Vizart

Počeo je „Okolo“ – koja umjetnička iznenađenja donosi?

Plakat: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Ovih dana, točnije do 30. kolovoza, ulice grada Zagreba poprimat će novo lice. Zanimljivim prostorno-specifičnim instalacijama i street art intervencijama umjetnost će spontano ući u svakodnevicu grada. U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, „Okolo“ će građanima predstaviti suvremenu umjetnost i unijeti optimizam u ova izazovna vremena.

Podsjećamo, „Okolo“ su 2018. pokrenule „Nas dve“ (Ana Mikin, Tina Kovačićek) u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba. Neke su od intervencija koje su do sada obogatile zagrebačke ulice te oduševile građane i turiste: Pjevajuća šuma u Parku Bele IV., vuneno srce koje je postalo simbolom oporavka Zagreba nakon potresa, crveni tepih do Gornjeg grada, skulptura od svile u Tomićevoj, veliki podni mural na igralištu iznad Dubravkinog puta, svjetlosna instalacija u krošnjama parka Ribnjak, kumica na stepenicama Dolca, spavajući div u Petrinjskoj, simpatične ulične minijature u igri s urbanim elementima i biljke koje sviraju na dodir.

Foto: Ernest Mazarekić

Četvrto izdanje projekta posvećeno je skrivenim ulicama, zaboravljenim prolazima i zakutcima Gornjega grada. I ovoga puta, estetikom grada bavit će se nekolicina mladih, domaćih umjetnika. Ovogodišnje intervencije potpisuju mladi kipari Matej Vuković i Manuela Pauk, multimedijalna umjetnice Anja Leko, ulični umjetnik Boris Bare, kiparica Helena Ohnjec, dizajnerica Iva Capak i dizajnerski kolektivi The All, klasja&zita te Stella Beloš i Iva Peručić.

Prijedlog plana puta organizatora je sljedeći:

Umjetničku šetnju započnite u Obrtničkom prolazu gdje vas simbolično dočekuju zlatne ruke (The All). Na putu prema Gornjem gradu, u prolazu prema Zakmardijevim stubama otkrijte kako izgleda novi-stari Crveni tepih (Boris Bare) ili pak što se skriva iza zastora koji se podiže (Manuela Pauk) u Kamenitoj ulici. U labirintu na platou Gradec riješite Zagonetku budućnosti (klasja&zita) pa u Parku Bele IV. odmorite glavu Među oblacima (Matej Vuković). Na Strossmayerovom šetalištu sretnite Akrobatkinje (Helena Ohnjec) koje prave društvo Matošu, a na Katz Platzu, u prolazu kod Tomićevih stuba, neobičnu bandu mačaka (Anja Leko). Na samom kraju obilaska, u parku Tuškanac uskočite u mrežu za odmor i postanite Promatrač drveća. Cijelim putem pažljivo gledajte kuda hodate i možda naletite i na sjajne minijature Ive Capak koje će krasiti 17 mini lokacija.

Foto: Ernest Mazarekić

Iako je intervencije moguće pratiti na društvenim mrežama, najbolje bi bilo prošetati gradom i upoznati njegovu umjetničku stranu.

 

Be social

Komentari