Istaknuto
06.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Limbo je igra bez priče, bez dijaloga i bez uputa na ekranu. Istovremeno, Limbo je jedna od najposebnijih igara svih vremena.

05.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nisu baš svi otišli na godišnji odmor, uspjeli smo pronaći nekoliko novih singlova od kojih će samo jedan postati singl tjedna.

Knjige

Noviteti izdavačkih kuća na ovogodišnjem 40. Interliberu

06.11.2017. Ziher.hrFoto: Facebook.com/events
Vrijeme čitanja: 5 minute

Neposredno uoči Interlibera predstavit ćemo vam po tri noviteta i ovogodišnja naslova Frakture, OceanMora, VBZa, Naklade Ljevak i Hena Coma.

Fraktura

Fraktura nam donosi tri vrhunska književna djela, tri romana oformljena oko lika.

Prevarant Javiera Cercasa roman je o Enricu Marcu, nekadašnjem anarhistu i republikanskom vojniku, čovjeku koji je svojim potresnim svjedočanstvima preživjeloga iz nacističkoga koncentracijskog logora Flossenbürga stekao status građanskog junaka i postao nositeljem najuglednijih priznanja. Ispostavilo se ipak da je on prevarant koji nikada nije bio zatočen u Flossenbürgu.

I u idućem naslovu u središtu je jedan lik – Samuel, dijete Šveđanke i Sjevernoafrikanca. Sve čega se ne sjećam jednog od ponajboljih suvremenih švedskih pisaca Jonasa Hassena Khemirija priča je o ljubavi i sjećanju, ali i o problemima koji postoje u švedskom društvu ma koliko se ono gledano izvana može činiti idealnim.

Treći je novitet Posljednji čuvar Ellis Islanda, izvanredna priča o točki sudara svjetova, mjestu gdje se odlučuju ljudske sudbine, a birokratska mašinerija propušta samo besprijekorne, o centru za prihvat useljenika na otočiću s pogledom na Kip slobode i njegovu direktoru Johnu Mithcellu. Ovaj je roman vrhunac književnog stvaralaštva nagrađivane francuske spisateljice Gaëlle Josse.

OceanMore

OceanMore se orijentirao u zadnjem nizu prijevodne književnosti na onu srednjoeuropsku, u osnovi negdašnju austro-ugarsku.

Svijet ide dalje Lászla Krasznahorkaia zbirka je sastavljena od 21 priče. Protagonisti razmješteni po cijelom svijetu, od središta Berlina, Kijeva, španjolskoga radnika u kamenolomu, mađarskoga prevoditelja u Šangaju, turista u Varanasiju, neimenovanoga povjesničara znanosti u priči Taj Gagarin, neprestano maštaju o bijegu, ali ne miču se s mjesta. Iako su patološki opsjednuti odlaskom iz svoje svakidašnjice, ti se junaci gube u beskrajnim teorijama o mogućim posljedicama svojega djelovanja. Krasznahorkaijevo pisanje i razmišljanje organizirano je oko epohalnog otuđenja moderne. Od sjaja transcendentalnoga reda koje je nekoć prosvijetlilo čovjeka, ostala je samo hrpa šarenoga pepela.

Čitav jedan život Roberta Selthofera prati sudbinu Andreasa Eggera, rođena početkom 20. stoljeća. U dobi od četiri godine stiže u dolinu u austrijskim Alpama gdje će provesti većinu svog života. Andreas je izrazito šutljiv pa buduću ženu Marie neće zaprositi sâm, već će prijatelje zamoliti da u suton vatrom prvo iscrtaju njezino ime na pošumljenoj visoravni kraj sela. Kad Marie nenadano nastrada u lavini, Andreas ostaje slomljena srca. Napušta planinsku idilu i odlazi se boriti u Drugome svjetskom ratu. Po povratku iz zarobljeništva na Kavkazu otkriva kako je suvremeni način življenja stigao i u njegov rodni kraj. Ovaj ganutljiv i sažet roman zadobio je naklonost brojnih čitatelja jer je od naizgled običnih trenutaka stvorio čitav jedan život.

Buntovnici je roman s autobiografskim elementima koji je proslavio Sándora Máraia, velikana mađarske književnosti. Radnja je sljedeća: u gradiću u mađarskoj provinciji 1918. godine Abél i njegovi prijatelji upravo su položili maturu i samo čekaju da ih unovače i pošalju na front. Ali svijet odraslih, kojem bi odsad trebali pripadati, gadi im se. Svaku slobodnu minute provode zajedno skriveni u svome vlastitom svijetu: pronevjerili su novac, založili obiteljsko srebro, dali su si sašiti izmišljene kostime i gomilaju stvari koje su prije svega beskorisne. Taj njihov prividni svijet na kraju se raspada u silovitom finalu – javlja se okrutna stvarnost, u likovima vlasnika zalagaonice, homoseksualnog glumca te oca koji se vraća iz rata.

VBZ

VBZ nam donosi nove knjige skandinavske književne škole te novu knjigu izuzetno uspješnoga i čitanog autora hit-romana za široke mase.

Novi roman švedske književne senzacije Jensa Lapidusa, Stockholm delete, nije običan kriminalistički roman, priča je to o ljudima koji se trude zaboraviti svoju prošlost i izbrisati sve ono breme negativnih stvari koje vuku za sobom, kao i o nepredvidljivom svijetu što jednostavno gazi jedne, dok istodobno drugima otvara nevjerojatne prilike. Nakon što se za vrijeme oluje u jednoj od elitnih vila na sjevernom dijelu otoka Värmdö oglasi alarm, na teren biva upućen djelatnik zaštitarske tvrtke. Odmah po dolasku do odredišta zaštitar shvati da nije riječ o lažnoj uzbuni i da se u vili dogodila provala. No to nije sve: unutra pronalazi tijelo brutalno ubijenog muškarca. Nešto kasnije, nedaleko od mjesta ubojstva, pronađen je i automobil u kojem je u nesvijesti ležao teško ranjeni mladić, koji vrlo brzo postaje glavni osumnjičenik za ubojstvo…

Sirena je šesti roman Camille Läckberg iz serije psiholoških trilera smještenih u idilični ribarski gradić Fjällbacku, a detektiv Patrik Hedström i spisateljica Erica Falck, sada već kultni likovi skandinavskog psihološkog trilera, u njemu zajedno raspliću zamršenu mrežu međuljudskih odnosa, ljubavnih veza i obiteljskih tajni skrivanih godinama.

Autora romana Origin prepoznat ćete po radnji romana: Robert Langdon, poznati harvardski profesor, stiže u moderan Guggenheimov muzej u Bilbauu kako bi prisustvovao objavi velikog otkrića „koje će zauvijek promijeniti znanost“. Domaćin je Edmond Kirsch, četrdesetčetverogodišnji milijarder i futurist, koji je postao svjetski poznat zbog svojih nevjerojatnih tehnoloških izuma i smionih predviđanja. Prije dva desetljeća Kirsch je bio jedan od prvih Langdonovih studenata na Harvardu, a sada će objaviti svijetu zapanjujuće otkriće… koje će odgovoriti na dva temeljena pitanja ljudskog postojanja. Odakle dolazimo? Kamo idemo?

Langdon i nekoliko stotina uzvanika na početku su očarani nadasve originalnom prezentacijom, za koju Langdon shvaća da će biti kontroverznija nego što je mislio. Pomno organiziran događaj iznenada se pretvara u kaos, i Kirschevo dragocjeno otkriće na koncu ne bude objavljeno. Suočen s neposrednom opasnošću, Langdon je prisiljen na očajnički pokušaj bijega iz Bilbaa. S njim je Ambra Vidal, elegantna ravnateljica muzeja, koja je u suradnji s Kirschem organizirala provokativni događaj. Zajedno bježe u Barcelonu u opasnoj potrazi za šifriranom lozinkom koja će otključati Kirschevu tajnu kako bi je napokon mogli podijeliti sa svijetom.

Naklada Ljevak

Naklada Ljevak u posljednjem se valu izdanih knjiga orijentirala većinom na publicistiku uglednih i jakih imena.

Prvo ime u nizu je povjesničar Timothy Snyder – vodeći američki stručnjak za Treći Reich i holokaust, kao i za povijest Istočne Europe – koji je, uznemiren autoritarnom i opasnom politikom Trumpove administracije, napisao djelo pod nazivom O tiraniji, koje je dobilo odlične kritike i zasjelo na vrhove svjetskih književnih lista. U njemu je izložio dvadeset lekcija 20. stoljeća prilagođenih današnjim okolnostima.

Knjiga Internet nije odgovor britansko-američkog pisca i teoretičara novih medija Andrewa Keena, kojeg nazivaju „Christopherom Hitchensom interneta“, propituje neke od pogubnih utjecaja interneta na ekonomiju, kulturu i društvene vrijednosti. Autor u knjizi iznosi tehnološku i ekonomsku povijest interneta – od njegovih početaka 1960-ih preko uspona velikih internetskih kompanija do sve učestalijih nastojanja da se monetizira gotovo svaka ljudska aktivnost – istražujući pritom kako internet preobražava suvremeni svijet – često uz previsoku cijenu.

Treće je ime i najpoznatije. U novoj knjizi Kultura Terry Eagleton istražuje kako se kultura i naša konceptualizacija kulture razvijaju tijekom protekla dva stoljeća – kako od uzvišene sfere prelazi u poniznu i skromnu djelatnost te kako od brane pred uzurpacijama industrijalizacije postaje najunosnijim izvoznim proizvodom današnjeg kapitalizma. Obuhvaćajući i likovne umjetnosti i književnost, filozofiju i antropologiju, velike, ali pomalo „nepopularne“ mislioce poput Johanna Gottfrieda Herdera, Edmunda Burkea, kao i T. S. Eliota, Matthewa Arnolda, Raymonda Williamsa i Oscara Wildea, Eagleton donosi pregled kulture čvrsto postavljene u povijesni i teorijski kontekst, rasvjetljujući njezinu povezanost s politikom, kolonijalizmom, nacionalizmom, slabljenjem religije te usponom i vladavinom „nekulturnih“ masa.

Hena Com

Za kraj, ostaje predstaviti i tri prevedena romana izdavačke kuće Hena Com.

Roman Prokletstvo Palmisana Rafela Nadala Farerrasa nezaboravna je saga o dvjema obiteljima uhvaćenima u razdoblju između dva velika rata, dojmljiva i snažna epopeja o stradanju civila i cijele regije u ratnom vihoru. Iz tog potresnog konteksta izrasta priča o nadljudskoj borbi pojedinca protiv sudbine, ali se istodobno razvija i dirljiva priča o nemogućoj ljubavi dvoje ljudi koji odrastaju uvjereni da su brat i sestra.

Dolina strasti je dirljiva priča o mnogočlanoj obitelji Dias koju autoritarni otac Francisco pod svaku cijenu pokušava zadržati u gruboj stvarnosti ruralnog portugalskog zaleđa. Walter Dias, zaljubljenik u egzotične ptice i zemlje, crna je ovca obitelji i prvi koji se uspijeva otrgnuti iz očevih kandži. Vođen vlastitim srcem i snovima, napušta roditeljski dom, a iza sebe ostavlja trudnu djevojku Mariju Emu. Njihova kći cijeli život čezne za ocem i jedino što njezinu stvarnost čini podnošljivom pisma su i prekrasni crteži ptica koje on šalje s različitih adresa. Ona je bezimena junakinja koja nas i uvodi u roman u trenutku kad od preminulog oca dobiva jedinu ostavštinu – njegov vojnički pokrivač… Lídia Jorge, jedna od vodećih figura moderne portugalske književnosti, u ovoj se kompleksnoj i lirski intoniranoj prozi bavi bezvremenom temom
obitelji, gubitka i nezavisnosti te bolnim iskustvom iseljavanja.

Kupe br.6 je bizaran i mračan, ali i vrlo maštovit roman finske autorice Rose Liksom, čija je radnja smještena u kupe vlaka transsibirske željeznice na relaciji od Moskve do Ulan Batora. Taj kupe dijeli mlada Finkinja, studentica arheologije na moskovskom sveučilištu osamdesetih s Vadimom Nikolajevičem Ivanovim, vulgarnim i sirovim ruskim građevincem s lukom i votkom u torbi. Priču nosi dvoje naoko nespojivih likova, između kojih se ukotvio treći: nepregledni, snijegom i ledom okovani Sibir čije se vedute ritmično smjenjuju kroz prozor vlaka, a kojima je djevojka jednako zarobljena kao i Vadimovim monolozima.

Spremite novčanike, otputite se na Zagrebački velesajam i uživajte u carstvu knjiga!

(Visited 212 times, 1 visits today)

Komentari