Glazba

Zbor slavnog sveučilišta Sorbonne premijerno izvodi skladbu mladog Marka Gašparovića

Foto: Sorbonne Universites
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Sorbonne Universites
Foto: Sorbonne Universites

Večeras u 20h, u crkvi sv. Marka, održat će se koncert zbora Sorbonne Universités, jednog od ansambala Zbora i Orkestra slavnog francuskog sveučilišta. To će biti samo jedan u nizu koncerata zakazanih za period između 1.7. i 7.7. u Hrvatskoj. Zanimljiva je činjenica da će se, osim djela poznatih skladatelja poput Ivana Lukačića, Claudea Debussyja, Mauricea Ravela i Francisa Poulenca, premijerno izvesti kompozicija mladog i uspješnog hrvatskog skladatelja Marka Gašparovića pod nazivom Tri pjesme.

Marko, inače iz Nove Gradiške, osnovnu glazbenu školu završio je u Novoj Gradiški, srednju glazbenu školu za klavir u Varaždinu, nakon čega je studij kompozicije nastavio na prestižnim konzervatorijima u Strasbourgu i Parizu, gdje je učio od stručnjaka poput Marka Andréa i Dania Tchalika. O njegovoj uspješnosti dovoljno govori činjenica da se njegova djela izvode u Francuskoj i Hrvatskoj proteklih pet godina. Marko je naveo kako mu je posebna čast što će se premijera njegove Tri pjesme – I. Lumière de ma foi, tristesse de tristesse (Tin Ujević), II. Mes trois frères (Josip Pupačić), III. Lijepi Ive (narodna) – izvesti baš u Hrvatskoj, u crkvi sv. Marka, jednoj od najvažnijih povijesnih spomenika s bogatom koncertnom poviješću.

Zbor, pod vodstvom Ariela Alonsa, često nastupa po prestižnim pariškim lokacijama te u inozemstvu, a osim u Zagrebu nastupit će i u Varaždinu, Novoj Gradiški i Požegi. Koncert je pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Francuske Republike, Françoisa Hollandea te predsjednika Republike Hrvatske, Ive Josipovića. Turneja će biti posvećena francuskoj i hrvatskoj glazbi.

Ne propustite posjetiti crkvu sv.Marka večeras, u 20h. Ulaz na sve koncerte je besplatan.

Be social

Komentari