Izvedbene umjetnosti

U Teatru &TD premijerno izvedena predstava “Nepoznata iz Seine” redateljice Rajne Racz

nepoznata iz seine
Foto: Press / Teatar &TD
Vrijeme čitanja: 2 minute

U srijedu, 4. studenog u Velikoj dvorani &TD-a odigrana je prva ovosezonska premijera Teatra &TD, predstava “Nepoznata iz Seine” autora Odona von Horvatha u režiji Rajne Racz. “Nepoznata iz Seine” je tragikomedija o ljudima s ruba našega društva. To su oni koji u vama izazivaju nelagodu pa sklanjate pogled, okrećete glavu, produžujete korak jer vas izbacuju iz komfora vaše svakodnevnice: siromasi, kockari, pijanci, prosjaci, ulični huligani, probisvijeti. Priča je to o jednom velegradu s previše zvijezda i previše osamljenih ljudi koji jedva krpaju kraj s krajem, a čija ideja ljubavi često sklizne u nasilje.

U ovoj predstavi samoubojstvo postaje crtica kojoj se društvo ruga, iako svi o njemu razmišljaju, a pokušaj bliskosti i ljubavi izmiče iz straha da jedni pred drugima budu ranjivi. To je predstava o ljudima kojima nikada ništa ne polazi za rukom, koji ne poznaju razliku između stvarnosti i igre, koji nemaju što za jesti, pa onda piju, kojima se nasilje i krađa čine neizbježnima za uspjeh. Iako, u svojoj suštini, to je predstava o ljubavi i jednoj ili dvije smrti.

[Porto Morto, Judita Franković Brdar i Marin Klišmanić] Foto: Luka Dubroja

“Tijekom čitave predstave Porto Morto izvodi uživo autorsku, još neizvođenu glazbu, koja postaje autentičan zvuk našeg velegrada. Scenografiju potpisuje Paola Lugarić, kostimografiju Ines Bašić, suradnica za pokret je Nikolina Medak, oblikovanje svjetla kreira Dina Marijanović, a Mare Milin potpisuje vizualni identitet i fotografije. Veronika Milinović je asistentica režije. Tako da je ova predstava ujedno pozitivan primjer snažnog ženskog autorskog tima“, naglasila je redateljica Rajna Racz.

“Kao bend uživali smo u procesu rada na predstavi i napravili dosta materijala za sljedeći Porto album. Zanimljiv i inspirativan nam je format ove predstave koji je negdje između predstave i koncerta, a i po prvi puta glumimo na sceni. Trebali smo ostati u pidžamama…”, ispričao je glazbenik Roko Crnić, jedan od suosnivača Porta.

U predstavi igraju  Judita Franković Brdar, Marin Klišmanić, Robert Španić i Gloria Dubelj. Reprizne izvedbe na rasporedu su 5., 6. i 7. studenog.

Be social

Komentari