boris bućan
25. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 3 minute Boris Bućan, jedan od najvećih suvremenih hrvatskih slikara preminuo je 18. svibnja u 77. godini, a u nastavku donosimo pregled njegovih najpoznatijih djela.

tina turner
24. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nakon duge i teške bolesti u 83. godini napustila nas je kraljica rock n’ rolla Tina Turner.

Film

Pet dokumentaraca iz četiri europske zemlje u Dokukinu KIC

Foto: Vrhovna naredba, Dokukino KIC press
Vrijeme čitanja: 3 minute

Za vikend od 9. do 11. lipnja vam ne treba putovnica da biste u samo tri dana bili u Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj i Bugarskoj,  jer sve te zemlje dolaze vama i to na samo jednu, dobro nam znanu adresu – u Preradovićevu 5.

Proputuj Europom uz pomoć nekoliko crtica iz život naših susjeda i pet dokumentarnih priča koje te u jednom vikendu vode na nogometnu utakmicu koju nitko nije htio igrati, u svijet bodljikavih žica koja dijeli „susjede“ od „neprijatelja“,  animirani svijet jednog od najpoznatijeg crtača stripa u Europi i uživaj u jazz improvizacijama samo najboljih glazbenika – onih koji žive za glazbu, ali ne i za slavu.

Oni dolaze i otvaraju vikend-maraton europskog filma u Dokukinu KIC

Vikend započinjemo na granicama Republike Mađarske gdje nas vode dva odlična kratka dokumentarca Vrhovna naredba i Oni. Oba filma bave se problemima imigranata u dva posve različita formata te govore o toleranciji i strahu od nepoznatog. Studentski film Oni. dobitnik nagrade mađarskih filmskih kritičara za najbolji mađarski dokumentarac, istražuje dvojak pristup stanovnika jednog omanjeg sela prema ljudima iz obližnjeg izbjegličkog kampa.

Foto: Oni, Dokukino KIC press

Subota je opet rezervirana za najvažniju sporednu stvar na svijetu i intrige bivšeg državnog sistema

Nema odmora od nogometa ni tjedan dana nakon finala Lige prvaka jer nas film NK Roma vodi na utakmicu na kakvoj do sada niste bili i upoznaje s ekipom s kojom nitko nije htio igrati. Ova dokumentarna tragikomedija kroz igru pokazuje crno lice rasizma, ali i upornu momčad koja je bez ijednog pogotka umalo osvojila prvenstvo u jednoj od čeških nogometnih liga!

Odmah nakon nogometnog ludila, putujemo u Bugarsku kako bismo upoznali – strica Tonija. Film Stric Toni, tri budale i tajna služba premijerno prikazan na Sarajevo film festivalu, kroz mrežu korupcije i kontroverzi u tadašnjoj komunističkoj Bugarskoj pokušava otkriti gdje je nestao Anton Trayanova – velika zvijezda među animatorima i ljubiteljima animacija. Redateljice Mina Mileva i Vesela Kazakova čak i nakon svjetske premijere imale su velikih problema kod prikazivanja filma u rodnoj im Bugarskoj zbog onoga što su otkrile tijekom snimanja, a prikazuju u filmu!

Foto: NK Roma, Dokukino KIC press

Nedjelja je večer za opuštanje uz dobar jazz!

Vikend je najbolje završiti u dobrom društvu i s još boljom glazbom, a u Preradovićevoj 5 vas čeka dobitnik nagrade Ignac za najbolji film One World festivala u Slovačkoj – Para povrh rijeke, sjajnog redateljskog dvojca Roberta Kirchhoffa i Filipa Remunda. Prolaznost slave središnja je tema ovog dokumentarca koji prikazuje život trojice đžez glazbenika. Trubač Laco, saksofonist L’ubomir i kontrabasist Ján odolijevaju životnoj apatiji i bez obzira na godine, glazba je ono što im vraća radost u život. Film je svoju hrvatsku premijeru imao na ovogodišnjem ZagrebDox festivalu.

Svi filmovi dio su KineDok međunarodnog projekta koji već treću godinu za redom diljem zemlje prikazuje priče o ljudima iz susjednih zemalja, predstavlja autore i razvija dijalog u društveno važnim temama.

Cijena ulaznice za svaku filmsku projekciju iznosi 15 kuna, a može se rezervirati na www.dokukino.net ili kupiti na blagajni kina sati i pol prije svake projekcije. Svi filmovi imaju hrvatske titlove, a više informacija o naslovima možete doznati na www.kinedok.net

(Visited 73 times, 1 visits today)
Be social

Komentari