Knjige

Pjesma engleske književnice prodana za skoro 100 000 funti!

Vrijeme čitanja: < 1 minuta
Foto: facebook.com/Charlotte-Bronte
Foto: facebook.com/Charlotte-Bronte

Jedna od najvećih i najuspješnijih aukcijskih kuća današnjice, Bonhams, nedavno je na dražbu dala pjesmu Charlotte Brontë naslova I’ve been wondering in the greenwoods. Rukopis je datiran na 14. prosinca  1829. te je napisan kada je autorica imala samo trinaest godina. Pjesma je napisana vrlo sitnim rukopisom na papiru malo dužem od sedam centimetara pa je gotovo nemoguće tekst čitati bez povećala.

Pjesma je na dražbi završila kao dio kolekcije pjesnika i intelektualca Royja Davidsa, a pretpostavljalo se da će dostići cijenu od otprilike 40 – 45 tisuća funti te je sve iznenadilo kad je prodana za duplo više.

Engleska književnica rođena je 1816. u Yorkshireu te se od djetinjstva, zajedno sa svojim dvjema mlađim sestrama Anne i Emily, bavila pisanjem. Radila je kao guvernanta i učiteljica, a cijeli život je pisala pod različitim muškim pseudonimima. Njezin najpoznatiji roman Jane Eyre objavljen je 1847. i sadrži brojne autobiografske elemente. Umrla je od tuberkuloze 1855. kao i njezine mlađe sestre nekoliko godina prije.

Be social

Komentari