Film

Vodič kroz Zagreb Film Festival – gdje i što ćemo gledati

Vrijeme čitanja: 5 minute

Zagreb Film Festival uskoro kreće u svom 16. izdanju, a tijekom osam dana – od 11. do 18. studenog – u kinima Europa i Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, F22 – Novoj akademskoj sceni, dvorani Müller kina Europa, Narodnom sveučilištu Dubrava i Kulturnom centru Travno gledat ćemo zaista vrhunske naslove.

Novost je da od 15. do 18. studenog izbor filmova sa 16. ZFF-a stiže u još 15 hrvatskih gradova, a festivalski program dolazi sa svih strana svijeta, dok se njih 11 natječe se za glavnu festivalsku nagradu Zlatna kolica. Teme su aktualne i osobne. Donosimo vam pregled filmova koje na Zagreb Film Festivalu ne smijete propustiti.


Dragi sine, Mohamed Ben Attia (Tunis)


Radnja prati agoniju jednog oca, sasvim prosječnog urbanog Tunižanina nakon što mu se sin, student, pridruži redovima ISIS-a. Tunis je zemlja s najvećim brojem islamističkih regruta po glavi stanovnika, a redatelja je prvenstveno zanimalo kako njihov odlazak utječe na njihove obitelji. Film nosi koproducentski potpis braće Dardenne, a prikazan je u programu 15 dana autora u Cannesu.

zagreb film festival
Foto: press ZFF / “Dragi sine”

Divljina, Paul Dano (SAD)


Debitantsko ostvarenje američkog indie glumca Paula Danoa (Mala Miss Amerike, Bit će krvi, Okja), istovremeno je film odrastanja i feministički, donosi priču o razvodu braka iz perspektive 14-godišnjaka. U ovoj inteligentnoj i suptilnoj drami o rastakanju američkog sna 1960-ih Dano sjajno režira najbolje glumce svoje generacije (Carey Mulligan i Jake Gyllenhaal).


Voljeni, Gustav Pizzi (Brazil, Urugvaj)


Irene živi u predgrađu Rio de Janeira s mužem Klausom i četiri sina. Jedan od sinova, tinejdžer Fernando, lokalna je rukometna zvijezda, a kad ga pozovu u profesionalni klub u Njemačkoj, obitelji preostaje svega nekoliko tjedana za pripreme oko njegova odlaska. Taj dramatični događaj pokrenut će lavinu promjena, inspirirajući Irene da završi srednju školu, pronađe novi posao i nastavi s planovima za novu kuću žonglirajući pritom obavezama velike obitelji i svoje sestre. Dok se neke stvari primiču kraju, nove započinju.

Voljeni je oda majkama iz radničke klase i film o Ireninu sazrijevanju nadahnut istinitim događajima iz života bivših supružnika, redatelja Gustava Pizzija i suscenaristice i glumice Karine Teles. Premijerno je prikazan na Sundanceu i zatim na festivalu u Rotterdamu.

Foto: press ZFF / “Voljeni”

Sve je dobro, Eva Trobisch (Njemačka)


diplomski film njemačke redateljice Eve Trobisch, nagrađen kao najbolji debitantski film u Locarnu, bavi čestim problemom neprijavljivanja silovanja. Protagonistica, iako snažna žena, odlučuje se na šutnju sve dok posljedice te njene odluke ne postanu neizdržive. Ako ne vidiš probleme, onda ih ni nemaš. To je Jannein stav o činjenici da ju je šogor novog šefa prisilio na seks. Incident će zatajiti i pustiti da stvari teku svojim tokom, ali šutnja će imati posljedice, i to ne samo za njezinu vezu s partnerom Pietom.

Foto: press ZFF / “Sve je dobro”

Halla ide u rat, Benedikt Erlingsson (Island)


Mediji su film Halla ide u rat nazvali jednim od najizraženije feminističkih filmova u Cannesu ove godine. Istina je da nema mnogo filmova o sredovječnim ženama, ali zato redatelj Erlingsson donosi priču o neustrašivoj ekoratnici s Islanda koja se hrabro hvata u koštac s planetarnim problemima. Halla ide u rat je otkačena akcijska komedija o pedesetogodišnjoj učiteljici zbornog pjevanja, u medijima znanoj samo po nadimku Gorštakinja, koja potajno vodi rat protiv lokalne industrije aluminija.


Retablo, Álvaro Delgado-Aparicio L. (Peru, Njemačka, Norveška)


Film gledatelje vodi u religioznu seosku zajednicu u Andama, a prati oca i sina čiji se odnos komplicira nakon šokantnog obrata u stilu Planine Brokeback. Redatelj Alvaro Delgado-Aparicio L. nagrađen je kao najbolji debitant (Teddy) na ovogodišnjem Berlinaleu.

Foto: press ZFF

Manta Ray, Phuttiphonga Aroonpheng (Tajland, Francuska, Kina)


Nagrađen kao najbolji film sekcije ‘Horizonti’ Venecijanskog festivala, slojevita je priča s motivom krađe identiteta koja ukazuje na sudbinu Rohindža, jedne od najprogonjenijih etničkih manjina na svijetu. Rohindže su nacionalna manjina bez države koja doživljava progon u Mjanmaru i već godinama u improviziranim čamcima bježe iz zemlje u potrazi za boljim životom. Tajlandske vlasti ih često ostavljaju na otvorenom moru, a u posljednje vrijeme otkrivene su masovne grobnice na južnoj tajlandskoj granici.

Hrvatske premijere i manjinske koprodukcije

Tihana Lazović nastavlja međunarodnu karijeru u filmu Kao da je moj sin talijanske redateljica Costanze Quatriglio, temeljen na istinitim događajima.

Film Bobe Jelčića Sam samcat dostavlja nam priču o ocu (Rakan Rushaidat) koji zbog želje da viđa kćer završava u labirintu hrvatske socijalne službe, a Teret Ognjena Glavonića u priči o vozaču kamiona koji prevozi tajanstveni teret progovara o zataškavanju ratnih zločina u Srbiji za vrijeme Miloševićeva režima. Scenarij se temelji na istinitoj priči, a razvijan je 2013. god. na ZFF-ovoj radionici Moj prvi scenarij. Premijerno je prikazan u canneskom programu 15 dana autora, a Leon Lučev osvojio je Srce Sarajeva za najboljeg glumca.

U glavni program uvrštene su i dvije romantične komedije: Stari momci s Alexom Lawtherom (Igra oponašanja, The End of the F***ing World) svidjet će se ljubiteljima poetike Wesa Andersona, a u filmu Sidro i nada Carlosa Marquesa-Marceta (10 000 km – ZFF 2015.), koji se prikazuje izvan konkurencije gledamo Oonu i Geraldinu Chaplin.

Kratkometražni natjecateljski program

Kratkometražni natjecateljski program donosi deset filmova, a među njima je debitantski film Dah sarajevskog glumca Ermina Brava (Grbavica, Muškarci ne plaču), koji je nagrađen Srcem Sarajeva. Među deset filmova koji se natječu za Zlatna kolica i u nacionalnom natjecateljskom programu Kockice gledamo Trešnje, novi film naše istaknute montažerke i redateljice Dubravke Turić (Belladonna) i debitantski film Leona Lučeva Malo se sjećam toga dana.

Osim u Glavnom programu ZFF-a nagrade se dodjeljuju u natjecateljskim programima PLUS i Ponovno s nama, a uz stalne i popularne programe Velikih 5, Dani LUX filma, Moj prvi film i Bibijada, ove godine ZFF predstavlja dva nova. Kino u kinu posveta je čarobnom ritualu zajedničkog gledanja filmova, a navest će gledatelje da se zapitaju što je film bez kinodvorane i što je festival bez zajednice koja dijeli filmske trenutke, dok Tajkuni: Jučer, danas, sutra donosi filmske priče o bogatim moćnicima i novopečenim bogatašima.

Kompletan program po danima možete pronaći na službenim stranicama Zagreb Film Festivala.

Be social

Komentari