Izvedbene umjetnosti

Počeli su 6. Dani suvremenog plesa u Varaždinu: Što nas čeka za vikend?

Foto: https://www.facebook.com/DaysOfContemporaryDanceVarazdin
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: https://www.facebook.com/DaysOfContemporaryDanceVarazdin
Foto: https://www.facebook.com/DaysOfContemporaryDanceVarazdin

Dani suvremenog plesa u Varaždinu počeli su jučerašnjim postavom izložbe i instalacijom Strgane izvedbe skupine BADco. te koncertom gudačkog orkestrastra članica Zagrebačkog orkestra mladih. Tijekom dva sata, u salonu Galerije starih i novih majstora radove koje su predstavili umjetnici iz BADco. pogledalo je stotinjak ljudi koji su u međuvremenu uživali u pop i rock uspješnicama sviranim na klasičnim instrumentima.

Tko jučer nije bio u mogućnosti, Strgane izvedbe mogu se pogledati i danas od 17 do 19,30 sati te u subotu ujutro od 9 do 13 sati. Večeras od 20 sati na podrumskoj sceni Rogoz u varaždinskom HNK mlada autorica Matea Bilosnić izvest će svoj solo „This is you?“. Matein dolazak u Varaždin rezultat je suradnje Dana suvremenog plesa sa zadarskim festivalom sola Monoplay. Ona prenosi motiv headbanginga, pokret svojstven određenom glazbenom žanru te ga stavlja u izvedbeni prostor – na scenu.

Od 22 sata krenut će projekcija plesnog filma Blush, belgijskog plesača, koreografa i redatelja Wima Vandekeybusa, koji je 2005. bio uvršten u program na Filmskom festivalu u Cannesu. Kino će biti postavljeno kod Lančane kule Staroga grada gdje će na livadi publika sjediti na balama sjena pod vedrim nebom. Odmah nakon filma, za posjetitelje festivala organiziran je party u My Way baru na Stančićevom trgu.

Foto: press
Foto: press

U subotu će u 20 sati na Veliku scenu HNK stupiti šest izvođača Zagrebačkog plesnog ansambla te izvesti predstavu Anything, u koreografiji svjetski poznatog autora Daniela Abreua. Nakon predstave u Rogozu će zasvirati članice zagrebačkog audio-vizualnog sastava Žen. Njihova glazba ima elemente šarolikog spektra glazbenih pravaca, a cjelokupno iskustvo njihovih nastupa upotpunjeno je hipnotičkim vizualizacijama. Koncert Žena bit će sniman za DVD izdanje. Nakon njih, publiku će rasplesati DJ-i, članovi Šuškavac Kolektiva i Šaltera, Mae’n i Wuff te Streepy iz Bass Resolutiona.

Program za djecu u nedjelju prijepodne

U nedjelju ujutro pripremljen je sadržaj za najmlađe. Od 10,30 u HNK Varaždin program će započeti prezentacijom Koreografskog laboratorija, a nakon toga slijedi predstava San žute čarape.

Nakon svake predstave na Danima suvremenog plesa bit će kritički parkour, razgovor s publikom koji će moderirati dramaturginja i kritičarka Mila Pavićević.

Ulaznice za plesne predstave u HNK su 20 kn, za koncert grupe Žen 10 kn, dok je ostali sadržaj besplatan.

Be social

Komentari