Film

Poginuo je Treat Williams, glavni glumac filma „Kosa”

Isječak iz filma "Kosa" Miloša Formana
Vrijeme čitanja: 3 minute

Treat Williams, zvijezda mjuzikla „Kosa” i serije „Everwood” poginuo je u dobi od 71 godine nakon tragične motociklističke nesreće. Vijest o glumčevoj smrti potvrdio je njegov dugogodišnji agent Barry McPherson u ponedjeljak navečer.

Treat Williams bio je iznimno cijenjen među kolegama glumcima i filmskim stvaraocima. Njegova karijera u Hollywoodu protezala se od kasnih 1970-ih i ostavila je neizbrisiv trag. Bio je ponosan na svoje nedavne uloge i sretan zbog uspješne karijere koju je ostvario.

Treat Williams je ostvario značajnu glavnu ulogu u filmu „Kosa” (Hair) redatelja Miloša Formana. Film je adaptacija istoimenog Broadway mjuzikla koji je postao ikona hipi pokreta i ostavio snažan utjecaj na kulturu, povijest filma i glazbu.

Williams je briljirao kao George Berger, mladi idealistički hipi slobodnog duha. Njegova energična izvedba i karizma donijeli su liku Georgea nevjerojatnu autentičnost i privlačnost. U filmu George predstavlja simbol slobode, bunta i protivljenja konvencijama društva.

Uloga Georgea Bergera u „Kosi” bila je ključna za Williamsov uspon u Hollywoodu. Bila je to  prekretnica u njegovoj karijeri koja ga je lansirala u svjetsku slavu. Njegovo izvođenje pjesama poput Manchester, Hair i Let the Sunshine In postalo je legendarno, a film je dobio kultni status.

„Kosa” je ostavila trajan pečat u povijesti filma kao jedan od najvažnijih predstavnika filmske kulture hipi pokreta. Svojim otvorenim prikazom slobodne ljubavi, aktivizma i protivljenja ratu, film je postao simbol protuvijetnamskog pokreta i izrazio duh vremena.

Glazba je također odigrala ključnu ulogu u filmu „Kosa”. Pjesme poput Aquarius i Let the Sunshine In postale su himne generacije i simboli mira i ljubavi. Film je popularizirao rock mjuzikl kao žanr i otvorio put drugim filmskim adaptacijama brojnih mjuzikala.

Treat Williams je svojom izvedbom u filmu „Kosa” pridonio stvaranju ikoničkog kulturološkog fenomena. Njegova uloga Georgea Bergera ostaje neizbrisiv dio filmske povijesti i također je ostavila trajan pečat na kulturu, hipi pokret, povijest filma i glazbu.

Williamsova karijera obuhvaćala je širok spektar uloga tijekom četiri desetljeća. Posebno se istaknuo u filmu „Kosa” iz 1979. godine koji je bio adaptacija poznatog Broadway mjuzikla. Njegova interpretacija lika Georgea Bergera donijela mu je prvu nominaciju za Zlatni globus kao novo lice godine. Kasnije je dobio još jednu nominaciju za najboljeg glumca u dramatičnom filmu za ulogu u filmu „Prince of the City” iz 1981. godine.

Treat Williams ostvario je zapažene uloge i na malom ekranu. Sjećamo ga se po njegovom glavnim liku, dr. Andrewu “Andyju” Brownu, u popularnoj seriji „Everwood”. Za tu ulogu dobio je nominaciju za SAG nagradu za izuzetno glumačko ostvarenje u dramskoj seriji.

treat
Izvor: Facebook.com/hallmarkchannel

U više od 120 uloga  Williams je ostavio dubok trag u filmskoj industriji. Njegova pojava bila je neizostavna u filmovima poput „1941” Stevena Spielberga i „Heart of Dixie”, te u televizijskim serijama poput „Plava krv”, „The Late Shift”, „Chicago Fire” i „Chesapeake Shores”. Njegov talent također je obasjao projekte poput „The Christmas House”, „Beyond the Blackboard”, „Safe Harbor” i „Chasing a Dream” koje su se istaknule na kanalu Hallmark, kao i Netflixov film „Dolly Parton’s Christmas on the Square” i „The Noel Diary”.

Tragična nesreća dogodila se u ponedjeljak popodne u blizini Dorseta, Vermonta. Istražitelji vjeruju da vozač automobila nije primijetio Treatov motocikl prilikom skretanja, što je rezultiralo sudarom. Treat je bio jedina ozlijeđena osoba, te je helikopterom prevezen u bolnicu u New Yorku radi pružanja medicinske pomoći, gdje je nažalost nešto kasnije i preminuo.

Treat Williams će biti upamćen kao talentiran glumac koji je svojom izvedbom i prisustvom obogatio svijet filma i televizije.

Be social

Komentari