Istaknuto
12.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Novih pet glazbenih uradaka iz domaćih radionica bore se za naklonost slušatelja,a tu je i pet stranih preporuka za slušanje.

07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

Glazba

Poznata prva imena 4. SuperUho Festivala

10.01.2017. Ziher.hrFoto: SuperUho Festival
Vrijeme čitanja: 3 minute

SuperUho Festival kao krovna manifestacija organizacije koja pod imenom Žedno Uho u Zagrebu djeluje već 20 godina, ovim projektom ispunjava svoju dugogodišnju želju i potrebu da kreativnu, zanimljivu i često drugačiju glazbu promovira i u ostalim krajevima Hrvatske. Svjesni činjenice da je previše kvalitetnih kulturnih sadržaja koncentrirano u glavnom gradu ove zemlje, Žednouhi su se odlučili aktivirati na našoj obali, a nakon dvogodišnjeg eksperimenta sa Šibenikom, od 2016. dom SuperUho Festivala je Primošten, jedna od najljepših lokacija na našoj obali.

Shellac, Conor Oberst i Gracin prva su imena četvrtog SuperUho Festivala, koje će se održati u Primoštenu od 7. do 9. kolovoza, u istom prekrasnom, intimnom prostoru nekadašnjeg hotela Marina Lučica. Shellac je energični rock trojac predvođen legendarnim Steveom Albinijem, još jednim u nizu velikana koji će posjetiti ovaj festival, a koji je svojim vizionarskim idejama iz korijena mijenjao zvuk onoga što je do prije 30 godina bilo znano kao rock glazba. U ušima svojih brojnih sljedbenika ostat će zauvijek zapamćen u prvom redu kao snimatelj i producent stotine sjajnih nezavisnih izdanja. Svojim producentskim radom značajno je utjecao na karijere nekih od najvećih glazbenika/bendova nastalih u proteklih trideset godina. Vjerojatno najpoznatiji primjer njegovog djelovanja je zvuk na “Surfer Rosa”, kultnom albumu grupe Pixies čije je članove naprosto natjerao da odvrnu pojačala i svoj neupitan dar tako demonstriraju u punoj snazi.

Radio je i na posljednjem studijskom albumu grupe Nirvana kojoj je od samog početka bio veliki uzor, baš kao i na drugom studijskom albumu PJ Harvey objavljenom iste 1993. Vlastitu glazbenu karijeru najviše njeguje kroz grupu Shellac koja je pokrenuta kao neformalna suradnja trojice prijatelja, unutar koje su se našli nekadašnji basist Volcano Sunsa Bob Weston te bubnjar Breaking Circusa Todd Trainer. Sama priroda nastanka ovog projekta koji je svojim članovima u početku služio kao ispušni ventil od svakodnevnih poslova nije obećavala njegov dugi vijek, no pet albuma kasnije Shellac su bolji i aktivniji nego ikada. Bit će to bez sumnje prava lekcija iz glasnog distorziranog gitarskog rock’n’rolla, onog najboljeg čikaškog.

Conor Oberst je druga zvijezda ovogodišnjeg festivala, kantautor najpoznatiji kao gitarist, pjevač i skladatelj popularnih Bright Eyesa. Pseudonim je to pod kojim je Conor počeo pisati pjesme kao petnaestogodišnjak koje uglavnom uključuju njegov glas, gitaru te povremene eksperimente s klavijaturama i ritam mašinama. Izvanserijski dar koji je već na tim ranim snimkama demonstrirao nije mogao proći nezapaženo pa mu kolekciju od dvadeset pjesama 1998. objavljuje Saddle Creek, etiketa koja je stajala i još uvijek stoji iza kreativne glazbene scene Omahe.

U sljedećih 13 godina uslijedio je niz od devet albuma Bright Eyes za istu izdavačku kuću, da bi se 2007. album “Cassadaga” popeo u sam vrh Billboardove liste najprodavanijih albuma u SAD-u. I baš u tom komercijalnom vrhuncu Conor je odlučio zamrznuti Bright Eyes i krenuti raditi pod vlastitim imenom te već iduće 2008. objavljuje album “Conor Oberst”. Otad je nanizao pet albuma od kojih posljednji, u listopadu objavljeni “Ruminantions”, promovira na idućoj festivalskoj europskoj turneji u sklopu koje će svratiti i do Primoštena.

Iz Splita dolazi još jedan sjajan glazbenik Gracin. Upućenima će biti odmah jasno da je u pitanju poznato primoštensko prezime, a Tomislav Gracin i jest prijeklom iz ovog mjesta pa će između ostalog dobiti priliku otvoriti četvrto izdanje SuperUho Festivala. Jasno da ta činjenica sama po sebi ne bi bila dovoljna da Gracin bude taj koji će prvi zasvirati na idućem festivalu, puno bitnija je činjenica da je u pitanju vanserijski kantautor koji iza sebe ima u vlastitoj produkciji objavljeni album “Mono“. Vijesti kažu da upravo s bendom radi na novom albumu i sprema se za nastup na SuperUhu.

Kao i dosad, na svim će ključnim lokacijama biti dostupan besplatan wi-fi zahvaljujući Iskonu koji ostaje vjeran partner i generalni sponzor SuperUha. Središnji dio festivalskog prostora i ove će godine postati Iskonova zona opuštanja, koja će tako u spoju s festivalskom plažom ponovo biti sastavnim dijelom i omiljenim okupljalištem festivalskih gostiju, kako tijekom dana, tako i navečer u pauzama između nastupa izvođača.  U navedenom je prostoru smješten i idiličan kamp u potpunosti natkriven gustom borovom šumom. Kamp će biti otvoren već  5. kolovoza u 12:00 sati i radit će sve do 10. kolovoza u 12:00 sati, a za dva uvodna dana koji će prethoditi glavnom festivalskom programu pripremaju se dodatni sadržaji o kojima će informacije biti dostupne uskoro.

Ulaznice po cijeni od 220 kuna mogu se kupiti do 18. ožujka, a do istog će se datuma moći kupiti i kamperske ulaznice po cijeni od 90 kuna. Dakle, komplet koji omogućava posjetu svim zbivanjima u sklopu festivala te petodnevno kampiranje na prekrasnoj lokaciji u ovom prvom promotivnom paketu koštat će samo 310kn. Ulaznice se mogu kupiti u Turističkoj agenciji Laguna u Primoštenu, CD Shop Butiga u Šibeniku, Caffe bar Basket u Splitu, Dallas Music Shopu u Rijeci, Dirty Old Shopu i Rockmark u Zagrebu te putem web stranica Rockmarka i Dirty Old Shopa. Nakon 18. ožujka ulaznica će biti 250 kuna do 18. lipnja, 290 kuna do 7. kolovoza te 320 kuna na ulazu. Cijene kamperskih ulaznica bit će 120 kuna do 18. lipnja te 150 kuna do 9. kolovoza.

(Visited 93 times, 1 visits today)

Komentari