Vizart

U šetnji ljetnim Zagrebom pogledajte ‘Okolo’ i pronaći ćete umjetnost na svakom koraku

okolo
Michael Pederson - Dandelion
Vrijeme čitanja: 2 minute

Skrivene ulice, zaboravljeni prolazi, krošnje zagrebačkih parkova i zakutci Gornjeg grada i ove godine postat će mjesta spontanih susreta prolaznika s umjetnošću. Različite lokacije u Zagrebu “oživjet” će i međunarodno poznati umjetnici iz Francuske, Španjolske i Australije.

Građani i turisti oduševljeni

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, prošle je godine održano prvo izdanje umjetničkog projekta “Okolo”, koji je malim intervencijama u samo tkivo grada oživio niz javnih gradskih prostora. Crveni tepih do Gornjeg grada, kumica na stepenicama Dolca, živopisni likovi u igri s urbanim elementima i biljke koje sviraju na dodir – samo su neke od zanimljivih intervencija kojima je “Okolo” već oduševio građane i turiste.

okolo
Boris Bare (Okolo, 2018)

I ovoga ljeta, od 17. kolovoza do 1. rujna 2019., preko dvadeset i pet lokacija u samom centru Zagreba pretvorit će se u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada. Umjetnici iz različitih područja, uključujući svjetlosne instalacije, urbani zeleni dizajn, uličnu umjetnost, interaktivni dizajn i fotografiju, svojim će umjetničkim radovima u formi urbanih intervencija skrenuti pažnju na ljepotu i potencijal dobro poznatih ili pak zaboravljenih javnih prostora, istovremeno ih mapirajući u jedinstvenu gradsku šetnju u kojoj baš svatko može naići na ‘komad umjetnosti’, iznenaditi se, a katkada i nasmijati.

Svjetski poznata imena za ulicama Zagreba

Uz desetak domaćih umjetnika, u Zagrebu će svoj trag ove godine ostaviti i svjetski poznata imena. Francuski par Ella & Pitr na međunarodnoj street art sceni poznat je po predimenzioniranim karikaturnim likovima, španjolski umjetnik Javier Riera jedan je od majstora kada su u pitanju landscape svjetlosne instalacije, dok Australac Michael Pederson svjetsku javnost osvaja svojim humorističnim uličnim minijaturama koje postavlja na neočekivanim mjestima.

okolo
Mislav Lešić (Okolo,2018.)

Ovaj jedinstveni projekt svaku šetnju užim centrom grada pretvara u pravo malo umjetničko istraživanje Zagreba. Brojne urbane intervencije koje će ‘niknuti’ tijekom kolovoza na području od Gornjeg grada do Glavnog kolodvora, spajaju uličnu umjetnost, domaću i međunarodnu kreativnu scenu te tako stvaraju svim posjetiteljima poseban doživljaj javnih gradskih prostora“, izjavila je direktorica TZGZ, Martina Bienenfeld.

Be social

Komentari