Glazba

Pozdrav iz Bolivije uz Ayllu u Začaranoj Močvari

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Začarana Močvara i Glazbe Svijeta 19. siječnja ponudit će Zagrebu etno senzaciju Ayllu. Glazbena tradicija Bolivije u Hrvatskoj je prisutna već nekoliko desetljeća. Mnogobrojni putujući glazbenici, na zadovoljstvo lokalne publike, izvode glazbu starih Inka na gradskim ulicama, u koncertnim prostorima i drugdje. Uz njih, najpoznatiji i najuporniji promotor glazbene tradicije te autohtonih narodnih pjesama Južne Amerike svakako je i zagrebačka grupa Ayllu.

Egzotična i slikovita zvučna slika, koju svojom glazbom dočarava Ayllu, već gotovo 40 godina privlači ljude na njihove koncertne nastupe, što nije nimalo čudno jer njihova glazba nije izgubila ništa na atraktivnosti i živopisnosti s protokom vremena. Prepoznatljivim zvukom sikusa (panove frule), kene (indijanske flaute), charanga (modifikacije mandoline i gitare) te bomboa (indijanskog bubnja), Ayllu širokoj publici približava glazbu i kulturu starih Inka, te kulture današnjih naroda Anda – Ekvadora, Perua i Bolivije.

 

Grupu Ayllu početkom osamdesetih godina osnovao je Robert Lovrić, zagrebački zaljubljenik u folklor Južne Amerike. Robert Lovrić je početkom osamdesetih bio zapažen i po suradnji s kultnim Haustorom. Kao gostujući član aktivno je sudjelovao u stvaranju nekoliko pjesama na dva najznačajnija albuma grupe – “Treći Svijet” i “Tajni Grad”, dodajući pritom pjesmama poput Skriven Iza Lažnih Imena, Treći Svijet i Uzalud Pitaš jedinstveni zvuk Južne Amerike.

U grupi Ayllu su svirali mnogi Bolivijci na studijskom boravku u Zagrebu, a današnji sastav, osim Roberta, čine i Zrinka Božičević Plavec, Ivana Čorković, Hrvoje Ton, Ivan Androić, Rade Pažameta i Hernan Chambilla. Još u prvoj dekadi postojanja, Ayllu su objavili tri albuma – “Folklore De Bolivia”, “Caminos Del Ande” i “Sorata” a snimili su i nekoliko albuma za bolivijsko i sjevernoameričko tržište.

 

Repertoar grupe Ayllu sastavljen je od autohtonih narodnih pjesama Ekvadora, Perua i Bolivije. Putujući tim krajevima, članovi grupe Ayllu skupljali su pjesme, aranžirali ih i obradili, jer notni zapisi tih pjesama ne postoje. U repertoaru su i neke pjesme što su ih obradili stari barokni kompozitori, svećenici, koji su živjeli u nizinskim krajevima Bolivije. Teme pjesama su ljubavne, težačke i onomatopejske te će vas koncert grupe Ayllu s njima provesti vjetrovitim, visokim i hladnim krajevima Anda, sve do toplih i vlažnih krajeva Amazone.

Vrata Močvare otvaraju se u 20 sati, a početak knocerta je predviđen u 21 sat. Cijena ulaznice iznosi 30 kuna.

Be social

Komentari