Film

Počinje 6. Festival o pravima djece

foto: press
Vrijeme čitanja: 2 minute
foto: press
foto: press

Šesti po redu Festival o pravima djece održat će se od 17. do 22. studenoga u Zagrebu – gradu domaćinu te Splitu – gradu partneru, u kojima će se prikazivati brojni filmski naslovi različitih žanrova. U fokusu ovogodišnjeg Festivala je osvještavanje o nasilju nad djecom. Uz Zagreb i Split, filmovi će se prikazivati u još osam gradova diljem Hrvatske – Dubrovniku, Varaždinu, Osijeku, Slavonskom Brodu, Rijeci, Šibeniku, Zadru i Vukovaru. Po prvi puta Festival ima i zemlju partnera – Bosnu i Hercegovinu.
“Središnji dio Festivala i ove godine rezerviran je za stvaralaštvo djece i mladih, točnije za kratke filmove – igrane, dokumentarne i animirane – koje stvaraju u svojim filmskim družinama i klubovima tijekom godine. Zajedničko im je to da na izravan ili neizravan način progovaraju o njima samima, njihovim životima, pogledima, stavovima, problemima, rješenjima – iskreno i otvoreno“, izjavila je Tatjana Aćimović, umjetnička direktorica Festivala.

Za vrijeme trajanja Festivala diljem Hrvatske održat će se niz različitih programa – matineja za osnovne i srednje škole u kinima Cinestar, dok će se u Zagrebu i Splitu prikazivati i kratki filmovi djece iz BiH. Također, u ova dva grada prikazivat će se i večernji program s nagrađivanim filmovima Natjecanje: Uspon do zvijezda u režiji danskog redatelja Martina Miehe Renarda, belgijsko-nizozemski film Violet u režiji Basa Devosa te Crna ptica u režiji Jasona Buxtona, proglašen najboljim kanadskim debitantskim filmom na Toronto International Film Festivalu 2012. godine.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, a cjelokupan program dostupan je na službenoj web stranici ili na Facebook stranici festivala.

Festival zajedno organiziraju UNICEF, udruga Alternator, Hrvatski filmski savez, Ured pravobraniteljice za djecu, u suradnji s Blitz Cinestarom te Gradom Zagrebom i Gradom Splitom, uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra te brojnih drugih partnera.

Be social

Komentari