Film

Od Tonyja Soprana do producenta: Evo po čemu ćemo pamtiti Gandolfinija

Foto:Facebook.com/TheSopranos
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto:Facebook.com/TheSopranos
Foto:Facebook.com/TheSopranos

Put u glumačke vode Jamesa Gandolfinija bi se mogao nazvati igrom slučaja. Po završetku studija komunikacijskih znanosti, nije počeo raditi u struci, nego je odlučivao zarađivati kao izbacivač u klubu i barmen. Na nagovor prijatelja upisao je tečaj glume koji ga je nepovratno uvukao u njegovu buduću karijeru. Rekao je kako je Robert De Niro bio jedan od njegovih najvećih utjecaja u ulazak u svijet glume, kao i De Nirova uloga u Mean Streets.

Počeo je u manjim kazalištima te ubrzo stigao do prve broadwayske uloge u predstavi A Streetcar Named Desire s Jessicom Lange i Alecom Baldwinom. Iako se proslavio kasnije na filmu i televiziji, na daskama koje život znače je počeo graditi svoju karijeru te ugled među kolegama.

Prva primjećenija uloga je bila Virgil, u filmu True Romance 1993. za koji je scenarij napisao Quentin Tarantino. Tumačio je okrutnog mafijaša ubojicu. Gandolfini je tvrdio kako je u kasnijim ulogama crpio inspiraciju iz uloge Virgila. Nakon nekoliko osrednjih filmova, počeo je uzimati uloge kriminalaca i policajaca, ostavljajući dojam autoriteta koji utjeruje strah u kosti. Odigrao je niz uloga mafijaša i beskrupuloznih osoba (Terminal Velocity, Crimson Tide, Get Shorty, She’s So Lovely). Gandolfini se nije ograničio likovima nasilnika, svoju je široku glumačku paletu dokazao „nježnijim“ ulogama u Angie i A Civil Action.

Uskoro je stigla njegova najpoznatija uloga. Uloga života. Tony Soprano. Serija se počela snimati 1999. godine i postala potpuni hit. The Sopranos je bila prva serija na kablovskoj televiziji koja je osvojila Emmy za izvanrednu dramsku seriju. Na audiciji za lik Tonyja Soprana, pojavili su se Steven Van Zandt i David Proval, ali je ulogu ipak dobio Gandolfini.

Za portret mafijaša, koji ima i mekšu strana te prolazi kroz krizu srednjih godina, istovremeno utjelovljuje dvije potpune različitosti dobio je Zlatni Globus i Screen Actors Guild Award, već nakon prve sezone. Sopranosi su postali financijski najuspješnija kablovska serija. Dok su gledatelji uživali, kritičari su je nazivali revolucionarnom i najboljom serijom i vinuli i seriju i glavnog glumca među zvijezde.

Nakon šest sezona, serija je završila na žalost vojske fanova, a Gandolfini se upustio u nove izazove. Točnije, u producentske vode potpuno drugačijeg žanra, nego kojeg smo navikli povezivati s njegovim imenom. Producirao je Alive Day Memories: Home from Iraq, dokumentarni film o američkim veteranima i psihofizičkim posljedicama rata. Šireći svoje zanimanje za temu, producirao je Wartorn: 1861–2010, također dokumentarni film o PTSP-u.

Počeo se pojavljivati sve više na velikom platnu: Violet and Daisy, Killing them softly, Zero Dark Thirty , The Incredible Burt Wonderstone.

O njemu su suradnici pričali samo najbolje, kao o osobi i kao glumcu. Sebe je nazivao neurotičnom zbrkom i Woodyjem Allenom od 120 kila. Drugi su ga karakterizirali kao nježnoga diva, velikog čovjeka, duhovitog i dobroga tipa.

Vijest o njegovoj preranoj smrti je šokirala cijeli svijet. Zauvijek će ostati primjer dobrog, slojevitog glumca koji je ostavio trag u televizijskom i filmskom svijetu.

Be social

Komentari