Istaknuto
12.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Novih pet glazbenih uradaka iz domaćih radionica bore se za naklonost slušatelja,a tu je i pet stranih preporuka za slušanje.

07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

Glazba

Recenzija – “Platinum Hits” (Jason Derulo): Od haićanskog akcenta do balkanskih trubača

09.09.2016. Goran BožićFoto: facebook.com/jasonderulo
Vrijeme čitanja: 2 minute

Jason Derulo je po mnogočemu fascinantna pojava u današnjem svijetu pop glazbe. Nakon tužnog datuma, 21. travnja ove godine, kada je preminuo tako predivno ekscentrični umjetnik svima poznatiji kao Prince, još uvijek mlađahni Derulo itekako ima priliku svojom ekstravagancijom ovu vrstu glazbe povesti na jednu novu visoravan.

Po čemu je ovaj dvadesetšestogodišnji Floriđanin haićanskog porijekla toliko poseban? Nije počeo svoju solo karijeru ni prije ni kasnije od mnogih njegovih kolega u industriji. Nije izdao ni previše ni premalo albuma za svoje godine (u sedam godina solo karijere objavio je pet studijskih uradaka i dvije kompilacije), nije osvojio niti jedan Grammy. U čemu je onda “kvaka”? U tome što je još prije svoje profesionalne pjevačke karijere bio tekstopisac za “njuške” poput Diddya i Lil’a Waynea. Dapače, bio je stalni tekstopisac njihove producentske kuće Young Money. Činjenica da je jedan Diddy odabrao tada još teenagera za svog osobnog tekstopisca apsolutno fascinira. No još je upečatljivije u cijeloj priči o Jasonu Derulu da on osobno nikada nije postizao visoke naklade svojim albumima, već upravo singlovima. Do danas ih je prodao daleko više od trideset milijuna, postavši zaista rijetko zabilježena pojava u suvremenoj diskografiji.

Greatest Hits u dvadeset i šestoj?!

Svjestan svog statusa, od kojega ni sam ne bježi, ovo ljeto odlučio je iskoristiti za svoj novi album “Platinum Hits”. Zlobnici bi odmah podvukli i naglasili – “Greatest Hits” u dvadeset i šestoj? Ipak, niti će Derulo stati na ovom, niti će pop industrija propasti tako da će sigurno biti prigode za onaj pravi “Best Of…”, vjerojatno na duplom izdanju.

“Platinum Hits” je, dakle, jednostavno kompilacija njegovih dosadašnjih singlova koji su dosegli platinastu ili multiplatinastu nakladu po RIAA standardima. Album je objavljen 29. srpnja ove godine za Warner Bros izdavačku kuću. Na njemu je jedanaest singlova koje možemo pronaći na nekim prethodnim Jasonovim albumima te jedan koji je još “vruć i netaknut”. Pet stvari koje ovdje možemo naći su hitovi s njegovog “Talk Dirty“, prošlogodišnjeg uratka, što je čak vrlo dobar marketinški potez. Zasigurno će mnogi kojima se svide “platinasti hitovi” poželjeti svoju kolekciju naknadno popuniti s tim albumom.

Pop album za inteligentno partijanje

U cijelu priču Derulo nas uvodi s Want to Want Me, perfektan falsetto uz zvuk popa s kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća, definitivno zvuk stvoren pod utjecajem gore spomenutog Princea kojeg i Jason navodi kao jednog od svojih najvećih glazbenih uzora. Izraelska gipsy-punk atrakcija Balkan Beat Box i njihove trube uz suradnju s 2 Chainz na apsolutnom megahitu Talk Dirty, može li bolje? Ovaj mladić iznimno je slojevit u kompoziciji, savršeno se poigrava stilovima. Tako nevjerojatnom lakoćom spaja sempl sada već pradavnog hita Show Me Love poznate pjevačice Robin S. s Day-o još poznatijeg Harryja Belafontea na svojoj Don’t Wanna Go Home.

Seksi haićanski akcent najviše dolazi do izražaja na Ridin’ Solo, iako se provlači kroz još neke poput prave romantično partijanerske himne Trumpets. Derulo akcent ne forsira, ali ga vrlo inteligentno koristi. Vrhunac je svakako najnoviji singl Kiss the Sky na kojem je pjevačev falsetto znatno pojačan u odnosu na početak albuma. Definitivno završetak u velikom stilu.

“Platinum Hits” je pop album za inteligentno partijanje. Pravi ljetni ‘feelin’ good’ materijal. Stoga svi koji vole ovakvu glazbe neće požaliti ako iskoriste završetak ljeta za pokoji beach-party uz Jasona Derula i njegov “Platinum Hits”.

(Visited 152 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome albumu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(3 votes, average: 4.000 out of 5)

Komentari