Film

Ovogodišnji ZagrebDox u duhu neispričanih životnih priča

Vrijeme čitanja: 2 minute
foto:facebook.com/zagrebdox
foto:facebook.com/zagrebdox

ZagrebDox  će ove godine trajati od 24. veljače do 3. ožujka u kinu Cineplexx Centar Kaptol i  slobodno bi mogli označiti kao biografski. Posjetitelji će moći pogledati portrete ličnosti  koje smo proglašavali utjecajnima, fascinantnima pa čak i  kontroverznima, ali koji će vas iznova oduševiti i zasigurno iznenaditi.

Nakon sedamnaest godina pronađena je VHS snimka u garaži Roberta X. Cringelya, čovjeka koji je vodio  iscrpni intervju sa Steveom Jobsom u kojem su diskutirali o njegovim ranim danima, poslovnim bitkama i vizijama budućnosti. Jobs je tada vodio NeXT, kompjutorsku kompaniju koju je osnovao nakon napuštanja Applea. Tek su mali dijelovi tog intervjua iskorišteni u jednoj televizijskoj seriji i zato se sada nalaze u kategoriji “izgubljenog blaga” koje su Roberta X. Cringely, John Gau i Paul Sen iskoristili  u izradi  Steve Jobs: izgubljeni intervju.

Harry Dean Stanton: djelomično fikcija predstavlja nam legendarnog glumca kroz 250 isječaka iz njegovih filmova i njegove dirljive izvedbe američkih narodnih pjesama koji su očarali Sophie Huber i nagnuli ju da napravi impresionistički portret.

Žena koja je provela cijeli život u sjeni svog muža političara Bobbyja Kennedya i u tom mu razdoblju rodila jedanaestero djece, poslužila je kao muza svojoj najmlađoj kćeri Rory u stvaranju potresnog portreta svoje majke koji nosi  njeno ime: Ethel. Zanimljiva je i činjenica kako je to Ethelino prvo pojavljivanje u javnosti nakon 35 godina.

Američki punk-dance bend iz New Yorka LCD Soundsystem u proljeće 2011. godine održao je posljednji koncert u Madison Square Gardenu. Njihov karizmatični frontmen James Murphy odlučio je raspustiti jedan od najpopularnijih i najutjecajnijih bendova svoje generacije na vrhuncu popularnosti, i to obilježiti najvećim koncertom u karijeri. Film Šuti i sviraj hitove autora Willa Lovelacea i Dylana Southerna dokumentira neponovljivi koncertni užitak, portretirajući Murphya koji je suočen s posljedicama svoje odluke.

Želite li krenuti na putovanje koje otkriva filmove, skulpture, slike, fotografije, plakate i kreditne kartice slavnog umjetnika, pogledajte ostvarenje redateljskog dvojca Henrya Joosta i Ariela Schulmana, kratkometražni dokumentarac Kratka priča o Johnu Baldessariu.

Želite promjene? Pogledajte Kako pokrenuti revoluciju autora Ruaridha Arrowa . Upoznajte Genea Sharpa, profesora i kandidata za Nobelovu nagradu čija je knjiga From Dictatorship to Democracy  postala protuotrov za mnoge svjetske diktature, od Srbije do Sirije, a film nam donosi kako je to Sharp odlučio svojom knjigom djelovati u smjeru demokracije.

Upoznajte Fokkensice autorskog dvojca Gabriëlle Provaas i Roba Schrödera prati neobičan život Louise i Martine Fokkens, identičnih 70-godišnjih blizanki koje više od pedeset godina rade kao prostitutke u amsterdamskoj Crvenoj četvrti. U njihovoj dugogodišnjoj karijeri uspjele su se osloboditi kontrole svodnika, vodile su svoj vlastiti bordel i prve pokrenule neformalni sindikat prostitutki.

 

Be social

Komentari