Izvedbene umjetnosti

Predstava “Jedan mrtav čovjek”, inspirirana ostavštinom B. Č. Tuste, premijerno u Teatru &TD

[Jedan mrtav čovjek, 10. i 11. siječnja] Foto: Vanja Babić
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Posljednja ovosezonska premijera Teatra &TD je “Jedan mrtav čovjek” autora i redatelja Aleksandra Švabića. Predstava je zamišljena kao postpogrebna situacija u kojoj je pet živih lica u odnosu na jednoga mrtvog čovjeka. Njih ima, njega nema. Branko Črnac Tusta (Kud Idijoti) umro je 14. listopada 2012. godine. S njim je umrla i ideja koja je davala ništa drugo nego smisao (po autoru, jedini je smisao romantika bilo koje vrste). Ova lica na sceni ostavljena su bez smisla, njihovo postojanje je besmisleno.

„Stotine primjera me još više uvjerilo da je naziv albuma Glupost je neuništiva bio savršeno točan. Samo što sam ja u međuvremenu postao tolerantniji prema gluposti i prihvaćam je kao dio ljudskoga življenja. Ljudi imaju pravo biti glupi, to se ne može ukinuti dekretom. Osim toga, ima gorih stvari: egoizam, zloba, sadizam, terorizam, na primjer, popis je poduži… To uopće ne znači da na svijetu ne postoje pametni ljudi, dobre ideje, genijalna djela, zdrave stvari. Postoje naravno, ali kad je glupost u pitanju – to je korijen koji se teško čupa,“ riječi su Branka Črnca Tuste.

Predstava je nastala u okviru LAB &TD-a koji je usmjeren na podršku autorima mlađe generacije kako bi im se olakšala afirmacija i istraživanje. LAB je, kao što sama riječ kaže, laboratorij – mjesto istraživanja, prostor u kojem su pogreške dozvoljene i prostor koji dopušta autorima da se razvijaju, da propitkuju, istražuju, prostor koji potiče i afirmira slobodu stvaralaštva. U predstavi autora i redatelja Švabića igraju Nataša Kopeč, Mirta Polanović, Dean Krivačić, Sven Jakir i Domagoj Janković. Dramaturška savjetnica je Jasna Grujičić, scenski pokret potpisuje Staša Zurovac. Reprize predstave su 17. i 18. svibnja.

Be social

Komentari