Knjige

Posljednji trip Aldousa Huxleya

Foto: ciucciarella.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: ciucciarella.tumblr.com
Foto: ciucciarella.tumblr.com

Engleski pisac Aldous Leonard Huxley preminuo je na današnji datum 1963. u Los Angelesu. Rođen je 1894. u pokrajini Surrey u Engleskoj, potomak obitelji već iskazane u znanosti i edukaciji. Pohađao je školu s namjerom da postane doktor, dok su njegov brat i polubrat postali biolozi, ugledavši se na djeda, Thomasa Henryja Huxleya, znanog po nadimku ‘Darwinov bulldog’.

Nakon smrti Huxleyeve majke kad mu je bilo četrnaest i bolesti koja ga je zadesila 1911., zbog koje mu je trajno oštećen vid, mora napustiti školovanje, no nastavlja učiti čak i u periodu od par godina kad je bio gotovo potpuno slijep, i poslije, nakon što mu se nešto vida vratilo. Završio je studij engleske književnosti na Oxfordu 1916., no dvije godine ranije još jedna tragedija, samoubojstvo njegova brata, obilježila mu je život i djelo.

Sve ovo nagnalo ga je da se posveti pisanju, te je svoj prvi, neobjavljeni, roman napisao sa sedamnaest godina, a Kromski žuta objavljena je 1921. godine. Paralelno je pisao i pjesme, umjetničku kritiku i radio kao novinar. Putovanja Europom iznjedrila su poznanstva s mnogim umjetnicima kao što su D.H. Lawrence i George Orwell (kojega je upoznao kad mu je na Etonu predavao francuski).

Osim romana, od kojih su najpoznatiji Vrli novi svijet, Slijepi u Gazi, Otok i Kontrapunkt te poezije, pisao je i eseje. Najpoznatija zbirka Huxleyevih eseja su definitivno Vrata percepcije, što nas dovodi do najintrigantnijih činjenica koje pamtimo u vezi autorove smrti.

U pedesetima prošlog stoljeća, Huxley se preselio u SAD i u to vrijeme počeo se sve više interesirati za misticizam i psihodelike. Navodno ga je baš Aleister Crowley upoznao sa pejotlom 1930., a prvi puta je probao meskalin 1953., nakon što se u korespondenciji sa psihijatrom Humphryjem Osmondom ponudio za Osmondovo istraživanje. Godine 1955. na red je došlo i prvo iskustvo sa LSD-om, sve u svrhu spiritualnosti i prosvjetljenja, znanja i interesa koje je Huxley nastavio ganjati do smrti, te iskoristio za Vrata percepcije i Raj i pakao, u kojima opisuje svoja onostrana iskustva. Nastavio je s praksom uzimanja psihodelika par puta godišnje.

Tada je stupio u svoj drugi brak, s Laurom Archerom, koja je kasnije napisala njegovu biografiju pod imenom This timeless moment. Od nje saznajemo i o njegovoj smrti, koja je uzrokovana rakom dijagnosticiranim 1960. Preminuo je u svojoj kući, u društvu supruge koja mu je na njegov zahtjev dala 100 mikrograma LSD-a, nekoliko sati nakon injekcije.

Mnogi ‘izvori’ o Huxleyju ni ne spominju ovo posljednje, no ako izuzmemo mogućnost da je to izostavljano zbog ilegalne “prirode stvari” u pitanju, ima i smisla jer u puno slučajeva fokus na eksperimentiranje s drogama zasjenjuje vrijednost rada ovog intelektualca.

Da ipak uključimo ono najzanimljivije, pročitajte pismo koje je Huxleyeva tadašnja supruga poslala njegovu bratu, a u kojem opisuje iskustvo prije i neposredno nakon smrti Aldousa Huxleya.

Be social

Komentari