Izvedbene umjetnosti

Dani suvremenog plesa od petka u Varaždinu, Čakovcu i Novom Marofu

Foto: facebook.com/DaysOfContemporaryDanceVarazdin
Vrijeme čitanja: 2 minute

Od 19. do 28. lipnja u Varaždinu, Čakovcu i Novom Marofu održavaju se 7. Dani suvremenog plesa. Publika ovogodišnjeg festivala imat će priliku vidjeti šest plesnih predstava. Festival će startati u Varaždinu u petak, 19. lipnja, u dvorištu Županijske palače predstavom braće Kalc iz Rijeke „Kamo sve to vodi?“. Plesna izvedba Ivane i Marka Kalc postavlja pred gledatelje dvije nelinearne linije intimnog i profesionalnog prožimanja odnosa brata i sestre plesača te specifičnosti koje iz takve relacije proizlaze.

Sljedeću predstavu Varaždinci će gledati u petak, 26. lipnja, u HNK Varaždin. Kolektiv de facto i Saša Božić iz Zagreba dovode cjelovečernju predstavu Trilogija. Prvi dio trilogije, „Love will tear us apart“ s nagrađivanom Petrom Hrašćanec u glavnoj ulozi, Varaždinci su već imali prilike vidjeti na festivalu 2013. godine, a sad će  moći pogledati i preostale dvije predstave – „Boys don’t cry“ i „the_beatles“.

U subotu, 27. lipnja, na repertoaru je solo predstava iznimno cijenjenog koreografa i izvođača Matije Ferlina. „Sad Sam Lucky“ se temelji na relevantnosti stihova avangardnog pjesnika Srečka Kosovela, a njegova melankolična proročanstva Ferlin u predstavi pretvara u turbulentu i emocionalnu posvetu autoru.

Foto: facebook.com/DaysOfContemporaryDanceVarazdin
Foto: facebook.com/DaysOfContemporaryDanceVarazdin

Službeno otvorenje 7. Dana suvremenog plesa Sjever bit će u subotu, 20. lipnja, u Čakovcu. U Centru za kulturu izvest će se predstava „SERIJAL ZA BUDUĆNOST / ples u 2043. / ples u 2044.“ koja se bavi pitanjem kako će suvremeni ples izgledati za 30 godina. Autori i izvođači su Willy Prager i Sonja Pregrad.

Zrinka Lukčec Kiko će u srijedu, 24. lipnja, izvesti plesnu predstavu „Sola“ koju je sama koreografirala, a režiju potpisuje Renata Carola Gatica. Sola odgovara na pitanje što se događa kada Kitsch postaje umjetnička kategorija, suvremena estetska kategorija koja podrazumijeva pretjerivanje i prenaglašenost.

Publika iz Novog Marofa u svom će Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u subotu, 27. lipnja, moći pogledati solo izvedbu autora Ivana Koruge „Na traci“. Riječ je o hibridnoj koreografskoj izvedbi javnog govorništva, plesa i videa u kojoj Koruga izlaže različite popularne retorike iz svijeta umjetnosti koje oslikavaju današnje uvjete umjetničke proizvodnje, a s kojima se mladi umjetnici konstantno susreću.

Foto: facebook.com/DaysOfContemporaryDanceVarazdin
Foto: facebook.com/DaysOfContemporaryDanceVarazdin

U sklopu Dana suvremenog plesa održava se i Kliker festival s predstavama namijenjenim mlađo publici. „Thinkers Clock“ plesnog kolektiva Brutala bit će izvedena u Čakovcu, „Tri skockana praščića“ Plesnog centra Tala u Novom Marofu te u varaždinskom HNK predstava „The Killer In Me Is The Killer In You My Love“ autora Sanje i Tilla Frühwald.

U sklopu festivala održat će se i tri radionice – Suvremeni ples za znatiželjne Andreje Jandrić, Klaun u prostoru i vremenu Matije Kezelea te Re:Rosas / Copy or inspiration? Larise Navojec, na kojoj će polaznici rekreirati slavnu predstavu “Rosas danst Rosas” Anne Terese De Keersmaeker, koja je pokrete iz spomenute predstave objavila na YouTubeu.

Organizator Dana suvremenog plesa je umjetnička organizacija Vrum s lokalnim partnerima – HNK u Varaždinu, Centar za kulturu Čakovec i CK Ivan Rabuzin u Novom Marofu.

Be social

Komentari