kinu
30. ožujka 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Travanj nam donosi mješavinu na kakvu nismo navikli – od izglednih kandidata za Oscare do filmova koji će ili brzo utonuti u zaborav ili postati miljenici publike. Sve je na vama, dragi gledatelji.

ziherung
19. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 6 minute Gasim Ziherung. Dugo sam razmišljao i nisam u stanju sam sa sobom napraviti kompromis i reducirati njegov obujam – jedini logičan korak je ugasiti ga, pozdraviti se s čitateljstvom i pozvati vas da i dalje pratite playliste na Spotifyu koje se daju naći tako da utipkate “Ziherung *insert ime mjeseca na engleskom*”.

Knjige

Pjesma engleske književnice prodana za skoro 100 000 funti!

Vrijeme čitanja: < 1 minute
Foto: facebook.com/Charlotte-Bronte
Foto: facebook.com/Charlotte-Bronte

Jedna od najvećih i najuspješnijih aukcijskih kuća današnjice, Bonhams, nedavno je na dražbu dala pjesmu Charlotte Brontë naslova I’ve been wondering in the greenwoods. Rukopis je datiran na 14. prosinca  1829. te je napisan kada je autorica imala samo trinaest godina. Pjesma je napisana vrlo sitnim rukopisom na papiru malo dužem od sedam centimetara pa je gotovo nemoguće tekst čitati bez povećala.

Pjesma je na dražbi završila kao dio kolekcije pjesnika i intelektualca Royja Davidsa, a pretpostavljalo se da će dostići cijenu od otprilike 40 – 45 tisuća funti te je sve iznenadilo kad je prodana za duplo više.

Engleska književnica rođena je 1816. u Yorkshireu te se od djetinjstva, zajedno sa svojim dvjema mlađim sestrama Anne i Emily, bavila pisanjem. Radila je kao guvernanta i učiteljica, a cijeli život je pisala pod različitim muškim pseudonimima. Njezin najpoznatiji roman Jane Eyre objavljen je 1847. i sadrži brojne autobiografske elemente. Umrla je od tuberkuloze 1855. kao i njezine mlađe sestre nekoliko godina prije.

(Visited 93 times, 1 visits today)
Be social

Komentari