Istaknuto
04.12.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute Ove godine provedite Advent na naš način, upoznajte nas kroz male božićne rituale, tradicije i sadržaje koji ispunjavaju naše adventske dane bojama veselja i zajedništva.

01.12.2021.

Vrijeme čitanja: 2 minute Ažurirajte se i ovog tjedna uz aktualne singlove s domaćeg glazbenog terena uz rubriku Nova glazba. Odaberite svog favorita i donesite mu vječnu slavu.

Film

Otvorenje Tjedna češkog i slovačkog filma u Art-kinu Croatia

26.10.2018. Ziher.hrFoto: press Art-kino Croatia / "Prevoditelj"
Vrijeme čitanja: 2 minute

U utorak, 30. listopada u 20 sati održat će se svečano otvorenje Tjedna češkog i slovačkog filma uz komičnu dramu Prevoditelj. Jubilarna stogodišnjica od osnivanja nezavisne države Čehoslovačke, u kojoj je od početaka nezavisnosti i u Bratislavi i u Pragu postojala snažna filmska proizvodnja, donosi program suvremenog češkog i slovačkog filma.

Za otvorenje Tjedna odabrana je komična drama češko-slovačke koprodukcije – Prevoditelj. Osamdesetogodišnji Slovak Ali (Jiří Menzel) dolazi u Beč u potrazi za bivšim časnikom SS-a odgovornim za smrt njegovih roditelja. Umjesto ubojice pronalazi njegova sedamdesetogodišnjeg sina Georga (Peter Simonischek), koji se u potpunosti distancirao od očeve prošlosti. Nenajavljeni i čudni posjet u njemu probudi neočekivano zanimanje i s Alijem kreće na putovanje po Slovačkoj.

Filmovi za najmlađe

Nastavak ciklusa donosi još jednu dramu s elementima komedije – Bosonog na strništu, film u režiji Jana Svěráka i nastao prema književnom predlošku Zdeněka Svěráka, prati život malog Ede i njegovih roditelja u razdoblju njemačke okupacije Čehoslovačke. Zbog očeva neslaganja s nacističkom politikom obitelj je prisiljena preseliti iz Praga na selo gdje se mlada obitelj mora prilagoditi novoj sredini i životu pod istim krovom s rodbinom.

bosonog na strništu

Foto: press Art-kino Croatia / “Bosnog na strništu”

Radnja filma Kandidat odvija se tijekom dvomjesečne kampanje za predsjedničke izbore u jednoj konkretnoj državi. Autor bilješki ne zna za koga izvodi prisluškivanje, no prati biskupa, luđačkog vlasnika marketinške agencije i neprimjetnog predsjedničkog kandidata. Krimić Linija prati Adama – glavu obitelji i vođu skupine kriminalaca koji krijumčare cigarete preko slovačko-ukrajinske granice. Međutim, miran suživot dva međusobno isprepletena svijeta počinje se urušavati zbog novoizgrađene granice Schengenskog prostora. Animirano-igrani film Kukac inspiriran je dramom braće Čapek Iz života kukaca i Kafkinom Metamorfozom, a prati amatersku glumačku družinu čiji životi se stapaju sa sudbinama likova drame.

Suradnja s veleposlanstvima

Za najmlađe i cijelu obitelj stiže animirani film Luka i čarobni muzej, u kojem živahan i ambiciozan dječak Luka umjesto video-igrica otkriva svijet čarobnog muzeja i lutaka koje oživljuju u njemu.

Film prikazujemo u suradnji s Veleposlanstvom Slovačke Republike u Republici Hrvatskoj i Veleposlanstvom Republike Češke u Zagrebu.

Ulaz na svečano otvorenje je slobodan, uz pravovremeno preuzimanje ulaznica. Ulaznice za ostatak programa se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na ulaznice.hr ili na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije.

(Visited 118 times, 1 visits today)

Komentari