Film

Oscar sezona: Najbolji film na stranom jeziku – U čijim će rukama završiti zlatni kipić?

Foto: slate.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: motovunfilmfestival.com
Foto:Motovunfilmfestival.com

Wild Tales, Tangerines, Timbuktu, Leviathan i Ida su petorka koja je uspjela izboriti počasno mjesto u zadnjem krugu odabira za najpoznatiju filmsku nagradu. Nominirani su u kategoriji najboljeg filma na stranome jeziku, što je zapravo jedina nagrada koja se dodjeljuje filmovima na svjetskoj razini, za razliku od  ostalih „američkih“ kategorija. Vjerojatno sva od ovih ostvarenja zaslužuju nagradu. Čak je moguće otići toliko daleko i reći da su nominirani „gubitnici“ ove kategorije često interesantniji filmski podvizi od osvajača u najjačim kategorijama (kao što je primjerice ona za najbolji film). Pa iako je većini jasno, da Oscar jest politizirana nagrada, medijski najeksponiranija, njegova vrijednost se ističe pored drugih nagrada, a biti vlasnikom zlatnog kipića je čast iznad svih časti u svijetu kinematografije. Pa su tako bogovi američkog kina se odlučili smilovati i svake godine dodijeliti i jedan kipić filmu koji nije američki i nije na engleskom. Nakon zaključka da svi nominirani filmovi su vrijedna postignuća, teško je navijati samo za jednog. Ali, je li moguće predvidjeti pobjednika?

Najvjerojatnijim pobjednikom čini se Ida. Razloga je nekoliko. Prvi je pozadina glavnih likova filma. Oni su Židovi zastrašujuće prošlosti koja seže u Drugi svjetski rat i usko je vezana uz bezumne zločine koji su provedeni nad njima. Bez ikakve želje za omaložavanjem važnosti spomena navedenih tema, kritika i publika gutaju takve filmove, što ne znači da film nije dobar, već da ima plusić koji bi ga mogao pogurati do pobjedničkog mjesta. Drugi bi bio redateljevo podrijetlo. Iako je Pawlikowski izjavio kako se osjeća samo malo britanski, lako bi bilo vidjeti njegovu selidbu iz rodne komunističke Poljske na slobodni zapad kao podršku „amerikanolikim“ režimima. Lako, ali krivo i izvučeno iz konteksta. Možda ne bi valjalo tako razmišljati, ali zaista je teško uz njihove propagandne mašine koje nas upućuju na najbolje filmove – kraljevima izvrtanja konteksta i nametanja stavova. Treći bi bio trend „vintage“. Ida je snimljena u crno-bijeloj tehnici, koja je počela buditi interes, što je pokazalo The Artistovo osvajanje Oscara za najbolji film 2012. godine.

Odmah uz Idin bok je Leviathan. Ruska drama redatelja Andreya Zvyagintseva, čije ime je poznato na gotovo svim cijenjenim europskim festivalima, uspio je osvojiti nominaciju za Oscara. Filmska priča se temelji na istinitim događajima koji su se prije desetak godina odvili u Coloradu. Iz političke perspektive, možda bi dodjela nagrade Rusiji, barem malo smirila stalne tenzije na hladnoratovskoj relaciji. U drugu ruku, Leviathanu je upravo izmaknula najvažnija ruska filmska nagrada u kategoriji najboljeg filma. Političke struje u Rusiji smatraju da film nema patriotskog tona, što bi mogao biti razlog kažnjavanja na domaćem terenu. Zbog toga bi Amerikanci, koji iznad svega cijene pravo na slobodu govora, potencijalno mogli željeti ispraviti nepravdu nanesenu filmu i dodijeliti mu zlatni kipić. Ipak, i Rusi su pokazali svoju milosrdnost nominiranjem filma koji kritizira korupciju u Rusiji. Dobro da su istiniti događaji iz slobodnog Colorada. S obzirom da je Leviathan dosada preoteo Zlatni globus Idi, još uvijek postoji šansa da to i učini s Oscarom.

Navedeni razlozi samo su nagađanja, a što će se dogoditi, vidjet ćemo u veljači.

Be social

Komentari