Istaknuto
20.05.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

17.05.2020.

Vrijeme čitanja: < 1 minuta 4. rujna 2020. izlazi remaster kolekcija u kojoj će se naći proljepšane i osvježene prve dvije igre kultnog serijala Tony Hawk's Pro Skater.

Glazba

Poznato nepoznate stvari o Kawasaki 3P ususret velikom koncertu

03.02.2017. Ziher.hrFoto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Zagrebački Kawasaki 3P održat će u subotu, 25. ožujka u Domu sportova najveći koncert svoje dosadašnje karijere. U više od dva desetljeća Kawasaki 3P snimili su tri ključna albuma regionalne alter scene, a već prvi od njih, istoimeni debi, suvereno je raskrčio put prema prvoj ligi.

Sve je počelo sada već davne 1993. kada su nakon nekoliko demo snimki i nastupa po zagrebačkim klubovima Kawasaki stekli kultni status. Šira javnost ih upoznaje 2003. nakon provokantnog nastupa na hrvatskom natjecanju za pjesmu Eurovizije, nakon čega snimaju prvi album „Kawasaki 3p“.

Dečki iz benda za to razdoblje kažu sljedeće: “Neke stvari oko benda tada nismo shvaćali previše ozbiljno. Ako nam se neki koncert ne bi svirao, ne bi ga odsvirali. Ako nam se nije išlo na neki intervju, ne bi otišli. Ili bi poslali dublere. Trebali smo svirati u KSET-u zajedno s jednim bendom iz Makedonije. Nekoliko dana ranije smo svirali u Pauku i nije nam se nikako dalo svirati taj koncert. Bilo nam je glupo ne pojaviti se opće, pa smo na taj koncert poslali frendove da sviraju umjesto nas.”

Točnije, nisu oni ništa svirali, jer nisu bili muzičari, već su bili dubleri. Okitili smo ih svojim instrumentima, obukli kao članove benda i poslali na stage. Bilo je tu svega, čak je i jedna cura svirala bas i svi su se odlično zabavljali. Mi smo bili gore kod DJ-a i puštali naše stvari kao matricu. Nakon nekoliko pjesama smo čuli komentar publike iza sebe: Je..te, pa ovi uopće ne sviraju…

Antologijski prvi album Kawasakije je lansirao u rock glazbenu povijest s pjesmama Antonija, Kak’ si, pa tak’ i  Snifa san glu, a zarazna kombinacija punka/ska/reagaae rifova proširila se po cijeloj zemlji. I ostali singlovi s albuma Mali medo, Klint Istvud, Malo vas je, Mašina, Jebanje i Kaj, kaj, kaj ubrzo stavljaju bend na neizostavnu listu kvartovskih himni i daju im kultni status.

Uslijedile su nagrade „Porin“ za najbolji album alternativne glazbe, te nezavisna Rock nagrada Crni Mačak za „nadu godine“, dok singl s prvog albuma Antonija postaje ultimativni hit te osvaja prva mjesta glazbenih ljestvica brojnih radio stanica. Od samih početaka bend slijedi već davno zacrtanu liniju asfalt-šank-brzina-tribina, uz autoironijski i zafrkantski odmak.

“Neposredno nakon Dore i prvog albuma imali smo poziv da dođemo na jednu lokalnu televiziju u Osijek i odradimo live intevju. Bila je zima i nikome se iz benda nije ni najmanje dalo ići do Osijeka. Zato smo poslali dublere. Dvojici frendova kupili smo karte za vlak, opskrbili ih cugom i potrepštimama, pa poslali na intervju u Osijek. Obukli smo ih u spitke, stavili im čarape na glave i rekli da tako moraju izgledati tijekom cijelog intevjua. Tako je i bilo. Odradili su intervju svjetski, totalno kawasakijevski i nitko nije skužio da nisu članovi benda. Valjda ta snimka još negdje postoji…”, prisjećaju se samih početaka benda.

Ulaznice za koncert u Domu sportova nalaze se u pretprodaji po cijeni od 70 kn, a na sam dan koncerta koštat će 90 kn. Službena prodajna mjesta su Dirty old shop, Rockmark, Aquarius CD Shop, Dallas Music Shop Rijeka, Dancing Bear i Eventim prodajna mjesta te eventim.hr.

 

(Visited 51 times, 1 visits today)

Komentari