Izvedbene umjetnosti

Počinje 21. Festival alternativnog kazališnog izričaja (FAKI): Fizički teatar u fokusu

faki
Foto: facebook.com/fakicroatia/
Vrijeme čitanja: 3 minute

Festival alternativnog kazališnog izričaja (FAKI) u svojem 21. izdanju bavi se fizičkim teatrom, lišenim generalizacija i stereotipa, oslobođenim kategorizacije i višeznačnih imena za jednu te istu stvar. U koraku sa suvremenim tendencijama u kojima tehnologija preuzima mnoge aspekte rada živog čovjeka, na kazališnim daskama ljudsko tijelo je i dalje jedinstvena pojava koju se teško može zamijeniti ili nadomjestiti. Autori koji stvaraju ovogodišnji FAKI kao izvedbeni jezik koriste pokret, a ljudsko tijelo je njihova polazišna točka i najznačajniji instrument ekspresije dihotomije želje i volje, strasti i razuma, razumijevanja i gubljenja u značenjima neverbalnih performansa.

U prisutnom trenutku sadašnjosti, gdje se sve informacije sažimaju i plasiraju što brže bez zadržavanja na određenim segmentima, gdje slika, video i zvuk putuju brže od poziva, postaje gotovo radikalno tražiti, pronaći i postavljati na scenu predstave i performanse koji zahtijevaju ne samo vrijeme za pripremu, izvedbu i promatranje nego i jednu posebnu vrstu pažnje kako bi njihov sadržaj mogao biti usvojen i prezentiran, ovom prilikom – u karakterističnom prostoru postindustrijskog kulturnog centra.

Od 22. do 27. svibnja u prostorima AKC Medika (Filmski studio, DZIU) predstavit će se sedam projekata nezavisnih, putujućih kazališnih narativa koji djeluju izvan institucionalnih okvira razvijajući prostor za osebujne izričaje koji počivaju na margini. Šest autorskih predstava i jedna rezidencijalna premijera jezgra su ovogodišnjeg festivala, uz svakovečernja druženja s umjetnicima nakon samih izvedbi. Ove godine na pozornici nas iščekuju izvedbe iz Turske, Čilea, Njemačke, Austrije, Armenije, Italije, Brazila, Švicarske i Srbije u kojima glumci, plesači i izvođači nisu samo osobe koje svojim vještinama komuniciraju s publikom, već fizičko tijelo koje u komunikaciji s prostorom Medike započinje performans; oni sami vlastito su sredstvo, na kojemu rade i pomoću kojega rade – živi instrument stvaranja izvedbenih kreacija.

Foto: facebook.com/fakicroatia/

Festival otvara Compagnie du Paon iz Turske predstavom “Hayali”. Riječ je o poeziji u pokretu koja na dinamičan, inteligentno osmišljen i uzbudljiv način tematizira odnos muškarca i žene, njihovo upoznavanje, zajednički život i rastanak. Grupa Puzzle Pie(s)ces iz Srbije izvest će predstavu “Walls”, rezidencijalni projekt koji se tijekom svibnja razvijao u prostoru Medike, sa završnom izvedbenom prezentacijom na samom FAKI festivalu. Kao i svake godine, rezidencija je integralni dio festivala, a ovogodišnji rezultat ostat će  u domeni motiva festivala – tijela kao instrumenta fizičkog teatra.

Skupina Hija de Rosa (Čile / Njemačka) u predstavi “La(s) Caída(s)” prikazat će priču o nasilju nad ženama i pokušaj raskrinkavanja sveprisutne teme o kojoj se vječno šuti. Predstava je inspirirana stvarnim slučajem koji se dogodio u Čileu. Austrijski Collective B izvodi “Wonderful world”, kritički osvrt na svijet u kojem živimo, posebice na ustaljeno nasilje. Sama izvedba se teroru nasilja izruguje karikiranjem, ostajući u domeni fizičkog teatra, balansirajući između realizma i slapsticka.

Elena Copelli Project dovodi iz Italije predstavu “Peep diary”, izvedbu koja se odvija u potpunom mraku, a istražuje sjećanje i dnevničko pamćenje. Zanimljivost ovog rada je što publika aktivno sudjeluje u predstavi putem vlastitih svjetlosnih naprava (uglavnom mobitela). Iz Armenije dolazi Rima Pipoyan koji će izvest solo performans “Hey Kitty” baziran na “Dnevniku Ane Frank”. Plesna koreografija povezana je s video instalacijom tj. kratkim filmom koji je integralni dio predstave. Iako izvedba na sceni polazi od početka prema kraju, narativ filma je obrnut, od kraja prema početku. Izvedba i film se isprepliću, tvoreći nova značenja.

Festival će zatvoriti NeverEndingCompany s performansom “Lift and Carry” koji je konceptualiziran kao niz otvorenja; svako minutu duže od prethodnog. Pojedina otvaranja komuniciraju po jedno pitanje o vremenu, trajanju, ideji početka i kraja, životu i smrti. Zadnjeg dana bit će održan i okrugli stol s voditeljima i gostima 21. FAKI festivala. Ulaz na sva događanja je besplatan. Program je ostvaren uz financijsku podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Zaklade “Kultura Nova” i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Be social

Komentari