22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Izvedbene umjetnosti

„Ona Mraz” (Teatar Mašina igre): Anonimni glas lavovski je sijevnuo

Foto: Sanjin Kaštelan
Vrijeme čitanja: 4 minute

Dobra večer, drage dame i gospodo, dobrodošli na još jednu božićnu bajku!

Okupiranost organizacijom savršene božićne atmosfere (čitaj: trpeze) već tradicionalno rezultira brisanjem blagdanskih, da ne kažem kršćanskih, vrijednosti. Mir, ljubav i sreća zaostaju za žurnim koracima konzumerista očaranih maglom u grimiznom celofanu koju u gotovo svakom izlogu prodaje silueta omiljenog starca – Djeda Mraza. Marketinški uvjetovana pojavnost i kredibilitet ovog fiktivnog lika, iza kojeg se krije šuplje kapitalističko naličje, tema je nove predstave Teatra Mašina igre. U režiji Paole Slavice i po tekstu Beatrice Kurbel nastala je jednosatna monodrama upečatljiva naziva Ona Mraz”.

Kako je za naslutiti iz naslova, protagonistica monodrame je Baka Mraz iliti Aurora Božić, koju tumači Petra Dugandžić. Spremajući se za govor koji će održati povodom Adventa, Aurora cinično prolazi kroz tekst ispoljavajući gađenje prema hrpi neistina o kojima treba uvjerljivo trkeljati pred mnoštvom naivne publike. Da stvar bude gora, njezin famozni muž debelo kasni, što ju čini sve nervoznijom. Usamljena i zasićena umjetnim blagdanskim kičem, Aurora retrospektivno sagledava vlastiti život u sjeni muža i raskrinkava integritet Božića.

U sjeni njegova ugleda

Na minimalistički dotjeranoj sceni Uranije – prostora kreacije, Aurora uz nešto ugljikohidrata i vino proživljava predbožićnu prijelomnu fazu. Dok najveća faca ovog doba godine trči za poslom, promocijama i užicima, Aurora dangubi iščekujući u zbilji nemarnog muža.

Iscrpljena od manijakalnog prizivanja njegova ukazanja te već ionako nezainteresirana za dogovoreni javni nastup, prepušta se razmišljanjima o smislu Božića. Čitajući s nadom napisana dječja pisma, koja Djed neće ni pogledati, snažno osvijesti da je blagdan puka mistifikacija upakirana u raskošnu dekoraciju koja mami naivce i njihove novčanike.

ona mraz
Foto: Sanjin Kaštelan

I dalje ostavljena na čekanju, fokus s razočarenja onime u što se Božić pretvorio baca na svoju ulogu u toj kapitalističkoj mašineriji. Bez trunke srama, kao pred ogledalom u praznoj sobi, Aurora priznaje da je uvijek bila zanemarena. Zbog muževe dobre reputacije nikada nije imala priliku biti imenica, ali je ostavila traga kao zamjenica.

Ona iliti supruga Djeda Mraza sve svoje poteze stavljala je u funkciju očuvanja njegova ugleda. Čak i kad bi na trenutak iskočila iz pozadine, samo da bi predstavila pišljivu autorsku kuharicu, javnost bi ju automatski šutirala u sjenu znatiželjno tražeći njegove zasluge u njenom ionako minornom uspjehu. Aurorina samoaktualizacija redovito je izostajala nemoćno se boreći protiv muževa digniteta. I sve bi to donekle bilo podnošljivo da Djed pokazuje elementarnu dozu cijenjenja prema Aurorinim odricanjima. Međutim, sve ono što je Djed Mraz za javnost – suosjećajan, darežljiv i susretljiv starac, to isto nije za svoju suprugu.

Tiha voda slama blagdanski i bračni imaginarij

Retrospektiva života koju protagonistica priziva ipak nije ono što bi se, s obzirom na moju uvertiru, dalo naslutiti. Ona Mraz ne ostavlja dojam ponizne paćenice u sjeni planetarno popularne legende. Baš suprotno, Aurora je vrlo svjesna položaja u kojemu se godinama nalazi i ne zavarava se obećavajućim floskulama, stoga i pušta da se plastični, iluzionistički svijet raspada pred njenim očima.

Foto: Sanjin Kaštelan

U inat patrijarhatu, Petra Dugandžić odlučno vlada svojom prvom monodramom. Dosađujući se u estetiziranom kutku te izmjenjujući manične i depresivne faze, ova snažna i drčna žena poslužila je kao idealna metafora svih supruga koje ne vuku nezahvalnu bračnu situaciju na leđima, već njome vješto manipuliraju iz sjene, dok se kolo sreće ne okrene u njihovu korist.

Dominantno držeći pažnju na decentno osvijetljenoj sceni, glumica je otvorila vrata Aurorinoj priči i po prvi put ju postavila nasuprot sjenovita okrilja. Odrješita stava i uz fluidne ironične dosjetke koje graniče s cinizmom, Aurora je izazvala podsmjehe publike prema svemu onome što Božić i njegov fiktivni nositelj uistinu jesu. Ovoga puta nije igrala ulogu poslušne supruge koja će pridodati muževom imidžu, već se otvoreno narugala njegovoj prijetvornosti. Time je jasno obznanila da, premda ima mnoštvo lakovjernih obožavatelja, suprug odavno nema simpatije one koja stoji iza njegovih uspjeha.

Zadnji dolazi Aurorin srčani šlagvort

Upravo radi neočekivano čvrstog stava koji je nasamo, a opet pred širokim auditorijem, obranila, Aurora ne zaslužuje sažaljenje. Zapravo, apsurdno je pomisliti da izvedba koju u potpunosti kontrolira šeretska karizma Petre Dugandžić može biti poistovjećena sa žaljenjem. Tako ni tjeskoban naziv predstave u ovom kontekstu ne ilustrira gubitnicu, već daje na srčanosti kojom zrači Aurorin lik. U potpunosti svjesna svojih zasluga, s imenom i prezimenom, Aurora Božić nonšalantno je raskrinkala licemjernu prosinačku, ali i bračnu utopiju.

Foto: Sanjin Kaštelan

„Ona Mraz” iz potencijalne je tragedije o propasti slabe žene pretvorena u snažnu antibožićnu monodramu koja, osim na izgubljene blagdanske vrijednosti, podsjeća na temeljnu feminističku logiku.

Još jednom je potvrđeno da žena zaista drži tri ćoška kuće iako su njezina odricanja često nevidljiva muškom oku. Primjerena zimskom razdoblju, ova punokrvna ženska ispovijest univerzalni je razonodni komad bilo za punoljetne božićne entuzijaste, bilo za one kojima je prekomjernog nakuhavanja i glancanja dosta do sljedećeg prosinca.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Što misliš o ovoj predstavi?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari