Film

Tjedan talijanskih dokumentaraca u Dokukinu KIC

Foto: Romeo i Julija, Press: Dokukino KIC
Vrijeme čitanja: 2 minute

Od 6. do 11. prosinca platno Dokukina KIC rezervirano je za dokumentarce naših zapadnih susjeda. Zahvaljujući suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, publika će od utorka do nedjelje u dva termina moći gledati šest istaknutih naslova talijanske dokumentaristike. Nazirock, El Sicario: Soba 164, Gori more, Indebito, Još jedan sat s tobom, Romeo i Julija pokrit će sve, od ozbiljnih socijalnih tema do vedrih životnihi priči.

Dokukino KIC i Talijanski institut za kulturu odlučili su već programski bogat prosinac u Zagrebu nadopuniti Tjednom talijanskih dokumentaraca. Svi ljubitelji filmske stvarnosti će tako od utorka 6. prosinca pa sve do nedjelje 11. prosinca moći zaviriti u dokumentarni svijet naših susjeda. Program će obilježiti dva doksa velikog Gianfranca Rosija, redatelja koji je dokumentarnim filmovima uspio osvojiti sva tri vrha europske filmske scene – Berilnale, Cannes i Veneciju.

Foto: Još jedan sat s tobom, Press: Dokukino KIC
Foto: Još jedan sat s tobom, Press: Dokukino KIC

Rosijev El Sicario: Soba 164 donosi uznemirujuću priču stručnjaka za mučenja i otmice, plaćenog ubojice koji sakriven iza crne kapuljače ilustrira strahote koja su se dogodile upravo u toj motelskoj sobi. Pobjednik ovogodišnjeg Berlinalea, posljednji Rosijev uspjeh, Gori more otvara posve novi pogleda na izbjegličku krizu, onaj iz perspektive dječaka sa sicilijanskog otoka Lampeduse, nezaobilazne stanice svih koji lijek za svoju tešku sudbinu traže u Europi. Glazba, pjesme i note dovesti će nas do filma Indebito, atipičnog glazbenog osvrta na grčku ekonomsku krizu, te dokumentarca Nazirock, temeljitog pogleda u unutrašnjost talijanske ekstremne desnice, od njihove glazbe do političkih lidera. Još jedan sat s tobom dobio je nagradu za najbolji talijanski film na Torino Film Festivalu i posebno priznanje na Locarno Film Festivalu a donosi nevjerojatno iskren biografski film kojim se redateljica bavi životom i odlukama svoje majke.

Na programu talijanskih dokumentaraca nalazi se i dosad neviđena adaptacija predstave Romeo i Julija u izvedbi izbjeglih bosanskih Roma u Italiji redatelja Massima Coppole. Ovaj će vas vedri dokumentarac nasmijati i oraspoložiti u utorak u 21:30 na besplatnoj projekciji otvorenja talijanskog programa.

Be social

Komentari