Knjige

Ovogodišnji favoriti za književnog Nobela

Foto: wikipedia.org/Simbol Nobelove nagrade
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: wikipedia.org/Simbol Nobelove nagrade
Foto: wikipedia.org/Simbol Nobelove nagrade

Nobelova nagrada dodjeljuje se svake godine pojedincu ili grupi za njihove iznimne uspjehe. Nagrada nosi ime po Alfredu Nobelu, švedskom industrijalcu i izumitelju dinamita koji je bio zaprepašten i šokiran načinom na koji je svijet upotrebljavao njegov izum te je to bio razlog njegove odluke da se nagrade dodjeljuju onima koji svojim sposobnostima najviše doprinose čovječanstvu. Nagrade se dodjeljuju jednom godišnje u nekoliko različitih disciplina: za fiziku, kemiju, medicinu, književnost, ekonomiju i mir.

Po predviđanjima kladioničara iz Ladbrokesa glavni favorit ovogodišnjeg Nobela za književnost je japanski pisac Haruki Murakami, koji je bio i prošlogodišnji favorit. Njegova prva knjiga Slušaj pjesmu vjetra objavljena je 1979. godine, ali mu je roman Norveška šuma iz 1987. omogućio popularnost u domovini i svijetu, a svaka sljedeća izdana knjiga (Kafka na žalu, Moj slatki Sputnik) postaje bestseller.

Odmah iza Murakamija nalazi se kenijski književnik Ngugi Wa Thiog’o koji je bio u užem izboru za nagradu 2010. Najpoznatije njegovo djelo je Vrag na križu kojeg je napisao na toaletnom papiru dok je boravio u zatvoru zbog drame Oženit ću se kad odlučim u kojoj kritizira kenijske društvene nejednakosti. Na trećem je mjestu alžirska spisateljica Assia Djebar koja je bila u užem izboru za Nobela 2009. godine.

Na listi se još nalaze i Milan Kundera, Philip Roth, Umberto Eco, Margaret Atwood, Amos Oz pa čak i Bob Dylan. Cijelu listu možete pogledati na stranicama Ladbrokesa koji je kladionicu za Nobelovu nagradu za književnost 2014. otvorio čim je Kanađanka Alice Munro proglašena prošlogodišnjom laureatkinjom. Točan datum objave ovogodišnjih laureata još uvijek nije poznat, no Švedska akademija nagrade obično dodjeljuje u prvoj polovici listopada.

Be social

Komentari