Film

Otvorenje 7. Poreč Doxa uz The Beatlese na velikom platnu

porec dox
Foto: press
Vrijeme čitanja: 2 minute

U ponedjeljak, 6.11. počinje 7. Poreč Dox, međunarodni festival dokumentarnog filma za koji filmove bira Đelo Hadžiselimović. Odlični naslovi, zanimljivi gosti i glazbeni program na festivalu koji iz godine u godinu samo raste obilježit će studeni u Istri.

Za otvorenje festivala sprema se povratak u ’60-e. Svečano će ga otvoriti selektor festivala Đelo Hadžiselimović i ravnatelj HAVC-a Daniel Rafaelić, a zatim slijedi film oskarovca Rona Howarda The Beatles: Eight Days a Week. Film koji je već osvojio i Grammyja i nagradu Critics’ Choice, a nominiran je i za druge prestižne nagrade publiku će vratiti u vrijeme kad su djevojke padale u nesvijest od prizora velike četvorke. Nakon filma Beatlemania će se nastaviti koncertom u kinu The Beatles Revival Banda.

Uz film i glazbu proteći će i ostatak tjedna jer pored odličnih domaćih i stranih filmova na programu su glazbene večeri i koncert Jinxa za kraj, te izložba fotografija Danka Stjepanovića Jeliba, muette.

Od domaćih dokumentaraca bit će prikazani Život od milijun dolara Roberta Zubera, Dom Zdenka Jurilja i Liga Džentlmena Silvija Mirošničenka. Zuber i Jurilj gostovat će u porečkom kinu nakon projekcija, a Jurilju će se pridružiti i urednik RTL Direkta Zoran Kekić. Moderator razgovora bit će Hadžiselimović koji je o ovogodišnjem programu rekao sljedeće:

“Na 7. Poreč Doxu čeka nas pregršt dobrih dokumentaraca, kao uostalom i uvijek, a ove godine imamo posebnih dragulja. Među njima su dokumentarci koji su pobijedili na najvećim svjetskim festivalima, kandidati za Oscara i filmovi koje su radili dobitnici Oscara. Kriterij po kojem smo ih birali je uvijek i samo kvaliteta, pa mislim da će program 7. Poreč Doxa biti jako, jako dobar.”

Dox porec
Foto: press

U glavnom programu su Trst, Jugoslavija o šoping groznici ‘70-ih, Scream for me Sarajevo o nevjerojatnom koncertu Brucea Dickinsona u ratom pogođenom Sarajevu, Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta njemačkog velikana Wernera Herzoga, Demokracija nagrađivanog švicarskog redatelja Davida Berneta i Cicciolina: Kuma od skandala, film o Iloni Staller koja se smiješi s plakata 7. Poreč Doxa.

S prijateljskog festivala Dokuma Film Festival na Dox stižu filmovi Babuške Černobila i Anđeo Nanjinga, a u Poreču će gostovati i Jadran Puharić iz organizacije Dokume. U sklopu školskih matineja učenici porečkih škola pogledat će Amazoniju 3D, već spomenutu Demokraciju i Planet Ocean koji donosi festival aMore.

Bogat glazbeni program svake će večeri zabavljati publiku na AfterDox partyjima, a najzvučnija imena svakako su ManGroove i Jinx, koji će koncertom zatvoriti festival u subotu, 11. studenog.  Kompletan program festivala dostupan je na web stranicama organizatora, Pučkog otvorenog učilišta Poreč, i na Facebook stranici Poreč Dox. Ulaznice se mogu rezervirati online putem rezervacijskog sustava Učilišta.

Be social

Komentari