Glazba

Novi izvođači Žedno uho festivala: Mylets, Ha Det Bra, Anton Maskeliade, B.Fleischmann i Kero Kero Bonito

Foto: facebook.com/zedno.uho
Vrijeme čitanja: 2 minute

Ovogodišnji međunarodni festival aktualne glazbe, festival Žedno Uho, održat će se u zagrebačkom klubu Močvara od 20. do 23. svibnja.

Festival će prvog dana, 20. svibnja, otvoriti već najavljeni inspirirajući post-rock sastav iz Belfasta – And So I Watch You From Afar čija snaga i uspjeh na globalnoj sceni prvenstven leži u nastupima uživo. Uz njega će iste večeri nastupit i nadareni, najmlađi glazbenik festivala – devetnaestogodišnji Henry Kohen , poznatiji kao Mylets, iz Arizone.  Iako ovaj glazbenik nastupa samostalno, širok i kompleksan zvuk koji stvara daje privid kao da je na pozornici bar četvoročlani math rock bend s velikim iskustvom i karijerom iza sebe.

Na vrhuncu prve večeri festivala očekuje nas omiljeni zvuk žednouhih: ‘prljav’, bučan, eksplozivan rock’n’roll koji će nam prezentirati veterani gore opisanog zvuka – zagrebački bend Ha Det Bra čiji počeci sežu u sada već daleku 1992. godinu. Zagrebački noise-rock / hardcore-punk bend se povremeno okupljao na koncertima posvećenima prerano preminulom prijatelju Ivici Baričeviću-Bari, a nakon jednog takvog nastupa 2012. odlučili su se ponovno aktivirati koncertno i diskografski. Nedavno su objavili novi album “Societea For Two” za Geenger Records.

Program 22. svibnja posvećen je aktualnoj nekonvencionalnoj i nadasve autentičnoj elektronskoj glazbi rock senzibiliteta.

Ranije najavljen Sebastian Gainsborough, poznatiji kao Vessel, mladi je britanski skladatelj atipične klubske elektronske glazbe. Ovaj izvođač kroz komponiranje transforima klasičan klubski ritam u zbunjujuće, moćne vrtloge izlomljenih ritmova. Vesselov kontroliran kaos ritmova na nastupima uživo publici donosi fiktivno putovanje u neku drugu galaksiju, a nedavno je objavio debi album Order Of Noise za diskografsku kuću Triangle.

Putovanje koje će Vessel prirediti druge večeri festivala upotpunit će austrijski glazbenik minimalističke, inteligente plesne glazbe Bernhard Fleischmann. Glazbenu karijeru započeo je sredinom 90-ih godina kao bubnjar, ali vrlo brzo kreće skladati u to vrijeme minimalističku elektronsku glazbu. Vremenom u svoju gotovo ambijentalnu glazbu nadodaje žive instrumente – gitaru, piano, saksofon, ali također i konkretne ritmove i vokale. Novim zvukom koji i danas stvara pripada njemačkoj struji indie elektro pop izvođača kao što su The Notwist, Lali Puna i drugi. Do sada je izdao 9 studijskih albuma za poznatu diskografsku kuću Morr Music

Zadnji dan festivala, 23. travnja, donosi neuobičajenu fuziju glazbenih žanrova, ali i inovaciju u izvedbi.

Anton Maskeliade dolazi iz Moskve i slovi za jednog od najzanimljivijih mladih glazbenika, ne samo na domaćem terenu, nego i u cijeloj Europi. Jedan je od prvih umjetnika koji izvodi glazbu i osigurava prateće vizuale pomoću tehnologije kontrole pokreta, a u tome se koristi cijelim tijelom i samplerima, čime je cijeli njegov nastup interaktivan. Introspekcija, mašta i kreativnost obilježavaju njegov prvi album “Subtract the Silence of Myself” objavljen prošlog proljeća.  Britanski The Guardian njegovu je glazbu svrstao među najbolje nove uratke u svijetu.

U samom finalu festivala nastupit će britanski bend Kero Kero Bonito čiji izričaj je baziran na neuobičajenom glazbenom spoju japanske pop glazbe, rapa, danchalla i glazbe iz video igrica. Glazbu najčešće skladaju na mini sintisajzeru Casio 45 na čije ritmove vokalistica Sarah Midori Perry repa na engleskom i japanskom jeziku što stvara izmještenu, plesnu i veselu atmosferu. Debi album Intro Bonito izdali su 2014. godine za diskografsku kuću Double Denim Records.

Još preostaje saznati što nam je organizacija Žednog Uha priredila za 21. svibnja, a ako ste već dovoljno zainteresirani – festivalske ulaznice se mogu kupiti po cijeni od 150 kn u Rockmark knjižari i Dirty Old Shopu. Cijena dnevne ulaznice za prvi dan iznosi 65 kn do 30.4., kasnije raste na 80kn do dana koncerta kada će iznositi 100 kn.  Za treći  dan cjena karte iznosi 65/80kn, a za posljednj  55 /60kn.

Be social

Komentari