Film

Svijet shrvan odlaskom Jamesa Gandolfinija: “Bio je nježni div i veliki čovjek”

Foto: facebook.com/TheSopranos
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/TheSopranos
Foto: facebook.com/TheSopranos

Legendarni Soprano, James Gandolfini je iznenadno  umro tijekom odmora u Italiji.  Zasad se smatra da je umro od srčanog udara. Njegova je smrt iznenadila svijet, a pogotovo suradnike i obitelj koji su ubrzo izašli u javnost s izjavama. Autor The Sopranosa, David Chase ga je nazvao genijem i najvećim glumcem ovoga i svih vremena. Guardian je prenio izjave njegovih bliskih kolega.

Prerani odlazak 51-ogodišnjeg  je glumca  komentirala Bette Midler: „Veliki James Gandolfini je umro danas. Tek 51 godina. Ne mogu vjerovati.“

O njegovom je karakteru dovoljno ponoviti izjavu gitarista Aerosmitha, Joea Perryja: „James Gandolfini, kakav dobar tip, duhovit i drag. S tugom će nam nedostajati.“

Rose McGowan: „Puklo mi je srce zbog Jamesa Gandolfinija. Bio je nježni div i veliki čovjek. Voljela sam ga.“

Za Gandolfinija se može reći da je jedna od najpoznatijih televizijskih persona. Najbolje ga se pamti po ulozi mafijaša Tonyja Soprana u seriji The Sopranos koja se snimala osam godina. Serija je odlično prihvaćena, a za najbolji nastup u njoj je Gandolfini osvojio  Zlatni globus i tri Emmyja. Na imdb-ju serija ima 9.1 bodova po mišljenju preko 95 tisuća korisnika. Osim ove uloge, proslavio se s filmom True Romance u kojemu je glumio nemilosrdnog mafijaša i nasilnika, a iz koje je uloge kasnije crpio svoju umjetničku inspiraciju.

Svestrani umjetnik, bavio se glazbom, svirao je saksofon i trubu. Prije nego je počeo raditi kao glumac, radio je kao izbacivač u klubu i barmen. Iako je glumio zastrašujuće likove, u osobnom je životu bio povučen, nenaviknut na slavu, a sebe je opisivao kao Woody Allena od 120 kila.

Neki od filmova u kojima je glumio obuhvaćaju Zero Dark Thirty, Killing Them Softly, Eight Millimeter, Man Who Wasn’t There. Bavio se i produkcijom. Kao producent je prvo radio na dokumentarnom filmu Alive Day: Home from Iraq, bazirajući se na psihofizičke posljedice koje rat ostavlja na vojnicima. Nakon toga je radio na dokumentarcu Wartorn: 1861-2010 bliske temom prvome filmu, o vojnicima koji pate od PTSP-a.

Pročitajte ovdje zašto ponovo gledati sjajne Sopranose i prisjetite se hvalevrijednog nastupa fantastičnog glumca Jamesa Gandolfinija.

Be social

Komentari