advent
1. prosinca 2022.

Vrijeme čitanja: 4 minute Ove godine provedite Advent na naš način, upoznajte nas kroz male božićne rituale, tradicije i sadržaje koji ispunjavaju naše adventske dane bojama veselja.

navijačke
23. studenoga 2022.

Vrijeme čitanja: 10 minute Izvadite tu majicu s motivom hrvatske šahovnice s dna ormara, otvorite si pivo, kad ga već navijači u Kataru ne mogu popiti, i krenite s nama u potragu za navijačkim duhom.

Glazba

Placebo u 10 pjesama za razumijevanje pomračenog uma

Placebo
Izvor fotografije: Facebook.com/officialplacebo
Vrijeme čitanja: 6 minute

Placebo nam dolazi po šesti put u Hrvatsku 27. lipnja, nakon dvije odgode usred pandemije. Ponudili smo vam 10 fikseva nakon prvog otkazivanja za lakše prebolijevanje i odmah možemo reći da je ono žešća lista, negoli ova s najboljim ostvarenjima karijere. Gledali smo ih mnogo puta, a zadnji od njih bio je 2016., pa znamo koliko znojan spektakl možemo očekivati.

Nakon četvrt stoljeća autentičnog rada neusporedivog s bilo čim na sceni, Placebo su kao trojka postali miljenici hrvatske publike unazad dvadeset godina. Među prvima su govorili o duševnom zdravlju, pomračenosti ljudskog uma, nošenja s problemima i drugim ljudima uz pomoć opijata i svakojakih droga, a sve to kroz oštar, distorziran, moduliran alt-rock koji svejedno na kraju gotovo svake pjesme tjera suze na oči.

Ipak, Placebo nikad nisu bili depresivni, premda ih najbolje opisuje melankolija. Ususret jednom od najvećih stranih koncerata sezone, prisjetili smo se karijere nekadašnje trojke, današnjeg dvojca, počevši s 1996., kad su debitirali i uzdrmali scenu više nego je to Seve učinila kod nas 2004. svojim videouratkom.


1. Without You I’m Nothing


Placebo su snimili Without You I’m Nothing za istoimeni drugi studijski album. S prvim su rasturili scenu svojim androginim izgledom, ali nimalo nevinim, mlakim i slatkim zvukom. Teške distorzije gitara, oštar zvuk i izvanzemaljski vokal obilježili su ih na sceni gdje ih je primijetio najveći – David Bowie. Najprije ih je pozvao da mu otvaraju određene nastupe 1997. godine, da bi se, nakon što su snimili nasljednika prvijenca, obratio da nanovo snime ovu pjesmu o patološkoj ovisnosti u partnerskom odnosu i manjku osjećaja vlastite vrijednosti usred poistovjećivanja s vezom.

Molka je Bowie nazvao dok je bio na Kanarima na godišnjem odmoru i probudio ga u gluho doba noći zbog vremenske razlike. Uskoro su snimili novu verziju singlice u studiju, gdje je Molko, preplavljen i zabezeknut radom s Bowiejem, tražio drugi pokušaj unatoč prvom koji ga je raspametio jer je naprosto htio još snimati s Bowiejem. Progresivnu pjesmu bez ijednog ponovljenog dijela izveli su i zajedno uživo i slovi kao jedan od najboljih dueta britanskog rocka.


2. My Sweet Prince


S istog studijskog albuma skinuta je i My Sweet Prince dvojakog značenja naslova koji se olako može poistovjetiti s klišejem idealiziranja partnera, na tragu Without You I’m Nothing, ali My Sweet Prince je pjesma iz najmračnijih labirinta ljudske svijesti. Govori o posrnuću s narkoticima i romantiziranjem ovisnosti, kao monstruozne zvijeri koja svoju žrtvu nagrađuje trenutačnim zadovoljstvom, a onda ga baca niz liticu.

Briljantno tekstopisanje, kao na ovoj numeri, dogodit će se svega nekoliko puta u magnum opusu Placeba, ali kriptičnost, metaforičnost, crnu simboliku i zazor kao na ovoj pjesmi možda će postići još svega na singlu Protege Moi.


3. Nancy Boy


Kad su debitirali 1996. godine s Nancy Boy ni u multikulturalnoj Engleskom nikome nije bilo svejedno vidjeti androgine momke s izraženim, prigrljenim i naprasitim queer momentom, kojeg nikad nisu ni dovodili u diskusiju. Pjesma je odmah zakucala i zacementirala njihov poslovični zvuk, Molka je učinila glasom podzemlja u javnosti i uskoro u mainstreamu, a najavila je trio koji će vrlo otvoreno i neapologetički pjevati o hedonizmu, drogi, seksu i disfunkcionalnim vezama u disfunkcionalno-licemjernom društvu.

Provokativan, kontroverzan i vraški zarazan, Nancy Boy neizostavna je stvar svakog koncerta Placeba kakva kod nas ni 26 godina od debija ne bi mogla proći na tradicionalnoj i konzervativnoj, dušobrižničkoj sceni.


4. Meds


Droge i narkotici vječan su leitmotif opusa Placeba, medikamentima posvećuju svoj peti album istog naslova. Pjesma Meds govori o psihotičnoj ličnosti koja se natječe sa stvarnošću bez narkotika i gubi bitku.

Oštri bubnjevi Stevea Hewitta, kao jednog od izvornih članova, ovdje će se čuti posljednji put jer na idućem albumu „Battle for the Sun” mijenja ga američki imenjak Steve Forrest, kojeg smo najviše puta mogli gledati iza Briana i Stefana na nastupima u Hrvatskoj.

Meds je kao singl bio dio albuma koji je podijelio fanove i kritiku jer nije tematski donio ništa svježe, ali zanemariti klasike poput Infra Red ili sljedeće na listi Song To Say Goodbye bilo bi besramno podcjenjivanje odličnog izdanja.


5. Song To Say Goodbye


Kao i prethodna numera s istoimenog albuma, posljednja stvar Song To Say Goodbye jedna je od brojnih downtempo pjesama s vjerojatno jednim od najljepših i najživopisnijih tekstova benda.

Godinama su fanovi na forumima i u komentarima ispod video spota na YouTubeu raspravljali o značenju, pa su se mnogi složili da se, kao i na My Sweet Prince, radi o dijalogu s demonom droge, točnije heroinom. U pratećem videospotu bez benda dobila je sasvim drukčiji vizualni tretman u zamjeni uloga odrasle osobe i djeteta, gdje ovaj mlađi usmjerava i vodi propalog oca. Pjesma je to koja će iznenaditi strukturom na pola puta i natjerati suze na oči.


6. Every You Every Me


Perverzna i izvrnuta pjesma o nezadovoljstvu spavanja sa subjektom pjesme, svoj je komercijalni odraz dobila u filmu „Okrutne namjere” kao glavni dio soundtracka.

Naravno, Molko nikad ne bi prepustio pjesmu konvencionalnim prikazima međuljudskih, erotskih i romantičnih odnosa, pa je film s nimalo dobrim likovima dobio prikladnu glazbenu priču. Ona je pak Placebo apsolutno lansirala 1998. godine u stratosferu, kada su vladali radijskim postajama i od ove pjesme dobili vjerojatno najveći komercijalni hit karijere.


7. Pure Morning


Ah, taj Molko… Nekima su čarobna jutra ispijanje kave i papanje kroasana, nekima maženje s voljenom osobom, nekima samo izležavanje u krevetu, a njemu su ona u kojima pronalazi lijek za ‘skidanje’ sa svega od večeri prije, traženje utjehe u prijateljskom zagrljaju i rastrganosti između ekstremnog hedonizma i cijene koja se za to plaća.

Sve to prati maestralan spot u kojem pjevač zamućena uma prepada i vara mase oko životnih poteza. Zbog nje danas svi znamo nastaviti stih A friend in need is a friend indeed, a friend with weed is better”


8. Special K


Jedan od najkontroverznijih singlova već problematičnog Placeba bio je Special K s trećeg studijskog albuma „Black Market Music”, kao jedna od onih dvojakih metafora za ljubav kao drogu i drogu kao ljubav.

Special K bilo je kodno ime ketamina kao nekoć jedne od omiljenih engleskih droga, iako se radilo o životinjskom anestetiku. Za ljude ima psihoaktivne učinke kao droga koja zna izazvati kognitivnu disocijaciju, a to je valjda ono što je potrebno kronično usamljenim osobama kakve su i nadahnule zločestog Molka na pisanje ove distorzirane pjesme.


9. Special Needs


Slijedi još jedna pjesma s “posebnim” statusom. Ovaj put se ne radi o drogama, vjerovali ili ne. Ne radi se ni o osobama s posebnim potrebama u klasičnom kognitivno-razvojnom smislu, nego o nemogućnosti ostvariti samostalnost, neovisnost i samodostatnost, nakon veze s kojom smo se poistovjećivali.

Naravno, sve velike prve ljubavi završavaju najvećim emotivnim raspadom iz kojeg nam se čini da nema nade i povratka. Red grižnje savjesti, red kažnjavanja, red idealiziranja i glorificiranja partnera… Nađite nam nekoga tko to nije prošao.


10. Running Up That Hill


Serija „Stranger Things” ponovo je lansirala singl Running Up That Hill na ljestvice slušanosti i dovela autoricu Kate Bush na broj 1 nakon 37 godina. Jedan od glavnih glumaca serije, Jamie Campbell, otkrio je da je slušao verziju Placeba dok se pripremao za ulogu. Bower kaže da je kao veliki fan Placeba slušao njihovu verziju dok se pripremao za ulogu Vecne. Kako kaže, dok je pokušao ući u um demonskog stvorenja, pomagalo mu je slušati Running Up That Hill u melankoličnijoj izvedbi Briana Molka.

Placebo su od početka karijere poznati po brojnim obradama pjesama cijelog žanrovskog spektra, pa su redovito obrade i objavljivali kao B-strane singlova, bonus pjesme na kompilacijama ili pak imali i službeno dugosvirajuće izdanje „Covers” paralelno sa „Sleeping With Ghosts”, među kojima su se našle i Where Is My Mind The Pixiesa, I Feel You Depeche Modea ili 20th century Boy T.Rexa. Ovaj bonus disk objavljen je 2003., a uvodna stvar je uskrsli hit Running Up That Hill art pop ikone Kate Bush, za koju je spot čekao pune četiri godine.

Kad je spot objavljen 2007. godine između albuma „Meds” i „Battle For The Sun”, Placebo je angažirao fanove da se snimaju kako sinkroniziraju tekst pojedinih dijelova pjesme i složio je jedan od prvih fanovskih kolaža za neki od singlova.

Pjesma je u samom startu bila ultimativni hit Placeba, pa su je izveli i 2007. na zagrebačkom Sigetu u sklopu Radar festivala, kada su nam po drugi put došli u sklopu turneje Meds” i javno demonstrirali kako obrada može zazvučati bolje od originala. To je (po mom mišljenju) jedna od onih rijetkih koje ne želim priznati zbog vlastite mitomanije, ali, žao mi je – Placebo je apsolutno briljirao na ovoj pjesmi.

***

Očekujemo da će Placebo izvesti većinu ovih klasika na zagrebačkoj Šalati, posebice posljednje rangiranu, kao nanovo uskrsli hit.

Ulaznice kupljenje za ranije termine, koji su odgođeni, vrijede za ovaj koncert. U prodaji su i dalje po cijeni od 240 kuna, a na dan koncerta cijena će biti 260 kuna. Službena prodajna mjesta su Dirty Old Shop (Tratinska 18), Rockmark (Ul. Hrvatske bratske zajednice 4), Aquarius CD Shop (Varšavska 13), Dallas Music Shop Rijeka (Splitska 2a), sva prodajna mjesta Eventima i online.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

(Visited 853 times, 8 visits today)
Be social

Komentari