Vizart

Predstavljamo arhitekte i predavače na ovogodišnjim Danima Orisa

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 7 minute

Dani Orisa međunarodni je arhitektonski simpozij u organizaciji Oris Kuće arhitekture, nastao nakon početnih uspjeha časopisa Oris koji kontinuirano izlazi već šesnaestu godinu kao dvomjesečnik te do sada broji 94 izdanja. Organizira se od 2001. godine kao dvodnevno događanje s predavanjima istaknutih stranih i lokalnih arhitekata. Izbor predavača i njihov odaziv rezultat je međunarodnog ugleda časopisa te mreže suradnika i autora koju je Oris tijekom godina izgradio. Na Danima Orisa do sada su predavali istaknuti svjetski arhitekti, dobitnici najvećih arhitektonskih nagrada i priznanja, njih do sada preko 200. Ovogodišnje izdanje će se održati 17. i 18. listopada u Dvorani Lisinski, a moderatori će biti Maroje Mrdoljaš i Dinko Peračić.

Predavači su: Smiljan Radic, čileanski arhitekt svjetskog ugleda, autor Serpentine paviljona 2014. uz mnoge druge projekte koji su objavljivani u najuglednijim arhitektonskim časopisima; Barozzi / Veiga, arhitektonski ured sa sjedištem u Madridu posvećen arhitekturi i urbanizmu, dobitnici Mies van der Rohe nagrade 2015.; Lacaton & Vassal, arhitektonski ured sa sjedištem u Parizu poznat po profinjenim intervencijama; prakticiraju socijalnu arhitekturu koja se temelji na ekonomičnosti, skromnosti i postojećoj ljepoti okruženja; Iva Letilović i Igor Pedišić, među vodećim hrvatskim arhitektima, dobitnici graditeljske nagrade CEMEX za projekt 5 kućica na otoku Silbi ; SPEECH Sergej Tchoban, jedan od najpoznatijih arhitektonskih ureda u Rusiji čiji su projekti poznati po spoju modernog arhitektonskog jezika te obzirnog pristupa krajoliku i urbanom krajoliku; Janez Koželj, slovenski arhitekt i strateg urbanističkog razvoja Ljubljane za koji je dobio velik broj nagrada, redoviti profesor na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani; José María Sánchez García, vodeći arhitekt španjolske mlade generacije, izvanredni profesor na Politehničkom sveučilištu u Madridu (ETSAM); Tadej Glažar, arhitekt graditelj s velikim pedagoškim iskustvom, izvanredni profesor na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani i Terunobu Fujimori, japanski arhitekt, arhitektonski povjesničar i profesor, predstavnik Japana na Venecijanskom bijenalu; stvara arhitekturu koja odgovara iskonskim instinktima te pruža toplinu i zaštitu.

Foto: Press
Foto: Press

Smiljan Radic, čileanski arhitekt svjetskog ugleda, autor Serpentine paviljona 2014. uz mnoge druge projekte koji su objavljivani u najuglednijim arhitektonskim časopisima. Rođen 1965. u Santiagu de Chile, Čile. Diplomirao je 1989. na Arhitektonskom fakultetu čileanskog katoličkog sveučilišta, a nakon toga studirao na Istitutto Universitario di Architettura u Veneciji. Nakon pobjede 1994. na međunarodnom natjecanju Platía Eleftería (Heraklion, Kreta) udružuje se s arhitektima Nicolásom Skutelisom i Flaviom Zanon na razvoju i realizaciji projekta u Grčkoj. Godine 2000. dobiva natječaj za projekt Barrio Cívico de Concepción (u izgradnji), za što ga 2001. Udruga arhitekata Čilea bira za najboljeg čileanskog arhitekta mlađeg od 35 godina. Održao je brojna predavanja i izložbe u Meksiku, Argentini, Španjolskoj, SAD-u, Norveškoj i Austriji. Njegova su djela objavljivana u časopisima poput Casabella, A+U, Quaderns, Detail, 2G, Electa, Lotus, Arq, između ostalih i u dva monografska kataloga izdana u Španjolskoj i u Čileu. Tijekom 2007. bio je gostujući profesor na Teksaškom sveučilištu, a 2008. na Harvardu, zajedno sa stalnom suradnicom kiparicom Marcelom Correom.

Foto: Press
Foto: Press

Lacaton & Vassal, arhitektonski ured sa sjedištem u Parizu poznat po profinjenim intervencijama; prakticiraju socijalnu arhitekturu koja se temelji na ekonomičnosti, skromnosti i postojećoj ljepoti okruženja. Anne Lacaton rođena je 1955. godine u Saint Pardouxu u pokrajini Dordogne u Francuskoj. Na Arhitektonskom fakultetu u Bordeauxu diplomirala je 1980. godine, a potom je na Sveučilištu u Bordeauxu 1984. godine diplomirala urbanizam. Gostujući je profesor na Saveznom politehničkom sveučilištu u Lausanni EPFL, na Arhitektonskom fakultetu u Oslu (AHO), na Magistarskom studiju stanovanja na Politehničkom sveučilištu u Madridu (ETSAM)  te na Saveznom politehničkom sveučilištu u Lausanni EPFL (2010. – 2011.). Jean Philippe Vassal rođen je 1954. godine u Casablanci u Maroku. Diplomirao je 1980. godine na Arhitektonskom fakultetu (ENSA) u Bordeauxu u Francuskoj. Radi kao arhitekt i urbanist u Nigeru (1980. – 1985.). Profesor je na Arhitektonskom fakultetu u Versaillesu te u Bordeauxu.

Neki od značajnijih radova: Palais de Tokyo, Pariz, II. faza, realizacija 2012.; Regionalna zbirka suvremene umjetnosti (Frac) u Dunkerque, 2011.‒2013.; Socijalna stanogradnja i studentsko naselje, Pariz, u realizaciji; Transformacija socijalnog stambenog bloka, St Nazaire, u realizaciji; Socijalna stanogradnja, St Nazaire, 2011.; Transformacija bloka socijalne stambene visokogradnje, Pariz, s Frédéricom Druotom, 2011.

Foto: Press
Foto: Press

Iva Letilović i Igor Pedišić, među vodećim hrvatskim arhitektima, dobitnici graditeljske nagrade CEMEX za projekt 5 kućica na otoku Silbi. Rođena 1972. u Zagrebu. Diplomirala 1997. na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Od 1997. radi kao suradnik na projektima u Zavodu za arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Godine 2003. osniva Zajednički projektantski ured s Moranom Vlahović, a u kojem djeluje do 2007. godine. Od 2002. do 2007. radi kao honorarni suradnik zvanja asistent, a potom predavač na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Od 2007. radi kao honorarni predavač na katedri za Arhitektonsko projektiranje, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, a 2011. izabrana je u nastavno zvanje docent. Igor Pedišić diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1978. i na istom fakultetu pohađao poslijediplomski studij. Od 1980. do 1992. godine radi u projektnom birou Donat u Zadru,kada osniva vlastiti arhitektonski ured. Na Filozofskom fakultetu u Zadru od 1984. do 1986. godine predaje predmet Dizajn i vizualne komunikacije na katedri za Povijest umjetnosti. Godine 1988. dobiva nagradu Viktor Kovačić za bazen u Biogradu, a 2010. graditeljsku nagradu Cemex za zgradu Centralne bolničke kuhinje u Zadru. Godine 2011. osvaja nagradu Bernardo Bernardi za Privremene izložbene dvorane u Kneževoj palači u Zadru te graditeljsku nagradu Cemex za 5 kućica na Silbi.

Foto: Press
Foto: Press

SPEECH, jedan od najpoznatijih arhitektonskih ureda u Rusiji čiji su projekti poznati po spoju modernog arhitektonskog jezika te obzirnog pristupa krajoliku i urbanom krajoliku. Sergej Tchoban rođen je u Sankt-Peterburgu 1962. godine. Od 1980. do 1986. studira i stječe diplomu na Institutu Ilya Repin Ruske akademije umjetnosti u Sankt-Peterburgu. Od 1986. do 1990. bavi se praktičnim radom kao diplomirani arhitekt u Rusiji (od 1989. neovisni arhitekt). Godine 1995. postaje partner u uredu NPS Tchoban voss Architekten BDA u Hamburgu, Berlinu i Dresdenu te voditelj Ureda u Berlinu. Godine 2006. osniva arhitektonski studio SPEECH Tchoban & Kuznetsov u Moskvi. Godine 2009. osniva Tchoban Foundation – Muzej arhitektonskih crteža u Berlinu, a 2010. osniva studio ST Design. Godine 2013. za Muzej arhitektonskih crteža u Berlinu osvaja nagradu Best of Best na natječaju Iconic Awards 2013 Njemačkoga savjeta za dizajn u Frankfurtu na Majni. Godine 2012. osvaja drugu nagradu na 13. Bijenalu arhitekture u Veneciji za izložbu i-city / i-land. Arhitekt je godine na 3. Bijenalu arhitekture u Moskvi i 17. Izložbi arhitekture i dizajna Arch Moskva u suradnji sa Sergejem Kuznjecovim i uredom SPEECH Tchoban & Kuznetsov.

Foto: Press
Foto: Press

Janez Koželj, slovenski arhitekt i strateg urbanističkog razvoja Ljubljane za koji je dobio velik broj nagrada, redoviti profesor na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani. Rođen je 1945. u Ljubljani. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani 1972. gdje radi kao redovni profesor za urbanističko oblikovanje. Najvažnije realizacije: poslovno-stambena zgrada na Poljanskoj cesti,urbani blok u Kotnikovoj ulici i Gimnastička dvorana Poljane u Ljubljani, grupa kuća u stambenom naselju na Radegunderstrasse u Grazu, komercijalni zabavni centar Portoval u Novom mestu, (koautor J. Jaki)vijadukt Črni Kal (koautor M. Pipenbaher, konstruktor), 2004.

Izlagao je na brojnim izložbama u Sloveniji i inozemstvu. Godine 1988. dobio je Plečnikovu nagradu za arhitekturu i Priznanje Piranesi 1992., nagradu revije DETAIL 2005. i nagradu „Zlatna olovka“ Komore arhitekata za opus 2005. godine. Sljedeće je 2006. godine izabran na listi Zorana Jankovića u Gradsku skupštinu grada Ljubljane te je imenovan dogradonačelnikom.

Foto: Press
Foto: Press

Barozzi / Veiga, arhitektonski ured sa sjedištem u Madridu posvećen arhitekturi i urbanizmu, dobitnici nagrade Mies van der Rohe 2015. Barozzi / Veiga arhitektonski je ured posvećen arhitekturi i urbanizmu koji su 2004. u Barceloni osnovali Fabrizio Barozzi i Alberto Veiga. Fabrizio Barozzi rođen je u Roveretu (Italija) 1976., a Alberto Veiga u Santiago de Composteli (Španjolska) 1973. Od 2007. do 2009. Fabrizio Barozzi bio je izvanredni profesor na Međunarodnom katalonskom sveučilištu u Barceloni, a od 2009. izvanredni je profesor na Sveučilištu u Gironi. Alberto Veiga izvanredni je profesor na Međunarodnom katalonskom sveučilištu u Barceloni od 2007.

Foto: Press
Foto: Press

José María Sánchez García , vodeći arhitekt španjolske mlade generacije, izvanredni profesor na Politehničkom sveučilištu u Madridu (ETSAM). Rodio se 1975. godine u Don Benitu, Badajoz, u Španjolskoj. Diplomirao je arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu Tehničkog sveučilišta u Madridu 2002. godine. Trenutačno predaje predmet Projekti na Arhitektonskom fakultetu Tehničkog sveučilišta u Madridu. Realizirani projekti koji su pobijedili na arhitektonskim natječajima: 1. nagrada za intervenciju u okolišu oko Dijanina rimskog hrama u Méridi; 1. nagrada za Veslački centar u Alangeu, Badajoz; 1. nagrada za Međunarodni sportski centar Prsten, Guijo de Granadilla; 1. nagrada za adaptaciju samostana San Juan de Dios u Hospedería de Olivenza, Badajoz. Dobitnik je mnogih priznanja, međunarodnih, kao i nacionalnih.

Foto: Press
Foto: Press

Tadej Glažar, arhitekt graditelj s velikim pedagoškim iskustvom, izvanredni profesor na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani. Rođen 1964. godine u Kranju, Slovenija. Diplomirao je 1990. na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani, a 1992. magistrirao na Berlage Instituteu u Amsterdamu. Izv. profesor na Fakultetu za arhitekturu u Ljubljani.

Foto: Press
Foto: Press

Terunobu Fujimori, japanski arhitekt, arhitektonski povjesničar i profesor, predstavnik Japana na Venecijanskom bijenalu; stvara arhitekturu koja odgovara iskonskim instinktima te pruža toplinu i zaštitu. Rođen 1946. u prefekturi Nagano. Diplomirao na Sveučilištu Tohoku, doktor je inženjerskih znanosti, a specijalizirao se za povijest japanske arhitekture. Osnivač je Tokijske arhitektonske detektivske agencije (1974.) koja istražuje građevine zapadnjačkog stila u Japanu. Profesor je na Sveučilištu Kogakuin. Karijeru arhitekta započeo je 1991. povijesnim muzejom Jinchokan Moriya. Osvajač brojnih nagrada, kao što su Velika nagrada japanske umjetnosti, nagrada Japanskog instituta za arhitekturu (AIJ) i kulturne nagrade Mainichi. Među drugim radovima ističu se atelje i salon za čaj bivšeg premijera Morihira Hosokawe: Futo-an Kobo i Ichiya-tei u Kanagawa, kuća Tampopo u Tokiju i Takasugi-an u Naganu. Fujimori je 2006. predstavljao Japan na Venecijanskom bijenalu.

Be social

Komentari