ni Shazam! nije ništa drugačiji. Mogu reći da sam u konačnici zadovoljan obavljenim, osim jedne scene koja se odigrava u trgovačkom centru i koja je grafički loše napravljena.

David F. Sandberg je uspio i okupiti poprilično talentiranu ekipu. Osim Levija tu se posebno ističe već spomenuti Dylan Grazer, poznat po svojoj ulozi u ekranizaciji poznatog Kingovog horora It. U ulozi antagonista nalazi se Mark Strong kojemu je ovo peto pojavljivanje u stripovskim ekranizacijama. On kao veteran žanra besprijekorno radi svoj posao, ali to rade i ostali koji se pojavljuju u filmu – neke poznajemo iz nama omiljenih serijala – kvalitete u tom segmentu svakako ne nedostaje.

Sudbina svemira

Kada sam pisao recenziju Justice Leaguea prije dvije godine rekao sam da je budućnost DC franšize „realno bolja i svjetlija nego što je bila prošle godine” i svi su mi govorili da to nije tako. Nakon Aquamana i Shazama! na površinu je isplivala ona dobro poznata uzrečica: „rekoh vam“. Osim toga, svi smo vidjeli trailer za novi Joker film s Joaquinom Phoenixom u naslovnoj ulozi. DC je s posljednja dva filma pokazao da zna snimiti uistinu beskrajno zabavne filmove, a pri tome zadržati i svoje izvorne karakteristike. Također su pokazali da znaju žonglirati žanrovima pa su tako Shazam! i neke ranije tvorevine, iako u istom univerzumu, značajno različite. To u mnogočemu doprinosi i raznovrsnosti u franšizi koja ne znači epizodno gledanje u što su se posljednjih godina pretvorili Marvelovi naslovi.

Danas je jako lako reći za neki film sa superherojima da je kvalitetan. No, to ne dolazi bez pokrića. Shazam! je u konačnici jedan jako zabavan i ugodan film u kojem mogu uživati fanovi svih uzrasta.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari