Vizart

Kamo otići za Noć muzeja 2019. u Zagrebu?

noć muzeja 2019
Foto: Facebook.com/nocmuzeja.hr
Vrijeme čitanja: 5 minute

Kao i svake godine Noć muzeja, u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, na par sati otvara vrata muzeja, galerija, knjižnica, istraživačkih centara, kulturnih, obrazovnih i drugih institucija u Hrvatskoj. U petak, 1. veljače, od 18 sati do 1 sat ujutro posjetitelji mogu besplatno razgledavati kulturni sadržaj, slušati edukativna predavanja te sudjelovati u inovativnim radionicama.

Kako je ovogodišnja tema  manifestacije “Muzeji – inovacije i digitalna budućnost”, uključene institucije publici će predstaviti iskustva u primjeni digitalne tehnologije u svom radu i novim idejama virtualno približiti muzejsku i vlastitu budućnost. Digitalni prostori omogućavaju preglede, pretraživanje i sagledavanje nevjerojatnih količina različitih muzejskih sadržaja i dostupnost velikom broju korisnika. Muzeji su postali atraktivni i uzbudljivi prostori inovacije u kojima kustosi, muzeolozi, povjesničari umjetnosti i inovatori pronalaze nove načine kako izložiti muzejske predmete i personalizirati iskustvo posjetitelja. Ovaj događaj od velike je važnosti za interakciju muzeja sa svojim okruženjem i stvaranjem nove publike.

Više od 20 institucija u Gradu Zagrebu sudjeluje u Noći muzeja, a mi smo za vas izdvojili nekolicinu ustanova sa zanimljivim programom i novijim izložbama za koje smatramo da ih vrijedi pogledati.

U skladu s temom četrnaeste Noći muzeja, Muzej suvremene umjetnosti pripremio je prigodan program kojim će posjetiteljima približiti teme poput robotike, umjetne inteligencije, programirane i kinetičke umjetnosti, strojne ekologije i mikroračunala. Interaktivna izložba tehnologija – “STEM Revolucija”, publici će prezentirati tehnologije koje u svojim projektima koristi Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM). Posjetitelji će dobiti priliku isprobati opremu – voziti robote i pri tom naučiti kako izbjegavati prepreke koristeći ultrazvučne senzore, crtati pomoću robota,  a moći će i zaigrati razne igrice na micro:bitu, malom džepnom računalu koje svakome omogućava kodiranje.

Device_art je međunarodni festival koji se od 2004. godine bavi tehnološkim napravama, strojevima i robotikom u suvremenoj umjetnosti. Centralna izložba ovogodišnjeg izdanja u MSU, pod nazivom “Strojevi nisu sami”, predstavlja 25 međunarodnih umjetnika i 21 rad koji mapiraju suvremeno djelovanje strojeva i ljudsku kohabitaciju s njima. Ukorijenjena u lokalnu zajednicu i okoliš, izložba odražava ideju strojne ekologije – svjetonazor ujedinjenosti u cjelinu koja prosperira tako da svakom svome dijelu, s jednakom pažnjom, poštovanjem i značenjem, osigurava mjesto unutar te cjeline.

Ne samo da funkcioniranje svijeta ovisi o mreži strojeva, poput farmi podataka raspodijeljenih posvuda po planetu, beskrajnih proizvodnih traka, prijevoznih sredstava, vozila koja prelaze kontinente, putujući prema svemiru, prelazeći oceane; nego su i zemlja, rijeke, planine, drveće, životinje, kulture i njihove povijesti neka vrsta strojeva, promatrajući iz očišta operativnih funkcija i apstraktne percepcije svijeta. – ZHANG Ga, kustos izložbe “Strojevi nisu sami”

Taktilni doživljaj apstraktne umjetnosti

MSU također predstavlja multisenzornu izložbu “Josef i Anni Albers: Putovanje kroz slijepo iskustvo”, kao dio projekta “Voyage Inside a Blind Experience”, čija je svrha približiti umjetnost osobama oštećenog vida kroz inovativni prikaz radova. Sve radove prate taktilne reprodukcije koje omogućuju istraživanje umjetičkog djela putem dodira. Izložbe bazirane na taktilnom doživljaju djela uglavnom su bile ograničene na figuralno slikarstvo i skulpturu, a glavni izazov ovog projekta je omogućiti doživljaj apstraktne umjetnosti. Osim što se na ovaj način umjetnost približava slijepim i slabovidnim osobama, njihov će doživljaj svijeta biti približen osobama koje umjetnost doživljavaju samo vizualno, unoseći radikalne promjene u prezentaciji djela i postavu izložbe u obliku zatamnjenih prostora s podražajima za sva osjetila osim vida.

U Muzeju Mimara nedavno je “iskočio” zajednički projekt Zoološkog vrta grada Zagreba i fotografa Damira Hoyke –  “Pop zoo”. Radi se o portretima životinja, inače stanovnicima zagrebačkog Zoološkog vrta, nadahnutim pop artom. U fokus su stavljene životinjske vrste koje su ugrožene u prirodi, te se time želi poručiti kako životinjama nije dovoljno divljenje, već im je nužna i zaštita. Kako bi se približilo što širem krugu ljudi, u izložbu je ugrađena ideja pop arta. Damir Hoyka koristio je fotoaparat i digitalnu obradu fotografije, lišeći boje samu životinju s istaknutom jarkom pozadinom, kako bi na promatrače ostavio što snažniji dojam.

Foto i obrada: Damir Hoyka

Retrospektivna izložba J.D. Kirszenbauma u Mimari s više od 50 djela (ulja na platnu, akvarela, crteža) po prvi put u Hrvatskoj predstavlja umjetnost toga značajnog slikara.  Nakon odlaska iz rodnog grada, Kirszenbaum studira u Weimaru na Bauhausu gdje se susreće s umjetnošću Paula Kleea i Wassilya Kandinskog. Ranih 30-tih odlazi u Berlin gdje postaje dijelom avangardnih krugova te izlaže u Der Sturm galeriji upijajući utjecaje njemačkog ekspresionizma. Dolazak nacista na vlast označio je bijeg u Pariz, gdje produbljuje spoznaje o francuskom impresionizmu, prihvaća utjecaje Pariške škole te istodobno razvija snažan individualni ekspresionistički stil. Živih boja, snažnih poteza, on u svojim djelima svjedoči bol životnog iskustva, ali i toplinu prepuštanja snatrenju i intimističkim proživljajima.

Hrvatski muzej naivne umjetnosti priredio je izložbu Stjepana Ivanca, uvaženog predstavnika Hlebinske škole i hrvatske naive. Izložba se sastoji od desetak slika na staklu i crteža koji će biti izloženi u izdvojenoj dvorani. Umjetnik će u petak, 1. veljače od 18 do 22 sata demonstrirati posjetiteljima tehniku slikanja na staklu. Ivanec je jedan od posljednjih velikih virtuoza slikanja na staklu, po čemu je Hlebinska škola izdvojen pojam, ne samo unutar naše, nego i svjetske naive. Crteži u tušu dokazuju pak njegovu veliku umješnost i uspješnost i u toj disciplini.

Slike koje gledamo i čitamo

U Gliptoteci HAZU možete razgledati izložbu “Anabel Zanze: Napinjanje teksta” te uživo pratiti proces nastajanja njenih slika. Zanze nastoji potaknuti zainteresirana promatrača na višeznačna putovanja po labirintima slova, riječi i rečenica. Tekst se nudi kao tekst za gledanje. Ponegdje se može čitati, dok se na nekim drugim mjestima namjerno otežava čitanje slike kao štiva, pretvarajući ga u teško razumljivi rebus. Kako joj nije stalo da slika bude reprodukcija odabranog teksta, jer slikovni tekst nije isto što i knjižni tekst, koristi “pogreške” u pisanju, izostavljanje pojedinih slova ili redaka. Tekst je kadriran poput prizora snimljenog fotoaparatom iz kojeg uvijek nedostaje dio. Jer aparat – koliko god da osigurava pogled u ono u što je netko gledao – izdvaja ono što više nije moguće ugurati u kadar.

Slika: Anabel Zanze

Galerija Klovićevi dvori priredila je retrospektivnu izložbu Nikole Reisera povodom stogodišnjice umjetnikova rođenja. Meditativan karakter lirskoga slikarstva može se doživjeti kroz slike, crteže i grafičke mape s motivima pejzaža, aktova i cvijeća, a tu su i njegovi čuveni portreti građanskoga zagrebačkog miljea. Za najmlađe se preporuča izložba Zdenka Bašića – “Zlatarevo zlato”, koja se nalazi u predvorju Galerije. Izložba je svojevrsna trodimenzionalna velika slikovnica ovog najpoznatijeg Šenoinog romana, a djecu će uvući u svijet bajkovitog Gornjega grada, Zagreba i okolice te ih ponukati da posegnu za pisanim štivom.

Osim pregleda stalnog postava Tehničkog muzeja “Nikola Tesla”, za vrijeme izlaganja Ante Radonića u Planetariju imat ćete mogućnost saznati kako izgleda “Naše nebo kroz godišnja doba” ili pak “Kako pronaći planete na našem nebu?”. Predavanja uz pokuse održat će se i u Demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle. Ograničeni broj besplatnih ulaznica/rezervacija za predavanje preuzmite u petak, 1. veljače od 9 sati na blagajni Muzeja. Raspored predavanja nalazi se ovdje.

Noći muzeja pridružio se i FER na kojem će se, u suradnji s udrugom Retro info iz Zagreba, održati interaktivna izložba starih mehaničkih i elektroničkih računala te igraonica legendarnih računalnih igara, a sve će biti popraćeno prigodnom retro glazbom. Želite li pak saznati nešto novo o programiranju i tehnologiji,  tu su originalne radionice za djecu i mlade u organizaciji  Tiflološkog muzeja. Tako posjetitelji mogu od drvene ploče, baterije i strujnog kruga sastaviti sovicu kojoj će svijetliti oči, ili pak naučiti kako upravljati STEMI robotom koji se kreće i ponaša poput živog bića. Više informacija potražite ovdje.

Foto i izrada: R. Vukić
Be social

Komentari