Film

Kratki vodič kroz 13. izdanje Zagreb Film Festivala

Foto: Tošo Dabac / zagrebfilmfestival.com
Vrijeme čitanja: 8 minute

13. izdanje Zagreb Film Festivala počinje sutra, 14. Studenog, i trajat će do 22. Studenog, a održat će se na uobičajenim lokacijama: Kino Europa, Kino Tuškanac, MSU, Zagrebački plesni centar i još nekolicini drugih. Posebnost ovogodišnjeg festivala je u tome da će trajati jedan dan dulje nego dosad i odat će počast Orsonu Wellesu povodom stote godišnjice njegovog rođendana. To je i više nego prikladno jer je Welles svoju verziju Kafkinog Procesa velikim dijelom snimao upravo u Zagrebu, a više o tome možete pročitati na Ziherovom linku. U vodiču kroz festival donosimo vam kratak pregled filmova koji će biti prikazani na festivalu i koji su od posebne važnosti za hrvatsku i europsku kinematografiju, ali i poneke koji su doživjeli veliki uspjeh na svjetskoj sceni.

Europski kandidati za nominaciju u kategoriji Najbolji strani film na Oscarima

Za nadolazeće Oscare i nominaciju u kategoriji Najbolji strani film prijavila se sveukupno 81 zemlja, a neki će europski kandidati za nominaciju biti prikazani na ovogodišnjem Zagreb Film Festivalu.

Ovnovi (Hrútar, 2015, 93′)

Island je kao svojeg kandidata odabrao film Ovnovi koji će biti prikazan na otvorenju festivala. Film prati život dvojice braće Gummija i Kiddia koji se bave uzgojem ovaca. Iako žive na susjednim farmama, već 40 godina ne razgovaraju jedan s drugim. Kada Kiddijevo nagrađivano stado pogodi smrtonosna zarazna bolest, u opasnosti se nađe čitava dolina. Kako bi se spriječilo širenje zaraze, vlasti odluče usmrtiti sve životinje. Za farmere, kojima su ovce glavni izvor prihoda, ta je odluka poput izricanja smrtne kazne te mnogi od njih napuštaju svoje domove. No Gummi i Kiddi odbijaju se predati.

Prije projekcije Ovnova publika će imati rijetku priliku pogledati filmsku razglednicu iz 1911. godine, Zagreb (Zagabria), jedno od najvažnijih otkrića domaće filmske arheologije i najstariji zapis u kojem je zabilježen život glavnoga grada koji će biti prikazan i na zatvaranju festivala. Festival će u subotu, 21. studenog zatvoriti treći po redu omnibus Zagrebačke priče Vol 3, nastao u produkciji Propeler filma, čiju recenziju možete pročitati na Ziherovom linku.

Naša svakodnevna priča (2015, 90′)

Bosna i Hercegovina kao svojeg je kandidata odabrala film Naša svakodnevna priča redateljice i scenaristice Ines Tanović. U fokusu filma život je i raspad prosječne sarajevske obitelji u poslijeratnom bosanskom društvu. Nakon razvoda od supruge Nine, tridesetogodišnji Saša ponovno živi s roditeljima. Njegov otac Muhamed kojeg glumi Emir Hadžihafizbegović zaposlenik je ugledne tvrtke, majka Marija je kućanica, a sestra Senada živi u Sloveniji s dečkom s kojim čeka dijete. No Sašin nemaran odnos prema poslu i obitelji, Muhamedova nemogućnost da se odrekne zastarjelih uvjerenja u sve korumpiranijem društvu i nezadovoljstvo privatizacijom tvrtke za koju radi prevelik su teret za napaćenu obitelj. Kada Marija otkrije da boluje od raka, otac i sin uviđaju koliko je obitelj važna.

Raspored prikazivanja
Utorak, 17. Studenog u 19:00 u Kinu Europa i u 10:30 u Kinu Tuškanac
Srijeda, 18. Studenog u 14:30 u Kinu Europa

Foto: www.zagrebfilmfestival.com/hr
Foto: www.zagrebfilmfestival.com/hr

Saulov sin (Saul fia, 2015, 107’)

Mađarska je kao svojeg kandidata odabrala film Saulov sin redatelja László Nemesa. Saulov sin ujedno je i dobitnik Grand Prixa na festivalu u Cannesu. Radnja se odvija u listopadu 1944. godine, mjesto je Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer mađarski je pripadnik Sonderkommanda, jedinice židovskih zatvorenika izoliranih od ostatka logora koji su zaduženi za odvođenje zatvorenika u plinske komore i paljenje leševa. Dok radi u jednom od krematorija, Saul nailazi na tijelo dječaka za kojeg postaje uvjeren da je njegov sin. On se budi iz stanja umrtvljenosti i odlučuje potajno dječaku prirediti pravi židovski pogreb. Dok drugi članovi Sonderkommanda planiraju pobunu i bijeg, Saul preuzima na sebe nemoguć zadatak spašavanja dječakova tijela od plamena.

Raspored prikazivanja

Utorak 17. studenog u 21:30 u Kinu Europa i u 13:00 u Kinu Tuškanac

Srijeda 18.studenog u 16:30 u Kinu Europa

Nedjelja 22. studenog u 17:30 u Kinu Europa

Kućna njega (Domácí péce, 2015, 92′)

Česka je, između 39 prijavljenih filmova, kao svojeg kandidata odabrala film Kućnu njegu u režiji Sláveka Horáka, koji je ujedno i scenarist i producent. Kućna njega je gorko-slatka humorna drama o suočavanju sa smrtnosti ispričana vedrim stilom češke seoske dramedije. Pedesetogodišnja Vlasta njegovateljica je koja stalno putuje ruralnom Češkom posjećujući svoje ekscentrične pacijente. Ona je ujedno i predana majka i supruga koja potrebe drugih uvijek stavlja ispred svojih. Lada, Vlastin tradicionalni patrijarhalno nastrojeni suprug, vrijeme posvećuje vlastitim zanimacijama zanemarujući Vlastine potrebe i osjećaje. No kada Vlasta otkrije da boluje od raka, njezina obitelj i pacijenti, pa i sama junakinja, prisiljeni su shvatiti da i njoj treba pomoć.

Raspored prikazivanja
Četvrtak, 19. Studenog u 19:00 u Kinu Europa i u 10:30 u Kinu Tuškanac
Petak, 20. Studenog u 14:30 u Kinu Europa

Rat (Krigen, 2015, 115′)

Danska je za nominaciju kandidirala film Rat redatelja i scenarista Tobiasa Lindholma poznat po filmovima Otmica (Kaprigen, 2012) i Lov (Jagten, 2012) u kojem Mads Mikkelsen glumi čovjeka osumnjičenog za pedofiliju. Rat je beskompromisna studija nerazjašnjenog ratnog zločina koja se nastavlja na dosadašnje preokupacije uvlačeći gledatelja u um Clausa Pedersena, predvodnika vojne postrojbe u Afganistanu. Iako u suštini pošten i brižan čovjek, Claus će u žaru borbe zagrebati po tankoj granici između principa i protokola i donijeti odluku koja će spasiti vojnike pod njegovim zapovjedništvom, ali i ostaviti teške posljedice za njega i njegovu obitelj.

Raspored prikazivanja
Četvrtak 19.studenog u 21:30 u Kinu Europa i u 13:00 u Kinu Tuškanac
Petak 20.studenog u 16:30 u Kinu Europa

Foto: Foto: www.zagrebfilmfestival.com/hr
Foto: Foto: www.zagrebfilmfestival.com/hr

Mustang (2015, 94’)

Francuska je kao svojeg ovogodišnjeg kandidata odabrala film Mustang u režiji Deniza Gamzea Ergüvena. Radnja se odvija u turskom selu pored Crnog mora, daleko od Istanbula. Lale i njezine četiri sestre šeću doma iz škole i na putu se igraju s dječacima sjedajući im pritom na ramena. Međutim, nevina dječja igra uzrokuje skandal kada ih ugleda zaprepaštena konzervativna susjeda koja sve ispriča njihovoj baki. Optužene za seksualno ponašanje, djevojke dobivaju batine od strica, bivaju podvrgnute testu nevinosti i zatvorene u kuću. Obiteljski dom pretvara se u zatvor u kojem sestre moraju usvojiti kućanske vještine i pripremiti se za brak. No najmlađa Lale odbija sve što predstavlja prijetnju njezinoj slobodi.

Raspored prikazivanja

Nedjelja 22. studenog u 22:00 u Kinu Tuškanac

 

Kratkometražni filmovi iz programa Kockice

Kockice su nacionalni natjecateljski program kratkometražnog filma koji stavlja naglasak na mlade i nadolazeće autore koji još nisu snimili dugometražni film. U programu koji postoji od samih početaka Zagreb Film Festivala premijerno su prikazana kratkometražna ostvarenja danas etabliranih hrvatskih filmaša pa se stoga Kockice smatraju jednom od najznačajnijih platformi za promociju mladih talenata u Hrvatskoj. Selektor programa je Vladimir Gojun. Od mladih hrvatskih talenata u programu Kockice moći ćete pogledati filmove: BelladonaCvijećeFantastičnaIgra malog tigraIndonezijaMedo maliMinjonja njanjonjaNas dvaPiknikSanjala si da si sretna i Zvjerka. Svi će biti prikazani u Kinu Tuškanac. Hrvatski kratkometražni filmovi iz programa Kockice svoji će termin dijeliti s još pokojim kratkometražnim filmom iz stranih zemalja te se prikazivati jedan iza drugog.

U nedjelju 15. studenog u 20:30 prikazat će se Igra malog tigra (25′) redateljice Jasne Nanut i Belladona redateljice Dubravke Turić (18′). U Igri malog tigra radnja prati djevojku Bošku i mladića Tomu. Boška pokušava otkriti je li Tomo onaj „pravi“ ili još jedan „krivi“. Tomo nema takvih nedoumica. Uvjeren je da su njih dvoje već u vezi. Belladona je film o (ne)gledanju. O tome kako površno vidimo jedni druge i o predrasudama koje iz toga proizlaze. Belladonna je biljka čiji su otrov žene prije kapale u oči kako bi dobile široke i sjajne zjenice. Za ljepotu je trebalo privremeno izgubiti vid. I junakinja filma privremeno gubi vid te upravo u tom trenutku doživljava preobrazbu zbog koje će metaforički progledati.

U ponedjeljak 16. studenog moći ćete pogledati film Minjonja njanjonja (11′) redatelja Josipa Lukića. U filmu se radi o 13-godišnjaku Antunu kojem mlađi brat ide na živce. Minjonja njanjonja snimljen je prema pobjedničkom uratku prošlogodišnje Palunkove scenarističke radionice. Radionica se održala u sklopu 12. Zagreb Film Festivala.

Foto: Foto: www.zagrebfilmfestival.com/hr
Foto: Foto: www.zagrebfilmfestival.com/hr

U utorak 17. studenog u 20:30 bit će prikazani filmovi Cvijeće (19′) redateljice Judite Gamulin i Nas dva (27′) redatelja Andrije Madrešića. Cvijeće prati dvije obitelji koje su došle u posjeti očevima koji dijele bolničku sobu. Jedna obitelj svađa se oko trivijalnih problema, a druga obitelj ima potpuno drugačiju perspektivu. Cvijeće je za slavlje, ali i za groblje. Radnja filma Nas dva odvija se u kolovozu kad je u gradu pustoš. Umjesto da uživa u ljetu kao svi njegovi prijatelji, protagonist Joško morao se vratiti u Split kako bi čuvao svoju Nonu koja se upravo vratila iz toplica. Dok pokušava izaći na kraj sa zahtjevnom i čangrizavom bakom, Joško se bori i s vlastitom bezvoljnošću, prekidom veze, deset nepoloženih ispita i nesnosnom ljetnom vrućinom.

U srijedu 18. studenog u 20:30 prikazat će se filmovi Sanjala si da si sretna (22′) redateljice Ivane Škrabalo i Zvjerka (21′) redateljice Daine Oniunas-Pusić. Sanjala si da si sretna film je o Blanki koja je u teškoj financijskoj situaciji. Kada joj zaprijete isključivanjem struje, ona pobjegne iz stana i nastavlja svoju svakodnevnu rutinu. Odlazi na ponižavajuću audiciju, poljubi dečka u kojeg nije zaljubljena i posjeti svoje otuđene roditelje. Na putu od roditelja upoznaje sredovječnog čovjeka koji je odvede u svoj luksuzni dom. U spavaćoj sobi Sonja na prozoru primijeti pušku. U Zvjerki se radnja vrti oko stogodišnjakinje Nade i njezine 75-godišnje kćeri Vera i njihovog napetog, ali bliskog odnosa. Djetinjasta Vera brine za svoju nijemu i nemoćnu, iako ponekad okrutnu, majku. No jedne večeri u Nadinu sobu uleti šišmiš i nađe utočište ispod njenog kreveta. Prisutnost životinje postupno vraća starici dugo izgubljenu snagu zbog čega se odnos majke i kćeri drastično promijeni. Ova horor-komedija premijerno je prikazana na festivalu u Tellurideu.

U četvrtak 19. studenog u 20:30 moći ćete pogledati filmove Medo mali (20′) redatelja Igora Jelinovića i Indonezija (25′) redateljice Darie Blažević. Medo mali film je o Medi malome koji živi s majkom. On ima samo jednu strast u životu, a mama ga, naravno, iritira. Kao svaka mama, i njegova je zabrinuta, pa smišlja način kako mu pomoći. No Medo mali radi sve kako bi njezin plan propao. U Indoneziji se radi o mladoj majci koja se sama brine za sina nakon što je muž otputovao na dugotrajan službeni put. Kad joj netko provali u auto, ona upoznaje susretljivog policajca, koji jednog dana navrati na kavu.

U petak 20. studenog u 20:30 bit će prikazani filmovi Piknik (13′) redatelja Jure Pavlovića i Fantastična (21′) redatelja Ivana Sikavice. U Pikniku se radnja odvija u Sarajevu. Petnaestogodišnji Emir u društvu nadzornika socijalne službe odlazi u posjet svome ocu Safetu (52) koji se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u poluotvorenom odjelu kaznionice na Igmanu. U Fantastičnoj se radi o jednoj ženi, dva muškarca i Sonji.  Ivan Sikavica je u sklopu programa Kockice na Zagreb Film Festivalu dosad prikazao dva svoja filma: Babysitter i Ko da to nisi ti, za koji je osvojio i Zlatna kolica za najbolji film u programu. Režirao je i kratke filmove Špansko kontinent i Sin te segmente Zagrebačkih priča i Zagrebačkih priča vol. 2.

Cvijeće Judite Gamulin i Medo mali Igora Jelinovića dobili su nagrade na festivalu Early Bird koji se odvija svake godine u Sofiji. Cvijeće je dobilo nagradu za najbolju montažu, a Medo mali osvojio je nagradu predsjednika žirija.

Poseban spomen

Poseban spomen zaslužuju filmovi Ja, Eral i umiruća (Me and Earl and the Dying Girl, 2015) američkog redatelja Alfonsa Gomeza-Rejona i 10.000 km (2015) španjolskog redatelja Carlosa Marquesa Marceta.

Foto: zff.hr
Foto: zff.hr

U filmu Me and Earl and the Dying Girl radi se o Gregu Gainesu koji je asocijalan srednjoškolac i kojem je glavni cilj ostati što neupadljiviji. Izbjegavajući društvene kontakte, Greg većinu vremena provodi snimajući šašave parodije klasičnih filmova sa svojim jedinim prijateljem Earlom kojeg opisuje kao svog suradnika. U čitavu priču ubrzo se umiješa Gregova majka koja ga nagovori na druženje s Rachel, djevojkom iz njegovog razreda kojoj je dijagnosticiran rak te na taj način Greg polako počne otkrivati pravu vrijednost iskrenog prijateljstva. Film se na zanimljiv i humorističan način bavi pitanjem tinejdžerske izolacije, razvijanjem prijateljstva te samoekspresijom kroz medij filma. Premijerno je prikazan na Sundance festivalu gdje je dobio “stajaće ovacije“. Redatelj Alfonso Gomez Rejon inače je poznat po svojem radu na filmovima Babel (2006), Argo (2012) i nekim epizodama serije Glee (2009-2015) i American Horror Story (2011-).

Raspored prikazivanja

Ponedjeljak 16. studenog u 21:30 u Kinu Europa i u 13:00 u Kinu Tuškanac.

Utorak 17. studenog u 16:30 u Kinu Europa

10.000 km film je o vezi na daljinu, temi koja je u zadnje vrijeme sve aktualnija zbog masovnih stalnih i privremenih migracija u druge zemlje. Jedna godina, dva računala i čitav ocean između njih. Jednogodišnja stipendija u Los Angelesu razdvojit će Alexandru od njenog momka Sergia i zajedničkog ljubavnog brloga u Barceloni. Prisiljeni suočiti se s izazovima veze na daljinu, Sergio i Alexandra pokušat će održati ljubav na životu putem zaslona laptopa – jedinog oružja koje posjeduju u bitci s 10000 kilometara koji stoje na putu njihovoj zajedničkoj budućnosti. Carlos Marques-Marcet za ovaj je dugometražni prvijenac osvojio nagradu Španjolske filmske akademije Goya za najboljeg novog redatelja.

Raspored prikazivanja

Ponedjeljak 16. studenog u 18:00 u Kinu Tuškanac

Utorak 17. studenog u 21:30 u Kinu Tuškanac

Nedjelja 22. studenog u 19:30 u MSU

Kao izvor za informacije o sadržaju i prikazivanju filmova poslužila je stranica: www.zagrebfilmfestival.com.hr

Be social

Komentari