Film

Počinje 46. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva u Vukovaru

Foto: Facebook.com/46.revijahrvatskogfilmskogstvaralastva
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Facebook.com/46.revijahrvatskogfilmskogstvaralastva
Foto: Facebook.com/46.revijahrvatskogfilmskogstvaralastva

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva jedna je od najstarijih smotri neprofesionalnog filma na kojoj se jedanput godišnje okupljaju autori, teoretičari, predstavnici filmskih organizacija i ostali zaljubljenici u sedmu umjetnost koji sa zanimanjem prate nova dostignuća u različitim žanrovima hrvatske filmske produkcije.

Ovogodišnja 46. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva, kao završna priredba neprofesijskog filmskog i videostvaralaštva u Hrvatskoj, održava se od 7. do 9. studenog u Vukovaru, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kino kluba Vukovar. Ima mnogo novosti i promjena, a jedna od njih je da Revija, koja je dosad bila isključivo nacionalna, od ove godine poprima regionalan karakter.

Na programu ćete moći vidjeti filmove iz recentne produkcije, autorske retrospektive, programe autora koji su nagrađivani na prethodnim revijama, programe inozemnih autora i filmske tribine. Ove godine natječe se 25 filmova, od 119 prijavljenih. Tko je najbolji odlučivati će žiri kojeg čine: vizualna umjetnica i animatorica Ana Hušman, direktorica fotografije Dinka Radonić, redatelji Igor Bezinović i Zdravko Mustać te producent Ivan Kelava.

Još jedna novost na ovogodišnjoj Reviji je nagrada publike. Ona će nositi ime Vukovarca Vladimira Puhala, glumca najpoznatijeg po davanju glasa legendarnim likovima Zekoslavu Mrkvi i Japanskoj Bubi. U čast Vladimira Puhala na Reviji će vukovarskim i borovskim osnovnoškolcima u svojevrsnom pretprogramu biti prikazan film Čudesna šuma Milana Blažekovića, u kojem je glas posudio upravo Puhalo.

Na Reviji će se održati i tribina posvećena neprofesionalnom stvaralaštvu u podunavskoj regiji s gostima iz Srbije i Mađarske, a predstaviti će se i dva regionalna programa. Prvi je projekt putujuće učionice – Dunavski brod mira, koji će na svom putu od Beča do Beograda okupiti srednjoškolce i njihove profesore iz Slovačke, Austrije, Mađarske, Hrvatske i Srbije u srpnju sljedeće godine. Oni će u dva tjedna putovanja osmisliti i producirati jedinstvene medijske sadržaje za široku upotrebu u medijima i na društvenim mrežama. Hrvatski partner ovog projekta je Hrvatski filmski savez. Drugi projekt je Cinema City Campus, edukativna platforma u okviru međunarodnog filmskog festivala Cinema City u Novom Sadu, koja je namijenjena mladim autorima i filmskim profesionalcima iz zemlje i regije.

Revija je podržana sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Ulaz na sve programe je besplatan, a detalje o rasporedu projekcija potražite na službenoj stranici Revije ili na Facebook stranici.

Be social

Komentari