Film

ZagrebDox: Vrh svjetske dokumentaristike u Majstorima doxa, 5 naslova koje ne propuštamo

Foto: press ZagrebDox / "Aquarela"
Vrijeme čitanja: 3 minute

Službeni program Majstori doxa i ove godine okuplja neke od najznačajnijih dokumentarista današnjice: Vitalija Manskog, Viktora Kossakovskog, Nikolausa Geyrhaltera i Ivarsa Seleckisa. Nizu poznatih imena sa Starog kontinenta pridružuje se slavni novozelandski filmaš Peter Jackson.

Festival dokumentarnog filma ZagrebDox počinje 24. veljače i traje do 3. ožujka 2019. godine. Više o programu i filmovima možete saznati na službenoj stranici festivala.

Putin’s Witnesses

Putinovi svjedoci (Putin’s Witnesses) novi je film Vitalija Manskog, nagrađen na festivalima u Stockholmu, Camdenu i Karlovim Varima. Kad je 31. prosinca 1999. godine Jeljcin kao prvi demokratski odabran predsjednik Rusije predao svoju vlast Vladimiru Putinu, redatelj Manski je radio kao urednik dokumentarnog programa ruske državne televizije i imao je pristup ruskom predsjedniku i njegovu političkom usponu.

Malotko je tada pretpostavljao da će Putin vladati sve do danas. Manski se s odmakom od gotovo dvadeset godina vraća svom arhivskom materijalu propitujući vlastitu ulogu u trenutku povijesne prekretnice. Vitalij Manski jedan je od najcjenjenijih ruskih dokumentarista čiji rad ZagrebDox od samih početaka sustavno prati (Cjevovod, Divlja divlja plaža, Ispod Sunca, Rodbina). Godine 2014. njegov film Cjevovod osvojio je nagradu Movies That Matter, a 2017. održao je na ZagrebDoxu masterclass.

Foto: press ZagrebDox / “To Be Continued”

Aquarela

Aquarela u režiji Viktora Kossakovskog iznimno je vizualno putovanje u kojem do izražaja dolazi promjenjiva ljepota i sirova moć vode. Sniman brzinom od 96 sličica u sekundi, film je dramatično svjedočanstvo nemjerljive, gole snage i hirovite prirode vode, najdragocjenijeg resursa na Zemlji. Od varljivog leda na Bajkalskom jezeru u Rusiji preko Miamija i uragana Irme pa sve do velebnih Angelovih slapova u Venezueli, voda je protagonist Aquarele, a redatelj uspijeva s nevjerojatnom vizualnom preciznošću prikazati sva njezina lica. Glazbu za film potpisuje finski autor Eicca Toppinen, a izvedbe finski cello-metal bend Apocalyptica.

Viktor Kossakovski čuveni je ruski redatelj i majstor promatračkog dokumentarca kojeg je publika ZagrebDoxa imala priliku pobliže upoznati 2013. godine kad je, uz majstorsko predavanje, prikazana i retrospektiva njegovih filmova. Aquarela je, među ostalim, prikazan u programu Venecijanskog filmskog festivala i na IDFA-i.

Border Fence

Bodljikava žica (Border Fence), novi film poznatog austrijskog dokumentarista Nikolausa Geyrhaltera, važna je priča o stanju Europe danas, kao i o apsurdnosti njezinih granica. Geyrhalter budnim okom istražuje nekoliko kvadratnih kilometara oko prijevoja Brenner. Godine 2016. taj granični prijelaz između Austrije i Italije odjednom je postao poprište nove politike Europske unije prema izbjegličkoj krizi. Nakon zatvaranja balkanske rute Austrija se bojala da će izbjeglice nahrupiti kroz prijevoj Brenner pa je tako u proljeće 2016. godine najavila poduzimanje “konstruktivnih mjera”, odnosno podizanje ograde. Geyrhalter je obavio detaljne razgovore s lokalnim policajcima, planinarima, farmerima, zaposlenicima u naplatnim kućicama, vlasnicima kafića i snimio ih u precizno osmišljenim kadrovima.

Foto: press ZagrebDox / “The Border Fence”

To Be Continued

Latvijski dokumentarist i jedan od osnivača legendarne škole poetskog dokumentarnog filma u Rigi, Ivars Seleckis, u filmu Nastavit će se (To Be Continued) prati petoro prvašića iz različitih obitelji kroz cijelu školsku godinu. Redatelja posebno zanima kako se odluke koje donose roditelji odražavaju na razmišljanja djece. Film je prikazan na festivalima Message to Man, Visions du Réel i IDFA-i, a redatelj Seleckis dobio je nagradu za životno djelo na festivalu Black Nights u Talinu.

They Shall Not Grow Old

Spajajući najnovija tehnološka dostignuća s prepoznatljivom posvećenošću detaljima, nagrađivani redatelj Peter Jackson u filmu Nisu imali kada odrasti (They Shall Not Grow Old) daje nevjerojatan prikaz vojnika i događaja iz Prvog svjetskog rata. Uz restaurirane materijale, koloriranu arhivsku građu, originalne, uglavnom neviđene snimke iz opsežnog arhiva Carskog ratnog muzeja i intervjue za BBC, vojnici koji su se borili u Velikom ratu prikazani su u potpuno novom svjetlu. Film donosi iznimno dojmljivo, autentično i dramatično iskustvo ispričano glasovima britanskih vojnika koji su ga proživjeli.

Službena stranica ZagrebDoxa (24. veljače – 3. ožujak 2019.)

Be social

Komentari