nova glazba
21. siječnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

očekujemo
31. prosinca 2022.

Vrijeme čitanja: 20 minute Dora 2023 održat će se u Opatiji 11. veljače, a Vedran, Eva, Patrk i Helena otkrili su što očekuju od 18 odabranih kandidata.

Vizart

Podržite crowdfunding kampanju novog muzeja ratne fotografije u Zagrebu

Foto: www.imageofwar.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Porukom “Spremimo rat u muzej” danas je lansirana crowdfunding kampanja novog muzeja ratne fotografije Image of War koji će svoja vrata uz pomoć podupiratelja otvoriti ovog srpnja na adresi Hebrangova 4 u Zagrebu. Uz pacifistički poziv, muzej Image of War od sličnih projekata razlikuje se svojom misijom: dio prihoda bit će namijenjen izbjeglicama i žrtvama rata danas, u čemu će surađivati s incijativom Are You Syrious. Otvaranje muzeja možete do 18. lipnja podržati na ovom linku i u zamjenu za potporu dobiti znatno povoljnije ulaznice, knjigu ratne fotografije pa čak i mjesto na zidu samog muzeja!

“Važno nam je da ovaj muzej aktivno sudjeluje u promjeni današnje percepcije rata. Smetala nas je ta lakoća i indiferentnost s kojom se u javnosti i medijima govori o ratu, kao da je riječ o nečem posve banalnom, a ne jednoj od najvećih tragedija koje pojedinac i društvo mogu iskusiti. Smatramo da je za razumijevanje destruktivnosti rata potrebno sagledati ga iz što više različitih perspekitva i u konačnici se nadamo kroz umjetnost potaknuti dijalog i educirati zajednicu o važnosti održavanja mira za društvo u cjelini”, objasnio je Danilo Gregović, pokretač projekta.

Ovakav antiratni istup jednog ratnog muzeja nije nešto čemu se često svjedoči. S obzirom na rast učestalosti ratnih sukoba globalno, napetost i rast ekstremizma u Europi, prijetnje terorizmom i moralnu paniku koju to donosi, ratovi ostaju aktualna tema današnjice, čak i kada se ne događaju pred našim kućnim pragovima.

“Kao građani Zagreba, bivše izbjeglice i ljude koji pomažu izbjeglicama, snažno podržavamo inicijativu za otvaranje Muzeja ratne fotografije u našem gradu, kao i ideju spremanja ratova u muzej, kamo i pripadaju. Jako nam je drago na podršci koju nam ukazuju, ne samo u ovoj prilici, prijatelji iz ove inicijative. Sva sredstva doći će direktno do ljudi koji su stradali u nedavnim ratovima i koje rat prati čak i onda kada napuste svoje zemlje”, izjavila je Asja Korbar, voditeljica razvoja organizacije Are You Syrious.

Crowdfunding kampanja nije uobičajen način pokretanja muzeja, ali su se na njega odlučili upravo zato što takav način financiranja podrazumijeva oslanjanje na zajednicu mnogo podupiratelja i po tome se razlikuje od drugih ponuđenih načina financiranja. Pritom napominju da su 90% sredstava već osigurali, ali nedostaje im posljednjih 10% sredstava kako bi finalizirali postavljanje izložbe Rat u Hrvatskoj i otvorili vrata muzeja u srpnju. “Bilo nam je iznimno bitno da projekt ostane neovisan od bilo kakvih političkih i ideoloških opcija”, zaključuje Gregović.

Image of War crowdfunding kampanja -> http://igg.me/at/imageofwar

(Visited 210 times, 1 visits today)
Be social

Komentari