Istaknuto
15.07.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nova glazba ove srijede donosi sedam domaćih i regionalnih kandidata za singl tjedna te neke nove i stare strane preporuke za slušanje.

09.07.2020.

Vrijeme čitanja: 5 minute Kakav je ovo bezobrazni priljev vanserijski dobre glazbe unutar mjesec dana? Travanj je prošao već znamo kako, ali glazba koja je izašla unutar tih mjesec dana je statistički na samom kraju Gaussa.

Glazba

Liars, Frankie Cosmos i Trobecove Krušne Peći nova imena SuperUho Festivala

20.04.2017. Ziher.hrFoto: SuperUho Festival
Vrijeme čitanja: 3 minute

SuperUho Festival još nije objavio niti polovicu gostujućih imena, a njihov popis je već sad impresivan: Billy Bragg, Buzzcocks, Conor Oberst, Gracin, Jessy Lanza, Sara Renar i Shellac. Od danas su tom popisu dodana dva američka i jedno hrvatsko glazbeno ime.

Liars su tijekom svojih 17 godina postojanja u tri navrata gostovali u Hrvatskoj, a njihov posljednji nastup ostat će zapamćen kao jedan od vrhunaca, i za mnoge najvećih iznenađenja, prvog Terraneo festivala. Odsviravši presjek karijere prilično su vjerno demonstrirali vlastitu transformaciju od velikih nada njujorške dance punk scene s početka stoljeća, do glasne i nerijetko bučne plesne elektronike koja njihovim zvukom dominira zadnjih desetak godina.

Liars se vraćaju nakon šest dugih godina tijekom kojih su objavili dva albuma “WIXIW” i “Mess“. Kao i prethodnici, i ovi su albumi objavljeni za jednu od najdugovječnijih nezavisnih britanskih diskografskih kuća Mute Records, na kojoj su karijeru započeli Depeche Mode, a koja je desetljećima bila dom velikanima poput Nicka Cavea ili New Order.

Premda su joj tek 22 godine, Greta Simone Kline počela je svoje prve pjesme objavljivati još 2010. pod pseudonimom Ingrid Superstar. Bile su to lo-fi minijature koje su svoj put do publike pronalazile putem istoimenog profila na Bandcampu. Krajem 2011. mijenja ime u Frankie Comos, a njezin prvi album objavljen u fizičkom obliku, “Zentropy“, nailazi na iznimno topao prijem kod kritike, pri čemu u hvalospjevima prednjače AllMusic i sveprisutni Pitchfork. Zvuk šarmantnih glazbenih pop minijatura upotpunjavaju bubnjevi za kojima sjedi njezin dečko, Aaron Maine, u glazbenom svijetu sve poznatiji po vlastitom projektu Porches u kojem Greta svira bas gitaru.

Željno iščekivani nasljednik, prigodno nazvan “Next Thing”, objavljen je 2016. godine za Bayonet Records. Bez obzira na još bolju produkciju i bogatije aranžmane, Gretina spontanost i šarm i dalje izbijaju iz svake sekunde ovog albuma. Idući veliki korak bila je prva europska turneja u sklopu koje je prošle jeseni posjetila i Zagreb. Prije tjedan dana Cosmos je potpisala ugovor s kultnom etiketom Sub Pop iz Seattlea, za koju će uskoro objaviti i novi album.

Osnovani davne 1981. Trobecove Krušne Peći svojim avangardnim post punk zvukom predstavljaju jedine preživjele predstavnike zagrebačkog odgovora no waveu i uistinu rijetki danas aktivan bend iz navedenog razdoblja. Kafkijanski svemir njihovih pjesama savršeno je odražavao stanje uma nacije osamdesetih, a trideset godina kasnije on je i dalje primjenjiv na ovdašnji metastazirani društveni ustroj. Isto je, a nije isto.

Nakon uspješnog albuma “S mukom žvaču trubadurov vrat”, ovaj je kultni zagrebački bend početkom godine objavio novo vinilno izdanje “Ether”. Za razliku od prethodnog izdanja na kojem su se nalazile skoro zaboravljene snimke iz 1985., novi album snimljen uživo u Kocki sadrži prvenstveno novi materijal. Vinilno izdanje dolazi uz psihodelične ilustracije gitarista Ivana Vinskog koje savršeno prate klaustrofobičnu atmosferu Trobeca. Teško da će se pronaći bolji soundtrack za postapokaliptično okruženje koje u neposrednoj blizini SuperUha tvori nekadašnji elitni hotel Jadrana.

Četvrto će se izdanje SuperUho Festivala ponovo održati u istom intimnom prostoru nekadašnjeg hotela Marina Lučica na južnom ulazu u Primošten, prostoru koji se nalazi na svega par desetaka metara od jedne od najljepših plaža na Jadranu.  Kao i do sada, na svim će ključnim lokacijama biti dostupan besplatan wi-fi zahvaljujući Iskonu, koji ostaje vjeran partner i generalni sponzor SuperUha. Središnji dio festivalskog prostora i ove će godine postati Iskonova zona opuštanja, koja će tako u spoju s festivalskom plažom ponovo biti sastavnim dijelom i omiljenim okupljalištem festivalskih gostiju, kako tijekom dana, tako i navečer u pauzama između nastupa izvođača.

Ulaznice po cijeni od 250 kuna mogu se kupiti do 18. lipnja, a do istog će se datuma moći kupiti i kamperske ulaznice po cijeni od 120 kuna. Komplet koji omogućava posjetu svim zbivanjima u sklopu festivala te petodnevno kampiranje na prekrasnoj lokaciji košta 370 kuna te predstavlja najizazovnije glazbeno ljetovanje na Jadranu. Ulaznice se mogu kupiti u Dallas Music Shopu u Rijeci, Dirty Old Shopu i Rockmarku u Zagrebu. Nakon isteka razdoblja prodaje ovog paketa cijene ulaznica će biti sljedeće 250 kuna, odnosno 150 kuna za kamp.

(Visited 76 times, 1 visits today)

Komentari