Glazba

Izvještaj: Večer punokrvne noise muzike uz Metz, Ha Det Bra i Modern Delusion

Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Tvornica kulture službeno je otvorila jesensku koncertnu sezonu nastupom kanadskih noise rockera Metz, premda se ranije održao i koncert pod nazivom “Clash of the Titans” kao uvertira u ovosezonsku glazbenu ponudu. Prije glasnih Kanađana na bini su se izmijenila dva domaća benda.

Koncert je startao dosta rano, a binu su već nešto iza pola devet zauzeli Modern Delusion, synthpunk trio koji praši žustri glazbu u duhu osamdesetih na tragu Joy Divisiona ili pak benda Urinals, a čiji su članovi tesali svoj zanat u raznim domaćim/inozemnim bendovima. S obzirom na tako ran početak, i sam sam kasnio na veći dio ove svirke, no uspio sam u cijelosti pogledati drugi nastup večeri, rezerviran za domaće prvake noisea iz devedsetih, Ha Det Bra.

Premda su desetak godina pauzirali sa svojim djelovanjem u ovom sastavu kako bi se posvetili bendovima Gone Bald i Analena, Ha Det Bra već su godinama poznati domaćoj publici kao jedni od glavnih predstavnika svog žanra na ovim prostorima, bilo svojim diskografskim izdanjima, bilo po čudnovatim istupima vlastitog frontmena koji nema nikakvih problema s hiperboliziranjem svake frontmenove dužnosti, tako da je ponekad kontakt dotičnog s publikom bio i pomalo preblizak. Odnosno, jučer smo mogli doživjeti kako se Razorblade Jr. spušta u publiku i drži govore ispred nasumičnih slušatelja, što bi u krajnju ruku mogli nazvati pomalo bizarnim, no to nije nešto što je neuobičajeno za divljaštvo na noise koncertima. Štoviše, Ha Det Bra se u koncept jednog noise benda sasvim dobro uklapaju, no teško je ne primijetiti da su na momente zvučali pomalo neoriginalno, a pravi potencijal benda se mogao čuti tek u posljednjoj pjesmi koju su iz čistog prkosa odsvirali, iako su ih iz backstagea već pozivali da siđu s pozornice, budući da se bližilo vrijeme za nastup zvijezda večeri. Činjenica da ih je netko pokušao ugasiti prije nego što su odradili što su zamislili ih je očito dovoljno pokrenula da unesu nešto više emocije u svoj nastup, a frontmena da još više hiperbolizira vlastito lamatanje po bini.

Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr
Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr

Metz su nakon kraće tonske probe stupili na pozornicu i odmah udarili u glavu. Divljačko bubnjanje, grmeći bas i gitara za koju niste sto posto sigurni da nije motorna pila, probili su bubnjiće lijepo popunjenog pregrađenog Velikog pogona Tvornice. Koncert su otvorili divljačkom Swimmer sa svog posljednjeg studijskog izdanja dovitljivog naziva „II“, a na licima posjetitelja se mogao vidjeti blagi šok izazvan čistom glasnoćom i surovom energijom koja je dolazila s pozornice. Već nakon prvog odsviranog bloka pjesama mogao se vidjeti omanji mosh pit. Cijeli nastup je odrađen u blokovima pjesama koje bi momci bez prestanka odsvirali, a između su male stanke, kako za predah publike, tako i benda. Frontmen Alex (s kojim smo i popričali) uživo zvuči još uvjerljivije nego na snimkama te svojom dernjavom iz petnih žila odlično prati režanje instrumenata.

Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr
Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr

Osim impresivnih vokalnih sposobnosti frontmena, bitno je naglasiti da su basist i bubnjar odlično obavljali svoj posao, a ono što je najvažnije, zvučali su kao cjelina. Kao što su i rekli u intervjuu, oni nisu bend za jammanje i pjesme su više-manje odsvirane kao i na albumu uz povremeno produžavanje nekih žešćih rifova što je samo dovodilo publiku do ludila. Neosporiva je činjenica su Metz koncertni stroj sposoban impresionirati i širu publiku od one koja se našla sinoć u Tvornici, no, također je činjenica da im ne bi bilo na odmet uvesti malo raznolikosti u repertoar, što će se, sudeći po riječima samog frontmena, neminovno i dogoditi u jednom trenutku njihove karijere. Jedino što se može zamjeriti sinoćnjem koncertu jest da je publika ostala bez željenog bisa. Buke nikad dovoljno.


Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari