Knjige

Orhan Pamuk i Elif Shafak optuženi za antiturcizam

Foto: facebook.com/Elif.Shafak
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/OrhanPamukAuthor
Foto: facebook.com/OrhanPamukAuthor

Svi smo mi više ili manje svjesni situacije u kojoj živimo i ona je daleko od savršene. Živimo u dobu agonije, a hladni rat se osjeti više no ikada. Prisluškivanja, praćenja, špijuniranja nas više ne iznenađuju. Osobe s imalo utjecaja paze na ono što govore pa si nameću autocenzuru. No, u Turskoj se u posljednje vrijeme po medijima provlače optužbe da su slavni pisac Orhan Pamuk i književnica Elif Shafak dio internacionalnog lobija književnika koji je plaćen za slanje pro-zapadnjačkih poruka.

Nakon što se prošloga mjeseca turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan obrušio na feministkinje tvrdeći kako se jednakost spolova kosi sa zakonima prirode, oslanjajući se pretežno na islamističku viziju žene isključivo kao majke, posljednjih su mu dana na tapeti ovih dvoje književnika.

U časopisu koji naginje Erdoğanovoj politici tvrde da spomenuti internacionalni lobi književnika funkcionira na način da izabere nekoliko književnika iz svake države i onda ih koristi kao sredstvo za napad na vladajuće. U državi u kojoj se teorije zavjere šire brže nego svjetlost, a ljudi su skloni povjerovati svemu što kaže neka utjecajna osoba, otprilike kao i kod nas, ne iznenađuje količina mržnje i negativnih komentara na fotografije najslavnijih turskih spisatelja koje kruže Internetom.

Foto: facebook.com/Elif.Shafak
Foto: facebook.com/Elif.Shafak

Orhan Pamuk u svom posljednjem romanu Neobičnost u mojoj glavi progovara o tlačenju koje žene u Turskoj doživljavaju, a Elif Shafak je nakon romana Istanbulski gad javno prozvana za vrijeđanje turcizma, jer je otvoreno govorila o potiskivanju slobode govora u turskim medijima.

Živimo u 21. stoljeću, a još uvijek nemamo pravo javno izreći što mislimo, a kamoli kritizirati. Zar tako izgleda demokratski sustav? Možda se Turska upravo vraća desetljeća unatrag. A vjerojatno nije jedina, samo što ostale države to čine uz manje buke.

Be social

Komentari