boris bućan
25. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 3 minute Boris Bućan, jedan od najvećih suvremenih hrvatskih slikara preminuo je 18. svibnja u 77. godini, a u nastavku donosimo pregled njegovih najpoznatijih djela.

tina turner
24. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nakon duge i teške bolesti u 83. godini napustila nas je kraljica rock n’ rolla Tina Turner.

Glazba

Nova imena na 13. Ferragosto JAMU – 5 novih razloga za iščekivanje kolovoza

Ferragosto JAM
foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Glazbeni festival Ferragosto JAM 13, koji će se održati na Orahovačkom jezeru od 5. do 9. kolovoza 2020. godine, otkrio je nova pojačanja u lineupu. Svoje nastupe su potvrdili splitska rockerica Lovely Quinces s bendom, zagrebački punk rockeri Mašinko i synthwave duo pocket palma, dok iz Beograda stižu opaki alter rockeri Crvi i provokativni reper Ajs Nigrutin. Uz navedena imena, nastupit će i Pips, Chips & Videoclips, Repetitor, Atheist Rap, Overflow, Mortal Kombat, Svemirko, Jonathan, ABOP, Buč Kesidi i Je Veux pa će u konačnici lineup brojiti oko 70 izvođača. Osim izvođača, otkriven je i prvi dio vizualnog identiteta predstojećeg festivalskog izdanja kojeg potpisuje Andrijana Vešović iz Beograda koja djeluje pod umjetničkim imenom Zombijana Bones.

Lovely Quinces po prvi put na Ferragosto stiže s pratećim bendom kojeg čine iskusni glazbenici iz domaćih underground krugova – na basu je Anja Tkalec iz Punčki, na prvoj gitari Mark Mrakovčić, inače producent svih Dunjinih radova unazad četiri godine, dok je na drugoj gitari Dimitrije Đokić, a na bubnjevima Leonard Klaić, obojica iz benda She Loves Pablo. Bit će to tek treći potvrđeni nastup tog tipa koji se pokazao dobitnim nakon fantastične svirke prošlog ljeta ispred Skunk Anansie na Šalati, a koji će se prije Ferragosta dogoditi i u klupskoj varijanti.

Na Orahovačko jezero stižu uvijek zaigrani i svirački uigrani punk rockeri Mašinko koji su nedavno proslavili 10 godina rada. Pod utjecajem kalifornijske punk škole, isporučuju zavodljive rifove i lako pamtljive refrene, a na posljednjim izdanjima aktualniji i socijalno angažiraniji u borbi protiv loših političkih poteza i posljedica na društvo pokazuju odraz vlastitog odrastanja i razvoja.

Beogradski alternativni rock bend Crvi za sebe kažu da su zapravo „grupa ljudi koja se svirački razumije i nadopunjuje“. Bend čine Damjan Babić (vokal, gitara), Andrej Mladenović (bubnjevi, perkusije), Dimitrije Đurić (bas gitara, vokal) i Dragan Knežević (gitara). Dvije godine nakon debi izdanja objavili su novi album “Šta si to uradio?” kojeg karakterizira otvorenost još većem eksperimentiranju. U svojim pjesmama progovaraju o snazi, nemoći, pripadanju i otuđenju na samom rubu između poznate i nepoznate stvarnosti dok kompleksnije i nekonvencionalnije glazbene forme sadrže iskustva iz osobnih života, okoline i društva.

Zagrebački synthwave duo pocket palma čine Anja Papa i Luka Vidović. Prethodno su djelovali kao dark pop dvojac Side Project, no nakon mnogo godina stvaranja na engleskom, okreću se pisanju na materinjem jeziku te sanjivim i lepršavim, nostalgičnim synth melodijama koje slušatelje vraćaju u osamdesete.  Na njihovom debitantskom albumu “pocket palma” provlače se motivi prženih CD-a, preklopnih mobitela i SMS poruka, školskih plesova i road tripova, kao i tipični motivi retrowave pokreta – zalaske sunca, neonska svjetla i palme.

Na jezero se vraća i upečatljivi beogradski reper Ajs Nigrutin. Od početka karijere 1996. unutar sastava Bad Copy, ovaj kreator provokativnih tekstova prožetih humorom i internim šalama  koristi jezik ulice uz sirove beatove. S trojcem je izdao tri albuma, dok jedan potpisuje kao član kolektiva 43zla. Samostalnu karijeru započinje albumom “Nigrutinski rečeno” (2002.) nakon kojeg su uslijedili “Kajmak i Katran” (2008.), “Fujznem Džigili” (2009.) u suradnji s Bvanom te “Apunktura govneta” iz 2015.

Ulaznice

U ponudi su festivalske ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 135 kuna za sve dane festivala. Po toj cijeni mogu se nabaviti online putem Entrio sustava ili na njihovim prodajnim mjestima.

(Visited 76 times, 1 visits today)
Be social

Komentari