Film

Okolišni filmski festival: Kroz besplatne projekcije prezentira “zelene” teme

okolisni festival
Foto: facebook.com/efest
Vrijeme čitanja: 5 minute

Piše: Paula Marasović

Film kao medij sastavni je dio naše kulture i ima veliki utjecaj u suvremenom društvu, a njime se najbolje prenose emocije i poruke, pa ne čudi da je upravo film izabran kao glavni nositelj festivala u prenošenju poruka koje za sve posjetitelje ima aktivistička grupa Zelene akcije. Spomenuta grupa još jednom organizira Okolišni filmski festival 2018., trodnevno druženje uz brojne filmove, radionice i tribine s fokusom na aktualne okolišne i društvene probleme. Festival će se održati u prostorima grupe u Frankopanskoj ulici 1, od 4. do 6. svibnja.

Ovogodišnje izdanje Okolišnog filmskog festivala nosi naziv ˝4 ½ Okolišni filmski festival˝ zbog prepolovljenih sredstava, ali uz minimalna sredstva i maksimalnu kreativnost uspjela se nastaviti tradicija prethodnih godina. Pod krilaticom Mi moramo na pola, ne morate i vi poručuju kako nekad u najboljoj namjeri stvari radimo “na pola”, a da toga nismo ni svjesni pa šteta nadmašuje samu korist. No unatoč nastaloj situaciji i ove godine neće nedostajati dobrih filmova, putem kojih se želi ukazati na probleme utjecaja aktualne ekonomske i društvene politike te njihova rješenja. Filmovi uglavnom govore o odnosu čovjeka prema okolišu, ali i o potrebi za promjenom društvenih, gospodarskih i političkih sustava.

Glavne točke ovogodišnjeg programa su filmovi i tribine o aktualnim temama u Hrvatskoj – otmica zemlje na Srđu za potrebe golf terena, plin – kojeg fosilna industrija predstavlja kao tranzicijsko gorivo i izgradnja LNG terminala na Krku te zaštita rijeka u balkanskoj regiji od novog vala izgradnje štetnih hidroelektrana. Osim toga, u programu su zastupljene i druge teme, koje će biti predstavljene kroz nagrađivane filmove. Program obogaćuju i praktične radionice te popratni zabavni sadržaj.

Evo koji filmovi vas očekuju na ovogodišnjem Okolišnom filmskom festivalu.

Prvi dan: Očuvajmo rijeke Balkana

Festival započinje blokom od dva kratkometražna filma, jedan bosansko-hercegovačke produkcije, a drugi američke produkcijske kuće Patagonia, a oba govore o borbi za očuvanjem rijeka. Čuvari rijeka film je koji traje nešto manje od 9 minuta, a ukazuje na probleme i štetu načinjenu prirodi pri izgradnji 300 hidroelektrana na 244 rijeke u BiH. Predstavlja dizanje svijesti i borbe protiv štetnih hidroenergetskih projekata te potrebu za obnovljivim izvorima energije.

Foto: facebook.com/efest

Plavo srce rijeka (Blue Heart) nastavlja s temom prvog kratkometražnog filma, a nastao je kao produkt projekta Spasimo plavo srce Europe. Projekt je pokrenula nevladina organizacija Riverwatch (Austrija) u suradnji s njemačkom zakladom EuroNatur te Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode. Cilj projekta je zaustavljanje neodrživih, antiekološkim i štetnih hidroenergetskih projekata budući da se radi o najbolje očuvanim riječnim sustavima Europe. Plavo srce prati priče iz Albanije o borbi za rijeku Vjosu, očuvanje ugroženog balkanskog risa u Makedoniji i priče žena u Bosni i Hercegovini koje se štrajkom na mostu, već mjesecima bore protiv izgradnje hidroelektrana na rijeci Kruščici.

Nakon toga, s početkom u 21:30 sati, slijedi blok iznenađenja: pet filmova u 60 minuta. Kroz animirane i satirične kratkometražne filmove prikazat će se primjeri dobre prakse i dijametralno suprotni primjeri bolne egzistencije.

Drugi dan: Potreba za promjenom sustava

Drugi dan donosi jedan kratkometražni i dva dugometražna dokumentarna filma.

Kapitalizam je samo priča (Capitalism is Just a Story) kratki je film koji govori o sve većem nesrazmjeru i društvenom jazu između bogatih i siromašnih u sistemu modernog kapitalizma. Kroz prikaz istina o današnjem svijetu, film informira gledatelje o problemima kapitalističkog sustava, te kako alternativno rješenje možemo biti mi sami.

Sljedeći film Potraga za smislom  (A Quest for Meaning) višestruko je nagrađivani francuski dokumentarni film s 14 nagrada inozemnih filmskih festivala, otkriva potragu za smislom života. Dvojica najboljih prijatelja, potpuno drugačijih karijera, ali s istom željom za pronalaženjem sebe i svog unutarnjeg kompasa kreću u pustolovinu u potrazi za odgovorima. Od Guatamale do New Delhija, preko San Francisca pa natrag do Francuske, upoznaju astrofizičare, kliničke psihologe i razvojne biologe koji daju svoje odgovore i filozofska promišljanja o svijetu, što ne valja i što bismo mogli učiniti da ga promijenimo.

Kroz animaciju, citate Gandhija, Giacoma Casanove i Victora Huga te eklektični soundtrack smanjuje se razina propovijedanja čineći ovaj dokumentarac zanimljivijim. Drugi dan Okolišnog filmskog festivala nastavlja s temom koruptivne politike Trumpa.

Dokumentarni film Antonyja Bextera iz 2011. godine Youˈve been Trumped, sjajno je prikazao nemilosrdnu politiku kojom Donald Trump zanemaruje lokalne interese kako bi izgradio golf terene u Aberdeenshireu u Škotskoj. Od istog redatelja dolazi drugi dokumentarni film Opasna igra (A Dangerous Game), koji proširuje opseg izvornog dokumentarca iz 2011.godine, prenoseći slične slučajeve na mjestima kao što je Dubrovnik i afera oko izgradnje golf terena na Srđu. Također prati Trumpove planove za drugi teren u Škotskoj i postavlja važna pitanja o ekološkom i ekonomskom utjecaju turističkih mjesta za super bogate.

Foto: facebook.com/efest
Treći dan: Probajte ostati ravnodušni

Na treći, i ujedno posljednji dan festivala ponovno nas očekuju tri dokumentarna filma. Još jedan nastavak; nakon Oscarom nominiranog dokumentarnog filma Josh Foxa Gasland, slijedi Zemlja plina (Gasland 2). Film nastavlja s istraživanjem kontroverznog postupka vađenja prirodnog plina i nafte postupkom hidrauličkog frakturiranja, ukazujući na opasnost tog procesa. Film, kao i izvorni Gasland prije njega, slijedi niz obitelji koje su izgubile vodu  i naposljetku njihove domove pa sve do plinskog buma jer sve više zemalja slijedi primjer SAD-a u prekomjernom bušenju plina i ekološke katastrofe uzrokovane ovim trendom.

U žarištu rasprave našla se i scena iz prvog dijela, kada čovjek zapali vodu u kuhinji te samo u jednoj sceni ostavlja snažnu poruku kolike su zapravo dimenzije ovog problema. O vodi koja gori, otporu protiv ovog negativnog, ali pak rastućeg trenda te kako je hrvatski LNG Terminal na Krku uključen u cijelu priču doznajte na prvoj projekciji posljednjeg dana festivala.

Oda čovječanstvu

Pravedna tranzicija (Just Transition) 30-minutni dokumentarni film donosi primjere dobre prakse gdje su obnovljivi izvori energije prioritet. Kroz inspirativnu priču o borbi protiv ugljenokopa na Filipinima, otkrijte rješenja filipinskih sindikalista i ekologa koji su se okrenuli od upotrebe fosilnih na obnovljive i održive izvore energije.

Zadnja projekcija ima na repertoaru dokumentarni film Terra (Zemlja) koji je svojevrsna ˝oda čovječanstvu˝. Film gleda na prirodnu povijest čovječanstva i naše postojanje na Zemlji. Od prvih lišajeva do divovskih šuma, majmuna u džungli do mitskih životinja savane. Tijekom samo 10.000 godina, život na Zemlji duboko je pogođen nevjerojatnim razvojem čovječanstva, ali čovječanstvo je sada sve više izolirano.

Kako su naši odnosi s drugim živim bićima toliko promijenjeni? Što još vidimo, ili primijetimo, od živog svijeta prirode oko nas? Terra je putovanje kroz povijest životnih oblika, potraga za istinskim čovječanstvom. Spektakularnim prikazom ljepote života, daje vam osjećaj strahopoštovanja prema prirodi i životu, ostavljajući prostora za razmišljanje o povezanosti svih nas. Yann Arthus-Bertrand i Michael Pitiot snimali su ovaj dokumentarni film 2 godine u preko 20 zemalja svijeta prikazujući sve ljepote drugih kultura, njihovu raznolikost i različito poimanje veze između čovjeka i prirode.

Dokumentarni filmovi koji će se prikazivati na Okolišnom film festivalu želi vas potaknuti da razmišljate koliko je danas čovjek, društvo, politika i neodrživa ekonomija načinili štete prirodi, ali i samom čovjeku. Također, kroz bogati filmski program možda ćete se inspirirati i shvatiti kako na svaku pozitivnu promjenu možemo utjecati mi sami.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Be social

Komentari