Film

Objavljen program 11. izdanja Subversive Film Festivala

subversive festival
Foto: press Subversive festival
Vrijeme čitanja: 3 minute

Od 6. do 14. svibnja u kinima Europa i Tuškanac, te u Muzeju suvremene umjetnosti održat će se 11. Subversive Film Festival, s više od 50 filmskih naslova i natjecateljskim programom dokumentarnih, igranih i kratkometražnih filmova koji će se natjecati za nagradu Wild Dreamer. Filmski program otvaramo u nedjelju, 6. svibnja u 19 sati u kinu Europa, filmom Lucky u kojem je legenda američkog nezavisnog filma 91-godišnji Harry Dean Stanton u velikom stilu ostvario svoj posljednji filmski nastup, a u filmu se pojavljuje i David Lynch.

Iz natjecateljskog programa izdvajamo marksistički mjuzikl Tvornica ničega (A Fábrica de Nada) Portugalca Pedra Pinhe koji je osvojio nagradu FIPRESCI na prošlogodišnjem Cannesu te jedan od rijetkih filmova iz Dominikanske Republike i pobjednika inovativnog programa Signs of Life prestižnog Locarno Film Festivala Cocote Nelsona Carla De Los Santosa Ariasa. Najznačajnije ime Novog argentinskog filma Lucrecia Martel nakon devetogodišnje pauze vratila se s kolonijalnom sagom Zama, a tu je i Lutajuća sapunica (La Telenovela Errante) čileanskog nadrealista Raúla Ruiza čije je snimke iz 1990. godine nanovo montirala njegova udovica i redateljica Valeria Sarmiento.

Niz aktivističkih dokumentaraca predvodi Kada dođu svinje Biljane Tutorov čija je lucidno-humoristična oštrica usmjerena na Aleksandra Vučića. Tu su i novi filmovi hvaljenih dokumentaristica Claire Simon i Narimane Mari, a društvo im pravi kultni Abel Ferrara s Piazza Vittorio posvetom migrantskoj raznolikosti koja otkriva njegovu trenutačnu rimsku adresu.

Eric Tousaint
Foto: press Subversive festival / Eric Tousaint

Osim natjecateljskog, i ove godine čeka nas bogat popratni program. Paralelno s radikalnim političkim promjenama koje su pomele Kubu 1960-ih godina, te u duhu nepokolebljivog suprotstavljanja holivudskoj filmskoj politici i estetici, rođena je nova kinematografija unutar koje je dokumentarni film bio ključan. Retrospektiva Kubanski revolucionarni film koju smo priredili u suradnji s Cinemateca de Cuba u Havani i vrsnim poznavateljem latinoameričke kinematografije, profesorom Michaelom Chananom, donosi nam presjek kubanskog novog vala, uz filmove strastvenog dokumentarista i tvorca “nervozne montaže” Santiaga Álvareza, kao i Manuela Octavija Gomeza, Tomása Gutiérreza Alee i drugih. U ovogodišnjem Hommageu donosimo estetski i etički beskompromisne filmove Jean-Marie Strauba i njegove umjetničke i životne partnerice Danièle Huillet, kao i posljednji film iranskog filmskog maestra Abbasa Kiarostamija, eksperimentalnu elegiju 24 kadrova.

11. Subversive festival i ove će godine, kao jedna od najvažnijih međunarodnih manifestacija borbene solidarnosti ljevice, od 6. – 23. Svibnja na filmskim projekcijama te programima Konferencije, Subversive foruma, 2. AlterEkonomskog foruma i Balkan foruma uz posebno obilježavanje 50 godina May 1968 i 170. obljetnicu „Manifesta Komunističke partije“ ugostiti više od 100 intelektualaca ,članova 4. Internacionale, komunističkih i radničkih partija, sindikalista, umjetnika, filmaša i aktivista iz cijelog svijeta.

Branko Milanović
Foto: press Subversive festival / Branko Milanović

Od svih predavača, sudionika okruglih stolova i panela izdvojili bismo goste debate „O budućnosti Europe“ u organizaciji Europske ujedinjene ljevice GUE/NGL (Ujedinjena Europska ljevica/Nordijska Zelena ljevica): Gabi Zimmer (MEP i predsjednica GUE/NGL političke grupacije u EP), Helmuta Scholza (MEP die Linke) , Stefana Ecka (MEP nezavisni),  Miguela Urbana (jednog od osnivača Podemosa), Yiannisa Bournousa (člana političkog sekretarijata Syrize), kao i vodstvo Nove ljevice, Radničke fronte, Prava na grad te goste Subverzive foruma: Catherine Samary (Revolutionary Communis League), Catarinu Principe (članica Bloco de Esquerda, Portugal), Iana Parkera (Socialist resistance), Alexa Merloa (Anticapitalistas), Eulalia Reguant (CUP, Katalonski parlament) i Davida Conliffea (sindikat UNITE).

Najveća zvijezda 2. AlterEkonomskog foruma svakako je Branko Milanović vodeći svjetski ekonomist i jedan od najvrhunskijih eksperata za pitanja siromaštva i nejednakosti koji od 2007. Godine radi kao profesor na School of Public Policy Sveučilišta Maryland.

Najvažniji gosti Konferencije uz Terryja Eagletona i Ninu Power su Eric Toussant, Stathis Kouvelakis, Sylvain Lazarus, Juha Suoranata, Wayne Visser te Dragutin Lalović, Bogomir Kovač i Ivana Peruško.

“Denotirati (imenovati) znači pokazati, a pokazati znači promijeniti” – Jean Paul Sartre

 Promišljanje alternativnih oblika ekonomija važan je dio suvremenog marksizma. Socijalistički san  se temelji na dokidanju nezainteresiranosti i nejednakosti, nepostojanja kolektiva i dominacije individualnih politika. Ekonomska demokracija danas znači zalaganje za “okupiranje ekonomije” odnosno oblik vlasništva u kojem umjesto korporacija radnici upravljaju proizvodnjom i gdje su kao kolektiv sami svoji šefovi (Richard D. Wolff). Stvaranje protuteže kapitalizmu putem “okupirane ekonomije” znači preispitivanje temeljnih postavki kapitalizma putem kooperativnih poduzeća i zadruga.

Na sve programe Međunarodne konferencije, Subversive Foruma, Balkan foruma i AlterEkonomskog foruma, ulaz je besplatan.

Više informacija možete pronaći na službenoj stranici Festivala i Facebook stranici.

Be social

Komentari