Vizart

Picassov električar osuđen na dvije godine zatvora

Foto: pinterest.com/dinaatw
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: pinterest.com/dinaatw
Foto: pinterest.com/dinaatw

Sud u francuskoj regiji Grasse je prije nekoliko dana napokon izrekao kaznu umirovljenom električaru Pierreu Le Guennecu, koji je radio za Pabla Picassa, i njegovoj supruzi Danielle. Ovo suđenje je izazvalo pažnju brojnih svjetskih medija, a i mi smo redovito pratili novosti.

Prije nekoliko dana sud je izrekao kaznu zatvora u trajanju od dvije godine sedamdesetpetogodišnjem Pierreu Le Guennecu i sedamdesetdvogodišnjoj supruzi Danielle. Osuđeni su za skrivanje 271 umjetničkog djela poznatog španjolskog umjetnika Pabla Picassa koji je veći dio svog života proveo u Francuskoj, gdje je i umro 1973. godine. Djela su skrivali čak 37 godina, sve dok nisu ugledala svjetlo dana 2010. godine.

Foto: pinterest.com/Avianna1998
Foto: pinterest.com/Avianna1998

Iako je tužiteljstvo tražilo kaznu zatvora u trajanju od pet godina, sud je, kako prenose francuski mediji, optužene osudio na dvije godine zatvora.

Francuski par je u svojoj garaži 37 godina čuvao brojna umjetnička djela velike vrijednosti. Svoje dobre namjere i nedužnost su potkrepljivali činjenicom da su se sami prije pet godina javili uredu koji se bavi čuvanjem Picassovih radova – Picasso Administration kako bi potvrdili njihovu autentičnost. Picasso Administration je ujedno i jedino tijelo koje upravlja pravima pokojnog slavnog umjetnika.

Foto: pinterest.com/avatarsage
Foto: pinterest.com/avatarsage

Le Guennecovi su, navodno, htjeli potvrditi autentičnost umjetnina kako bi ih pripremili za nasljeđe svojoj djeci. No, kada je potvrđena autentičnost djela, Picassova obitelj je podigla optužnicu protiv bračnog para, a policija je zaplijenila umjetnine. Članovi Picassove obitelji vode Picasso Administration. Tako Picassov sin Claude, vodi Picasso Administration, i bio je jedan od glavnih tužitelja. Na strani tužiteljstva su se također našle Claudeova sestra Paloma, polusestra Maya, dvoje unuka te Catherine Hutin-Blay, kći Picassove supruge Jacqueline.

Le Guennecovi su se branili tvrdeći da su im umjetnine dane kao dar. Navodno im je Jacqueline Picasso jednog dana na poklon dala brojne umjetnine koje su se nalazile u jednoj kutiji. Tvrdili su da desetljećima nisu imali pojma o kakvoj vrijednosti se zapravo radi.

Foto: pinterest.com/annikagroebner
Foto: pinterest.com/annikagroebner

U kutiji su bili crteži, litografije, kolaži i druga rijetka djela koja je Picasso stvorio između 1900. i 1932. godine. Djela su procijenjena na na vrijednost od najmanje 60 milijuna eura.

Odvjetnik Jean-Jacques Neuer, koji je branio interese slikareve obitelji, zadovoljstvo presudom je izrazio umanjujući činjenicu da je kazna manja nego što je tužiteljstvo zatražio. Dodao je da je najvažnije što je istina otkrivena.

Be social

Komentari