Vizart

Otvorenje izložbe i premijera animiranog filma Petre Zlonoge u Galeriji SC

Foto: sczg.unizg.hr/kultura/
Vrijeme čitanja: 2 minute

Otvorenje izložbe Jedan od mnogih autorice Petre Zlonoge održat će se u srijedu, 24. listopada u Galeriji SC u 20 sati. Otvorenju izložbe prethodit će premijera istoimenog animiranog filma u 19:30 sati u MM centru. Nakon projekcije filma uslijedit će kratki razgovor s autoricom i njezinim suradnicima na filmu. Izložba je otvorena do 31. listopada.

Riječ je o prvoj samostalnoj izložbi umjetnice i animatorice Petre Zlonoge koja je svojim dosadašnjim radom postigla zapažen status u animaciji u Hrvatskoj i inozemstvu. Ovom prilikom autorica će predstaviti kreativan proces nastanka i svojevrsno “proširenje” svijeta istoimenog animiranog filma.

“Kako na filmu, tako i u galerijskom prostoru, riječ, crtež i zvuk provode nas kroz međusobnu igru. Predočavajući svijet jednog lika, uvode nas u njegovu osobnu ali istovremeno i vrlo univerzalnu ljudsku potragu za smislom.

“Ja sam jedan. Jedan od mnogih.

Jedan od svih, a ipak jedini.

Što je to što tražim, a vječno mi izmiče?”

Prepuštajući se kreativnim impulsima, autorica izvodi različite idejne i tehničke kombinacije. Prevodi riječi u crteže, crteže u zvukove, zvukove u riječi i obrnuto, višestruko mijenjajući formu onoga na čemu radi.

Rad Petre Zlonoge predstavlja odmicanje od klasičnog procesa stvaranja animiranog filma. Umjetnica svoj proces ne bazira na unaprijed definiranoj narativnoj i vizualnoj kompoziciji, već idejni impuls prepušta slobodnom kretanju u svim produkcijskim fazama.

Foto: sczg.unizg.hr/kultura/

Ovaj slobodan proces kreativnog promišljanja u potpunosti može izmijeniti i preokrenuti početni idejni koncept te stvoriti umjetničko djelo u kojemu se iščitava autoričina intimna igra. Transformacijom segmentnih jedinica, koji sami sebe spontano organiziraju i pokreću, Zlonoga stvara prepoznatljive cikluse koji se odvijaju na filmu i u galeriji.

Svijet u svom sveukupnom sadržaju, satkan od bogatstva prirode, bića, duhovnosti i beskraja, svijet je koji nismo u stanju cjelovito pojmiti i predočiti. Uprizoriti oku nedokučivo, veliko i moćno, iziskuje simultano širenje perspektive promatranja, vizualizaciju onoga što je iza samog fenomena, što znači i odstupanje od zakona fizike i društva. Tu autorica pronalazi polazišnu točku za promišljanje i vizualizaciju naše stvarnosti.” ( Iz predgovora Ive Gašparović).

Izložbu organizira i predstavlja udruga AM centar audiovizualne kulture i multimedije u suradnji s programom Kulture SC-a te uz financijsku pomoć Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba i Ministarstvo kulture RH.

Sve novosti vezane uz izložbu Jedan od mnogih pratite i na web stranicama AM centra, dok novosti vezane uz film možete pratiti na web stranicama Bonobostudia.

Be social

Komentari