Istaknuto
16.09.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Uz strane preporuke za slušanje, Nova glazba i ovog tjedna donosi sedam novih domaćih i regionalnih glazbenih noviteta u borbi za singl tjedna.

14.09.2020.

Vrijeme čitanja: 7 minute Koliko vam je dobar bio godišnji na skali od 1 do 'Ziherung od svibnja izlazi u rujnu'?

Glazba

Phurpa – tantrički ritual Bön tradicije u Močvari

11.06.2018. Ziher.hrFoto: facebook.com/Phurpa-209918462528977/
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Šamanska glazbena skupina Phurpa dolazi u Močvaru u ponedjeljak, 11. lipnja. Putovanje Phurpe počelo je sredinom 90-ih godina u Moskvi kada je grupa umjetnika i glazbenika, predvođena Alexeyjem Teginom, provodeći vrijeme u legendarnom skvotu Fabrique of Cardinal Art, započela studiju tradicionalne ritualne glazbe, udaljujući se od suvremene elektro-akustične i industrijske glazbe s namjerom prodiranja u drevne muzičke kulture antičkog Egipta, Irana i Tibeta.

Projekt koji je isplivao kao rezultat nazvan je Phurpa (jedno od pet vrhovnih božanstava Father Tantre – pha rgyud – u Bön tradiciji) i svi su članovi nastavili svoja istraživanja u Bön i budističkim liturgijama sve do danas.

Prije nego je budizam došao do Tibeta, lokalni narodi prakticirali su šamanske obrede izvedene iz raznih kultova predaka. Tibetanski ceremonijski ansambl sačuvao je svoju autentičnost i zadržao velik broj primordijalnih elemenata koji proizlaze iz drevne srednoazijske i tibeto-burmanske glazbe, netaknute sve do današnjih dana.

Ceremonijski ansambl obično sadrži nga bubnjeve, nekoliko rolmo cimbala, par gyaling oboa te teleskopske dunchen rogove i dunkar školjke. Jedan od jedinstvenih obilježja Tibetanskog monaškog zbora je specifična vrsta pjevanja (mantranja) zvana “rgyud-skad”, ili “Tantrički glas” koja je bazirana na principu transmogrifikacije pjevača tijekom tzv. “meditacije mantrom”. Prema Phurpi, to je skup magičnih praksi iz povijesne regije Bactria u središnjoj Aziji. Bön je samo ime, a izvorno značenje praksi je isto.

Pretprodaje nema, a budući da je koncert sjedeći, broj karata je ograničen. Minimalna donacija za upad je 50 kuna, a mjesto se može rezervirati i preko maila aberacija.obskura@gmail.com.

(Visited 102 times, 1 visits today)

Komentari