Izvedbene umjetnosti

Kazalište Planet Art premijerno izvodi predstavu “Posljednja Freudova seansa”

posljednja freudeova seansa
Foto: www.planet-art.hr
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

U nedjelju, 13. prosinca, kazalište Planet Art premijerno će izvesti predstavu „Posljednja Freudova seansa“ u kazalištu Gavella. Riječ je o tekstu američkog dramskog pisca Marka St. Germaina smještenog u 1939. godinu. Europa je na samom početku II. svjetskog rata, a drama svjedoči neobičnom susretu oca psihoanalize Sigmunda Freuda i uskoro svjetski poznatog pisca “Kronika iz Narnije” Clive Staples Lewisa.

U neminovnom sukobu dva velika uma i svjetonazora, Freud zastupa poziciju znanosti, dok je Lewis nepokolebljiv u svojoj vjeri. Dok svijet klizi u kaos nastoje se pronaći odgovori na velika pitanja: Postoji li Bog? Ako postoji, zašto dopušta patnju, bolesti, ratove…? Zbog čega postoji zlo? Germainova drama „Posljednja Freudova seansa“ intrigantno balansira kompleksnost teme s humorom i ljudskošću kroz osobne priče i sudbine ovih jedinstvenih povijesnih ličnosti čije je djelovanje ostavilo značajan utjecaj na današnji svijet.

Mark St. Germain je višestruko nagrađivani dramatičar poznat po dramama povijesne fikcije kakva je i „Posljednja Freudova seansa“, koja se s prekidima izvodi od 2009. sve do danas. Osim kazališnih drama “Camping With Henry And Tom”, “Forgiving Typhoid Mary”, “Johnny Pye and the Fool-Killer”, “Jack’s Holiday i Stand By Your Man”, St. Germain potpisuje i scenarije brojnih serija, između ostalog i nekoliko epizoda Cosby Showa, a producirao je i režirao dokumentarni film „My Dog: An Unconditional Love Story“.

Prijevod teksta, scenografiju i režiju potpisuje umjetnički ravnatelj Planet Arta Marko Torjanac, koji igra i Sigmunda Freuda. C. S. Lewisa utjelovit će Franjo Dijak. Kostimografkinja je Đurđa Janeš, izbor glazbe potpisuje Milorad Stranić, a oblikovanje svjetla i zvuka Damir Rončević. Predstava se može pretpremijerno pogledati 12. prosinca u maloj dvorani KD Lisinski u 20h, a prva će repriza biti 20. prosinca u Gavelli u 19:30.

Be social

Komentari